Weer wacht Republikeinen een voorverkiezingsrace die vooral over Trump zal gaan

Analyse

Republikeinse speelveld De voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentskandidatuur beloven een gevecht van kei-rechts tegen knetterrechts te worden. Wie profileert zich in de strijd met favoriet Trump het beste als ‘Trump zonder het gedoe’?

Voormalig vice-president Mike Pence (links) tijdens een ‘Roast and Ride’ in Iowa.
Voormalig vice-president Mike Pence (links) tijdens een ‘Roast and Ride’ in Iowa. Foto Dave Kaup/Reuters

Met Mike Pence is maandag de laatste ‘grote naam’ in de Republikeinse verkiezingsrace voor 2024 gestapt. De voormalige Amerikaanse vicepresident van Donald Trump neemt het komend jaar op tegen zijn oude baas, de man die zijn aanhangers zo tegen Pence opstookte dat ze hem op 6 januari 2021 wilden lynchen: „Hang Mike Pence!” En toch zal hij moeten proberen ook hún stem te winnen om president te worden.

De Republikeinse voorverkiezingen tot aan de nominatie, in juli 2024, beloven een gevecht van kei-rechts tegen knetterrechts te worden. Met kandidaten die abortus landelijk willen verbieden, die de energiesector de vrije teugel willen geven bij boringen, die de muur aan de zuidgrens willen voltooien en af willen van vergunningen voor vuurwapens. Ieder belooft een gevecht te voeren tegen wat zij woke noemen, een vage verzamelterm waarmee conservatieve Republikeinen nu eens anti-racistisch activisme aanduiden, dan weer een kritische blik op episoden in de Amerikaanse geschiedenis of de behoefte van bedrijven om maatschappelijk verantwoord te beleggen.

„Ik voer oorlog tegen woke machtsgrepen”, verklaart de gouverneur van Florida, Ron DeSantis op zijn website. In zijn staat voerde hij al wetten door die het scholen verbieden om vrijuit over kwesties van seksuele voorkeur of geslacht te spreken, om te doceren over slavernij op een manier die „kinderen van streek maakt” en die ouders ruim baan geven bij het laten verbieden van boeken in de schoolbibliotheek. Op zijn site staat dat hij „woke bedrijven en lerarenvakbonden ter verantwoording” wil roepen – zonder aan te geven waarvoor. En dan wordt DeSantis gekwalificeerd als ‘Trump zonder het gedoe’.

Schijnbewegingen

„Het wordt een hele toer voor deze kandidaten om zich te profileren tegenover de formidabele rivaal die Trump is”, zegt Mark Updegrove, als historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van de Amerikaanse presidenten. „Zelfs als Trump een kandidaat is met wie de Republikeinen het presidentschap niet meer kunnen veroveren, is het nog vrijwel onmogelijk om de Republikeinse vóórverkiezingen van hem te winnen.”

In het hart van het Republikeinse electoraat sinds 2016, de laatste verkiezingen die de Republikeinen voluit wonnen, bevindt zich een onwrikbaar blok van kiezers die nimmer voor een andere kandidaat zullen stemmen zolang Trump meedoet. Afhankelijk van wie je spreekt of leest is de omvang van dat blok „een kwart van de stemmen” (Marc Thiessen, conservatief columnist in de tamelijk linkse Washington Post) tot „30 à 40 procent” (Updegrove).

Wie daaruit concludeert dat Trumps rivalen dus om hem heen kunnen gaan en 60 tot 75 procent van de Republikeinse kiezers veroveren, vergist zich in de dynamiek van primary’s. Daar komen álle geharnaste trumpisten opdagen en van de rest maar een deel. Bovendien huldigen de niet aan Trump gebonden Republikeinen heel uiteenlopende opvattingen, waardoor de Trump-sceptische stem zal versplinteren. Dit kan Trump, net als in 2016, helpen de nominatie te winnen.

