Weduwe Navalny: mijn man is vermoord met zenuwgif, ik zet zijn werk voort

Aleksej Navalny is vermoord met het zenuwgif novitsjok, stelt zijn weduwe Joelia Navalnaja. In een in een videoboodschap op het kanaal van de overleden oppositieleider beschuldigt ze de Russische president Vladimir Poetin ervan de opdracht daarvoor te hebben gegeven. Het Kremlin zegt niet betrokken te zijn geweest bij de dood van Navalny, al trekken activisten en westerse regeringsleiders die ontkenning openlijk in twijfel.

„Op deze plek had een ander persoon moeten zitten”, begon Navalnaja haar boodschap. „Maar die persoon is vermoord door Vladimir Poetin. Drie dagen geleden heeft Vladimir Poetin mijn man Aleksej Navalny vermoord, de vader van mijn kinderen. Poetin heeft het dierbaarste afgepakt dat ik had, de geliefdste. Maar Poetin heeft hem ook van jullie afgenomen, ergens in een strafkamp in het Hoge Noorden bij de poolcirkel in de eeuwige winter.”

Volgens Navalnaja is haar man niet aan een natuurlijke dood gestorven, zoals het Russische gevangeniswezen stelt. Hij zou zijn vermoord met het zenuwgif novitsjok, het middel waarmee in 2020 al eens een aanslag op Navalny’s leven werd gepleegd. De Russische autoriteiten zouden het lichaam van haar man achterhouden om te wachten tot de laatste resten van dat gif niet meer traceerbaar zijn. Dit onder het mom van een onderzoek naar zijn doodsoorzaak, aldus Navalnaja. Ze zegt voor haar beweringen bewijs te hebben dat „binnenkort” naar buiten komt.

De weduwe ging ook in op het motief om Navalny om te brengen: „Poetin heeft niet alleen de mens Aleksej Navalny vermoord, maar wilde met hem ook onze hoop de grond in boren, onze vrijheid, onze toekomst. Hij wilde het belangrijkste bewijs laten verdwijnen dat Rusland een ander Rusland kan zijn.” Ze kondigde aan het werk van haar man voort te zetten: „Ik wil in een vrij Rusland wonen, ik wil een vrij Rusland bouwen.”