Weer rel over privacy bij gebruik videovergaderdienst Zoom

Kunstmatige intelligentie Door een aanpassing van de gebruiksvoorwaarden zou Zoom klantgegevens en de inhoud van gesprekken kunnen gebruiken om zijn AI-systemen te trainen.

Werknemers in de City, het financiële hart van Londen, overleggen via videovergaderdienst Zoom.
Werknemers in de City, het financiële hart van Londen, overleggen via videovergaderdienst Zoom. Foto Richard Baker/Getty Images
Aanpassing van zijn gebruiksvoorwaarden is videovergaderdienst Zoom opnieuw op forse kritiek komen te staan. Het bedrijf zou volgens privacy-experts gegevens van individuele klanten en de inhoud van videogesprekken en chats gebruiken om zijn AI-systemen (kunstmatige intelligentie) te trainen.

Volgens de nieuwste voorwaarden geven gebruikers Zoom een „eeuwigdurende en wereldwijde licentie” om klantgegevens te gebruiken. Het bedrijf kan die data inzetten voor „machine learning, kunstmatige intelligentie, training, testen […] of andere producten, services en software van Zoom”.

De voorwaarden zijn al sinds maart van kracht, maar trokken pas deze week de aandacht na een publicatie op de Amerikaanse techwebsite Stack Diary. Tal van gebruikers, onder wie journalistiek onderzoekscollectief Bellingcat, schreven naar aanleiding van de publicatie te stoppen met het gebruik van Zoom Pro, de betaalde variant van de dienst (139,90 euro per jaar). „Zoom zet voor de toekomst vol in op AI. Geen interesse om daar klant te zijn”, schreef Bellingcat-journalist Aric Toler op X, voorheen Twitter.

Niks aan de hand

Volgens Zoom is er niks aan de hand. Het bedrijf zegt videogesprekken en chats alleen te gebruiken voor verbetering van de ‘klantervaring’, onder meer door transcripties van videogesprekken aan te bieden. Het lanceerde onlangs zijn digitale vergaderassistent, Zoom IQ, die onder meer notulen maakt van vergaderingen.

Microsoft Teams biedt met Teams Premium een vergelijkbare dienst aan en verzamelt daarvoor, net als Zoom, data van gesprekken. Van een „eeuwigdurende licentie”, zoals bij Zoom, is bij Teams geen sprake. Microsoft stelt in zijn voorwaarden klantgegevens te vernietigen als een gebruiker Teams verwijdert.

In een poging de onrust weg te nemen verduidelijkte Zoom maandag zijn gebruiksvoorwaarden. Het voegde een vetgedrukt zinnetje toe: „We gebruiken geen audio, video of chatgesprekken zonder toestemming van de gebruiker.”

Zoom schreef deze week in een blog dat wie Zoom IQ wil gebruiken, eerst een formulier ondertekent. Daarmee geeft diegene Zoom toestemming data te gebruiken om Zooms AI-systemen te trainen. Gebruikers blijven daarmee zelf eigenaar van hun videogesprekken, benadrukt het bedrijf.

Lees ook dit verhaal over Zoom: ‘Zelfs bij Zoom willen ze niet meer de hele dag zoomen’

Schijn tegen

De onrust over Zooms privacyvoorwaarden is goed te verklaren. Over hoe de nieuwste AI-diensten, zoals chatbots ChatGPT en Google Bard, aan hun informatie komen, bestaat veel onduidelijkheid. De onderliggende taalmodellen die de chatbots gebruiken, worden getraind met grote databestanden op internet. Kunstenaars, muzikanten en media voeren de laatste maanden rechtszaken tegen AI-bedrijven om te voorkomen dat hun intellectuele eigendom hierbij wordt geschonden.

Over hoe de nieuwste AI-diensten, zoals chatbots ChatGPT en Google Bard, aan hun informatie komen, bestaat veel onduidelijkheid

Als alle grote techbedrijven ziet ook Zoom een grote toekomst voor artificiële intelligentie. Om klanten naast de reguliere videodienst ook een digitale vergaderassistent te bieden die een planning maakt, notulen schrijft en spam herkent en verwijdert, heeft het bedrijf de data van zijn gebruikers hard nodig. Door veel gesprekken van hen te analyseren, kan Zoom betere producten maken.

Zooms probleem: het heeft de schijn tegen. Het bedrijf worstelt met een slechte reputatie op het gebied van privacy sinds de dienst uit het niets succesvol werd tijdens de coronapandemie. Het bedrijf van de Amerikaanse oprichter Eric Yuan groeide tijdens de pandemie zo hard dat de tijd ontbrak om snel Zooms vergaderingen versleuteld aan te bieden. Buitenstaanders konden zó makkelijk een meeting binnenkomen dat zoombombing (inbreken in willekeurige vergaderingen) kortstondig een trend werd. De privacyproblemen leidden ertoe dat honderden scholen en universiteiten, ook in Nederland, docenten verboden onderwijs te geven via Zoom tijdens de lockdown.

In 2021 trof het bedrijf voor 86 miljoen dollar een schikking met een groep gebruikers. Zij beschuldigden Zoom van delen van persoonsdata met Facebook, LinkedIn en Google. Topman Yuan bood na alle schandalen excuses aan – „We zijn tekortgeschoten” – en het bedrijf ondernam tal van initiatieven om de privacy te beschermen, zoals invoering van versleuteling en reparatie van tientallen beveiligingsproblemen. Want, schreef Zoom ook na de nieuwste privacyrel: „We vinden uw privacy belangrijk en werken voortdurend aan verbetering van onze diensten met respect voor uw rechten en voorkeuren.”