Gevraagd naar zijn mening over het coalitieakkoord spreidt JOVD-voorzitter Mauk Bresser verontwaardigd zijn armen; voor heel even staat hij breed als een geagiteerde vogel voor de ingang van de Grote Kerk in Breda.
Daar komen vrijdagavond JOVD-leden uit het hele land samen voor een diner en, tussen de gangen door, een serie „spreekbeurten” van VVD-prominenten, onder wie demissionair staatssecretaris Eric van der Burg en oud-bewindspersoon Dick Dees, naar wie de avond vernoemd is.
De bijeenkomst is georganiseerd ter ere van het 65-jarig bestaan van de Bredase JOVD-afdeling ‘De Baronie’. Maar tussen de oude pilaren van de kerk dringt het heden zich te nadrukkelijk op om lang stil te staan bij de geschiedenis. Aan de eettafels staan, tussen de glazen wijn en de diamanthaas, de gesprekken in het teken van het coalitieakkoord dat de VVD eerder deze week sloot met de PVV, NSC en BBB.
En ook in de toespraken worden meer of minder expliciete zinspelingen op de koers van de moederpartij gemaakt. Dick Dees, oud-staatssecretaris en voormalig Eerste- en Tweedekamerlid van de VVD roept in zijn rede op tot een „Nieuw Liberaal Manifest”. Daarbij wordt hij gesteund door een groepje VVD-coryfeeën onder wie Johan Remkes en Ed Nijpels, die in Breda niet aanwezig zijn. Hun overleg over hervormingen begon al in aanloop naar de vorige Tweede Kamerverkiezingen, nu klinkt ook kritiek op het recente hoofdlijnenakkoord. Zo noemde Nijpels de dag dat het uitkwam „zwarte woensdag”.
Lees ook
VVD-prominenten willen nieuw ‘liberaal manifest’: ‘Het liberalisme wordt weggedrukt door de verrechtsing’
Dees heeft het in zijn toespraak vooral over wat hij de „liberale waarde van verdraagzaamheid” noemt. Het verdedigen daarvan is volgens hem „bikkelhard nodig”. Hij voegt de daad bij het woord als hij de toeziende JOVD-leden oproept om te klappen voor „mensen met andere meningen” – er zijn ook leden van de jongerentak van de PvdA in de zaal.
Ook doet Dees de concrete oproep om het minimumloon te verhogen, iets dat niet in het hoofdlijnenakkoord staat. Zo hoeven mensen niet terug te vallen op toeslagen van de overheid, redeneert hij. Dees hekelt de „compensatiemaatschappij” waarbij er „voor elk persoonlijk probleem een toeslag lijkt te zijn.”
Spijt
Want ja, de VVD neemt opnieuw zijn bestuursverantwoordelijkheid. En de meeste aanwezigen zijn het daar ondanks kritische kanttekeningen mee eens. Aan de bar zegt een JOVD-lid en student bestuurskunde als een volleerde politicus dat boosheid over het akkoord niet juist is. „Als je emoties de overhand laat krijgen, heb je al verloren.”
Maar veel JOVD-leden lijken toch een aan frustratie grenzend ongemak te voelen over de afgesproken punten. Daarbij wordt verwezen naar plannen in het akkoord waarvan het de vraag is of ze uitvoerbaar zijn, onder meer het voornemen om een asielcrisis uit te roepen. Daarover hebben experts gezegd dat het mogelijk strijdig is met Europees recht.
Rechtenstudent en lid van de Amsterdamse JOVD-tak Kyra van Rossum (24) zegt spijt te hebben van haar stem op de VVD bij de verkiezingen van afgelopen november. „We zijn toch een serieuze partij? Als je iets afspreekt, moet je het ook waar kunnen maken.”
Van Rossum staat in de zijbeuk van de kerk te praten met Renzo Otten (20), de voorzitter van de afdeling van ’s Hertogenbosch.
Van Rossum: „Over onze principes wordt niet veel nagedacht. We zijn te populistisch aan het worden.”
Otten: „De avond voordat het akkoord naar buiten hadden we een training liberalisme. En als je dan thuis komt denk je: ja, daar zie je hier weinig van terug.”
‘Populistisch papegaaien’
De kritiek strookt met de algemene lijn van de JOVD: laat het „liberale verhaal” weer leidend zijn. In een opiniestuk in NRC sprak Mauk Bresser zich als voorzitter van de jongerentak eerder al uit tegen de koers die de moederpartij in de formatiegesprekken voerde. De VVD zou zich laten leiden door „onderbuikgevoelens”. Bresser noemde het voornemen om een asielcrisis uit te roepen als voorbeeld van „populistisch papegaaien”.
Deze vrijdagavond zegt Bresser dat het feit dat dit voornemen in het hoofdlijnenakkoord is gekomen „bizarre symboolpolitiek” is. Volgende week zaterdag houdt hij een speech op de VVD-conferentie. Hij is van plan om het debat met de moederpartij „zo hard mogelijk aan te gaan, maar zonder te breken.”
Daarbij laat Bresser zich inspireren door medestander Eric van der Burg, die het „heel erg moeilijk” zegt te hebben met het coalitieakkoord maar toch aanblijft als fractielid van de VVD. Eerder liet de demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid weten te hebben te hebben gehuild toen hij het definitieve akkoord las.
Van der Burg slaapt slecht
Voor Van der Burg is het akkoord ook een persoonlijk drama omdat de Spreidingswet wordt ingetrokken waar hij zich lang hard voor heeft gemaakt. Afgelopen februari werd die wet na veel politiek gebakkelei ingevoerd om gemeentes te kunnen dwingen asielzoekers op te vangen.
In zijn speech zegt Van der Burg tot het laatste moment te hebben getwijfeld of hij in moest stemmen met het akkoord met „drie conservatief denkende partijen”. Om toe te voegen: „Het woord extreem-rechts zal ik niet gebruiken. Dat schijnt niet meer te mogen in Nederland.”
Verwijzend naar de „D” van „democratie” noemt Van der Burg het „logisch” dat de VVD toch de onderhandelingen is aangegaan. En vanwege de steun die hij van partijgenoten kreeg, met name van Thierry Aartsen, zegt Van der Burg toch ingestemd te hebben met het akkoord.
Wel kost hem dat zijn slaap, zegt hij. „Maar je kunt kiezen tussen weggaan en goed slapen. Of blijven, slecht slapen en aan de bak gaan. En dat is wat we volgens mij moeten doen.”