De fatsoenlijke versie

Daarom zal in deze campagne Mike Pence niet keihard uithalen naar de man die hem bijna aan de galg bracht. Daarom vermijdt Ron DeSantis de naam van de man die hem nu al maanden belachelijk maakt in interviews en op sociale media. Omdat er geen winst valt te behalen met een directe aanval op Donald Trump.

Daarom zal de campagne veel schijnbewegingen te zien geven van kandidaten die zeggen: wat was het presidentschap van Trump toch geweldig hè? Als u daar een vervolg aan wilt geven, stem dan vooral niet op Trump zelf, maar op mij. Ik ben de fatsoenlijker/sympathiekere versie van Trump. Of: ik kan, in tegenstelling tot de echte Trump, wél de verkiezingen van Joe Biden winnen.

In 2016 hebben we onze kristallen bollen weggegooid. Trump heeft alle voorspellingen op grond van historische parallellen, onbruikbaar gemaakt

Mark Updegrove historicus

Dat betekent dat de kandidaten met trumpiaanse oplossingen voor bijvoorbeeld het migratieprobleem zullen komen: „Ik zal een grensmuur bouwen om migranten buiten te houden”, belooft Tim Scott, senator voor South Carolina. En omdat Trump dat al in 2016 beloofde, zegt Scott erbij: „Maar ik ga het écht doen.” Ron DeSantis zegt: „Ik ga conservatieve kandidaten aan het Hooggerechtshof voordragen.” En omdat Trump er liefst drie benoemd wist te krijgen in de vier jaar van zijn presidentschap, zegt DeSantis dat hij er vast vier kan benoemen omdat hij misschien wel acht jaar president zal zijn, terwijl Trump grondwettelijk nog maar één termijn kan dienen.

Het zijn verschillen voor de fijnproever. En belangrijker: het betekent hoe dan ook dat deze campagne over Donald Trump zal gaan. En op dat gebied is Donald Trump de beste kandidaat, want hij is degene die het liefst van allemaal over zichzelf praat en die daar het meest bij te winnen heeft. Hij domineert de peilingen van nu – voor wat die waard zijn, een jaar voor de Republikeinse Conventie waar de Republikeinse kandidaat wordt aangewezen.

Rechtszaken

In de tussentijd kan nog zoveel gebeuren. Ten minste één rechtszaak tegen Trump zal worden gevoerd in de campagnetijd. In maart 2024 moet hij zich verantwoorden voor het verdoezelen van een afkoopsom voor vrouwen met wie hij een seksuele verhouding zou hebben gehad. Andere zaken liggen op de loer, onder meer voor zijn rol in de nasleep van de verloren verkiezingen van 2020, toen Trump koste wat het kost wilde bewijzen dat hij wel degelijk had gewonnen. Hij zette daarbij andere bestuurders onder druk en bracht een menigte aanhangers ertoe het Capitool te bestormen om de democratische procedure rond de vreedzame machtsoverdracht te doorkruisen.

„Het blijft verbijsterend”, zegt Updegrove. „Dat Trump, na zijn verlies in 2020, en het ontkennen van dat verlies en het organiseren van een kleine staatsgreep op 6 januari, nog altijd een kandidaat is. Als ik dat een jaar geleden had voorspeld, was ik voor gek verklaard.” Het laat volgens Updegrove alleen maar zien dat „we in 2016 onze kristallen bollen hebben weggegooid. Het valt niet meer te voorspellen welke factoren meewegen in de presidentiële kandidatuur. Trump heeft al die voorspellingen op grond van historische parallellen, onbruikbaar gemaakt.”

Donald Trump (76) president van 2017-2021

„Links zal heksenjacht na heksenjacht op mij openen om onze beweging op de knieën te krijgen.”

