N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ligt er sinds zaterdag om de haverklap uit. Volgens specialisten van Z-CERT, dat de zorg bijstaat bij cybersecurityproblemen, komt dat door een cyberaanval van de pro-Russische hackersgroep Killnet. Alle patiëntgegevens zijn veilig ondergebracht op een andere server, en de toegang tot het patiëntenportal van het ziekenhuis is niet afgesloten. Het is onwaarschijnlijk dat deze gevoelige onderdelen ook getroffen zullen worden, aldus Z-CERT.
Killnet kondigde onlangs aan dat het cyberaanvallen zou optuigen tegen landen die Oekraïne steunen in de oorlog. In juni waarschuwde Z-CERT al voor cyberaanvallen vanuit Rusland omdat Nederland (militaire) steun stuurt naar Oekraïne. Tot de aanval van dit weekend is het meegevallen met de cyberaanvallen tegen Nederland. Nadat Berlijn toezegde om Leopard 2-tanks te gaan leveren aan Oekraïne werden verschillende Duitse sites overspoeld door Killnet.
Digitale verdedigingslinies
Volgens Z-CERT gaat het om een zogenoemde DDoS-aanval tegen het UMCG, waarbij hackers een website overspoelen met bezoekverkeer tot die crasht. Ook andere Nederlandse ziekenhuizen worden bedreigd. DDoS-aanvallen zijn niet bepaald zeldzaam, maar dit is voor zover bekend de eerste aanval op deze schaal op ziekenhuizen. Hoe effectief DDoS-aanvallen zijn wisselt sterk, afhankelijk van de digitale verdedigingslinies van de aangevallen organisatie, en van de aanval zelf.
Iets meer dan twee weken terug gebruikten Russische hackers gijzelsoftware (‘ransomware’) om de Britse Royal Mail lam te leggen. Pakketjes die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het buitenland werden gestuurd kwamen slecht door, omdat de sorteercomputersystemen door de hackers waren verstoord. Het grootste kinderziekenhuis van Canada in Toronto werd aangevallen in december, waardoor het slecht bij patiëntendossiers kon en beperkt röntgenfoto’s kon maken.