‘We komen naar Albufeira voor het lekkere weer en het bier’

Finn Wassink (22) uit Zevenaar wil net een slok nemen van zijn drankje, wanneer hij en zijn vrienden door de uitbater worden weggestuurd. Ze zouden met ijsblokjes hebben gegooid, maar volgens Wassink was het een andere groep jongeren. „We zijn net aangekomen hier”, lacht hij.

Wassink zit op een terras in uitgaanscentrum ‘De Strip’ in de Portugese kustplaats Albufeira. Wanneer de zon ondergaat, lopen de barretjes en clubs vol met uitgedoste jongeren. Sommigen hebben een blik bier of andere drank in de hand. De Portugese nationale garde en de lokale politie lopen vanavond tussen de menigte en kijken om zich heen.

Albufeira is al jaren een populaire bestemming onder jongeren, ook Nederlandse. Het verwelkomen van al die bezoekers ging vaak probleemloos, maar de laatste tijd krijgen de lokale hulpdiensten te maken met meer geweldsincidenten.

Zondagnacht, een week geleden, liep een ruzie tussen Nederlandse en Ierse jongeren uit de hand. De Nederlandse jongens, tussen de 17 en 21 jaar oud, zouden in hun appartement te hard muzik hebben gedraaid. Toen de Ieren vroegen of de muziek zachter kon, werden er door beide groepen messen getrokken. Vier Nederlanders liggen in het ziekenhuis, waarvan één in kritieke toestand. De politie arresteerde woensdagmiddag een 19-jarige Ier die wordt verdacht van poging tot moord.

Toen Finn Wassink een paar dagen voor vertrek hoorde over de steekpartij was hij meteen bezorgd. „Het zijn Nederlanders die zijn neergestoken. Het had mij ook kunnen overkomen. Mijn moeder waarschuwde mij om extra op te letten”, zegt hij. „We hebben met de jongens afgesproken dat we rekening houden met onze omgeving en onze buren in het appartementencomplex. Je weet maar nooit.”

Een bloedbad

João Guerreiro van het Rode Kruis had dienst toen de steekpartij plaatsvond. „Ik was als eerst ter plaatse samen met mijn collega. Het was een bloedbad. Er lagen vijf jongeren op de grond met verschillende steekwonden”, beschrijft hij. „We probeerden de wonden af te plakken, om het bloeden te stoppen. Maar met twee man kwamen we handen tekort.” De lokale politie assisteerde Guerreiro tot het ambulancepersoneel het overnam.

Het Rode Kruis is deze zomer voor het eerst aanwezig op de strip in Albufeira. „Vorig jaar waren er hier veel incidenten, waardoor de ambulances vaak moesten uitrukken. Dit had gevolgen voor de inwoners van de stad”, legt Edgar Ferreira uit. Samen met Guerreiro verleent hij de hele zomer hulp in het uitgaansgebied. In augustus komt er versterking, omdat er dan ook meer toeristen worden verwacht.

„In de maand juli hadden we veel Nederlandse slachtoffers. Vaak ging het om geweldsincidenten, bijvoorbeeld vechtpartijen”, vertelt Ferreira. Volgens hem behandelen ze meer Nederlanders, omdat er in verhouding ook meer Nederlandse toeristen zijn.

Een dronken Brit, gekleed als een kamermeisje met uitgelopen rode lippenstift wil een afstoffer in het gezicht van Ferreira duwen

Terwijl Ferreira uitlegt dat er de laatste tijd veel geweld plaatsvindt door overmatig alcoholgebruik, trekt een dronken Brit, gekleed als een kamermeisje met uitgelopen rode lippenstift, aan zijn mouw. Hij wil net een afstoffer in het gezicht van Ferreira slaan, wanneer een politieagent hem wegtrekt en stevig aanspreekt. „Dit soort dingen gebeurt hier dus. Mensen kunnen zomaar agressief worden”, zegt hij schouderophalend.

Luitenant Henrique Velez leidt het veiligheidsteam in de regio Algarve. Deze zomer wordt er meer mankracht ingezet, vertelt hij. „We werken met 72 militair man personeel, 40 interventieteams, enkele hondenteams en soms zetten we ook paarden in”, somt hij op. „Daarnaast hebben we hier sinds kort zeventig camera’s geïnstalleerd, zodat we sneller kunnen reageren op incidenten.”