Vader van de MAGA-beweging (Make America Great Again), waarmee hij de Republikeinse Partij een nieuw electoraat bezorgde. Zijn agressieve stijl heeft hem devote fans en vele vijanden opgeleverd. Na de overwinning in 2016 heeft het eeuwige gedoe rond Trump de Republikeinse Partij electoraal eerder gehinderd dan geholpen, denken analisten. Hij is huizenhoog favoriet voor de nominatie in de peilingen van nu.

Mike Pence (63) vicepresident van 2017-2021

„Ik heb werkelijk het gevoel dat de Amerikanen uitkijken naar nieuw leiderschap dat het land kan verenigen.”

Het belangrijkste wapen van deze diepgelovige christenpoliticus is dat hij Trumps vicepresident was. De belangrijkste reden dat hij het nu tegen zijn oude baas opneemt, is dat die hem snoeihard liet vallen op 6 januari 2021, toen Trumps aanhangers brulden om het hoofd van de volgens hem deloyale Pence. Zonder het charisma van Trump zal Pence zich presenteren als het waarlijk christelijk alternatief.

Ron DeSantis (44) gouverneur van Florida sinds 2019

„In Florida komt woke om te sterven.”

Volgens peilingen vooralsnog ver achter Trump, maar ver voor de rest van het veld. Met zijn draconische wetten op het gebied van onderwijs en lhbti-rechten profileert DeSantis zich als een „krijger” die met de Bijbel in de hand wat hij noemt ‘linkse indoctrinatie’ bestrijdt. Hij presenteert zich als de toekomst van het trumpisme: Trump zonder de chaos. Hij wijst op zijn royale herverkiezing in 2022 om het punt te maken dat hij wél in staat is verkiezingen voor de Republikeinen te winnen.

Tim Scott (57) senator voor South Carolina sinds 2013

„We moeten compassie hebben voor mensen die het niet met ons eens zijn.”

Een van de zeldzame Republikeinse bestuurders met Afrikaans-Amerikaanse wortels. Zijn ideeën liggen zo dicht tegen die van Trump aan (strikter migratiebeleid, hardere toon tegen China, strenger, maar vaag abortusbeleid) dat waarnemers zich hier en daar afvroegen of Scotts campagne niet vooral een manier is om zichzelf in de kijker te spelen als vicepresidentskandidaat van Trump.

Chris Christie (60) gouverneur van New Jersey van 2010-2018

„Ik kan Trump niet meer steunen. Deze man is domweg niet geschikt voor het presidentschap.”

De enige regelrechte anti-Trump-kandidaat in dit veld. Was aanvankelijk juist een van de weinige politieke insiders die hem bijstonden. Leidde in 2016 diens transitieteam, maar werd ontslagen. Keerde terug in 2020 om Trump te helpen bij zijn herverkiezing. Omdat de president zijn beweringen over verkiezingsfraude niet kon onderbouwen, nam Christie afstand van hem. Sinds de bestorming van het Capitool is hij een van Trumps hardnekkigste critici, die vaak bij CNN aanschuift.

Nikki Haley (51) ambassadeur bij de Verenigde Naties van 2017-2018

„Republikeinen hebben bij zeven van de laatste acht verkiezingen de popular vote verloren. Dat moet veranderen.”

Haley is misschien wel de enige die deel heeft uitgemaakt van team-Trump en zich er op tijd en zonder schade van heeft losgemaakt. Zo kan ze in de campagne betogen dat ze een redelijk alternatief is voor Trump. Ze neemt nadrukkelijk een middenpositie in, met een min of meer gematigd abortusbeleid en een betrokkenheid bij en ervaring in internationale politiek die de meeste kandidaten niet hebben.

Overige kandidaten

Larry Elder
talkradiohost (71) die vorig jaar probeerde – de eerste zwarte – gouverneur van Californië te worden.

Asa Hutchinson (72)
tot voor kort gouverneur van Arkansas en eerder onderminister onder Bush jr.

 

Vivek Ramaswamy
jonge (37) tech-entrepreneur die zich profileert als anti-woke buitenstaander.

 

Foto’s: AFP, EPA, AP