Meer families, minder gezuip

Het is onderdeel van het verão seguro-programma (‘veilige zomer’) dat dit seizoen in werking is gegaan. De gemeente Albufeira presenteerde in april ook een plan om ander soort toerisme aan te trekken. Meer families en minder gezuip.

Luitenant Velez ziet zelf geen toename in het uitgaansgeweld. „Wij houden ons bezig met iedereen veilig houden en dat doen we door te patrouilleren en op veel plekken aanwezig te zijn. Er komen hier veel jonge toeristen om te feesten, dus het is logisch dat er dan sporadisch incidenten zijn.”

Velez wacht samen met vijf andere collega’s op de nachtploeg voor het kantoor van de GNR, het nationale gendarmeriekorps. Wanneer de ploeg compleet is, gaan Velez en zijn mannen op patrouille op de strip aan de Avenida sá Carneiro, een populaire smalle straat waar vooral jongeren uitgaan.

Het nachtleven is daar inmiddels begonnen en zo zijn ook de eerste kotsende jongeren gesignaleerd.

‘De politie maakt hier geen grappen. Als je iets wilt proberen, dan grijpen ze meteen in’ Sem (21, uit Hulst)

Karla werkt al 28 jaar in de bar Simply. „Ik weet niet wat er dit jaar aan de hand is met de Nederlandse jongeren, maar het is elke avond raak hier voor de deur”, vertelt ze terwijl ze een literglas bier aftapt. Drie weken geleden brak er een vechtpartij uit voor de deur van de bar. Nederlandse jongeren raakten slaags met Britten, nadat Nederland door Engeland werd uitgeschakeld op het EK. Het barpersoneel was bang dat eigendommen vernield zouden worden. De politie moest uiteindelijk ingrijpen.

Karla: „Ze drinken teveel, beginnen dan te schreeuwen en worden ineens agressief. Vaak wordt er dan ruzie uitgelokt. Haantjesgedrag is het”, knikt ze naar een groep jonge mannen die zich om een boksbal hebben verzameld om te kijken wie het hardst kan slaan. „Ik heb dit soort gedrag nooit gezien in die 28 jaar dat ik hier werk. Je moet hier maar eens komen zitten. Je zult verbaasd zijn door wat je ziet naarmate de nacht vordert.” Ze loopt met vijf glazen bier naar een tafel en komt lachend terug. „Zie je dat groepje daar”, wijst ze naar vijf jonge gasten. „Dat zijn Ieren. Ze waren hier vanochtend al om half elf, hebben wat glazen achterover getikt en gingen toen weer weg. En nu zijn ze weer terug. Dat is Albufeira.”

Benjamin (18), Joost (24) en Sem(21) uit Hulst zijn al een paar dagen in Albufeira. „Het is echt zwaar. Elke nacht doorhalen”, grapt Sem. „We komen hier voor het lekker weer en het bier”, zegt Joost. (Ze willen niet met hun naam in de krant, red.) Dat Portugezen kritiek hebben op het gedrag van de toeristen in Albufeira vinden ze maar flauw. „Ik heb hier überhaupt nog geen Portugezen gezien eigenlijk”, lacht Benjamin. Joost zucht: „pff, als zij naar Nederland komen dan worden wij toch ook niet boos? Als ik een Duitser in Zeeland zie ga ik toch ook niet zeuren. Iedereen moet lekker op vakantie kunnen gaan.”

De groep vrienden heeft zelf niet te maken gehad met geweldsincidenten. „De politie maakt hier geen grappen. Als je iets wilt proberen, dan grijpen ze meteen in. Ze zijn echt heel streng”, zegt Sem. Tussen de kebabzaken in, galmt ondertussen uit elke discotheek keiharde muziek. „Gisteren waren we tot elf uur ’s ochtends gaan stappen”, schreeuwt Joost boven de muziek uit. „Eens zien hoe lang we het dit keer volhouden. Sowieso tot de zon opkomt.”

Het team van Velez loopt langs en maakt af en toe een praatje met voorbijgangers. De extra inzet van politie en de camera’s hebben een goede uitwerking, zegt hij. Ook vanavond is het rustig. Incidenten blijven – vooralsnog – uit.