Water stroomt door de Zuid-Limburgse huiskamers: ‘de nieuwe realiteit’

Tijdens de zondvloed van donderdagavond ging het weer mis onderaan de Lindenstraat, een sterk aflopende straat in het Zuid-Limburgse Terblijt. Essers: „We zagen, tevreden, dat de pomp op de inrit het deed, maar toen we het water door de straat naar beneden zagen kolken, wisten we dat er geen houden meer aan was.” Sijben: „Later kwam het ook nog van de andere kant.”

Tegen de muur langs de inrit heeft het water zichtbaar meer dan een meter hoog gestaan. In de huiskamer bleef het bij een laagje. Maar dat voldeed om er één modderige boel van te maken. „Fotografeer alles!”, raadt burgemeester Daan Prevoo (gemeente Valkenburg) aan met het oog op de schade-afhandeling bij de verzekering. Hij herhaalt: „Alles.” Prevoo is vrijdagochtend komen kijken naar de wateroverlast in het dorp Terblijt. Hij wijst ook op de auto. „Laat hem ophalen, bijvoorbeeld door de ANWB.” De burgemeester heeft Essers net zijn wagen zien starten – het water stroomde uit de uitlaat. „Misschien zit er ook water in de motor.”

Gelegenheidsrivier

Het noodweer kondigde zich donderdagavond aan met oudtestamentische, gitzwarte luchten. Daarna viel in een mum van tijd meer dan vijftig millimeter regen. Waterreservoirs bedoeld voor extra opvang van het water konden het niet aan en hielpen nu mee om de Lindenstraat te veranderen in een kolkende stroom. Omdat er in de straat werd gewerkt aan de gasleiding, nam die gelegenheidsrivier ook klinkers en modder mee naar beneden.

‘Misschien zit er ook water in de motor’

Burgemeester Prevoo geeft toe dat hij op basis van de watersnood in de zomer van 2021 deze donderdag in eerste instantie vooral gefocust was op het stadje Valkenburg, maar in de loop van de avond werd het duidelijk dat het elders in zijn gemeente mis was. Dit keer niet in het Geuldal, maar bovenop het plateau. „Donderdagavond zijn we hier van half tien tot half twee in de weer geweest”, vertelt Prevoo. „Evacuatie is ter sprake gekomen. Het energiebedrijf had daarbij een belangrijke stem. Bleef de elektriciteit werken? En vanwege werkzaamheden lagen gasleidingen bloot.”

De bewoners konden blijven. Maar in achttien woningen is de schade groot. En huis aan huis werd nog een brief verspreid met de boodschap om de auto te laten staan. Vanwege mogelijke instabiliteit van de straat door weggespoeld zand onder het wegdek. Brandweerlieden maakten – gezekerd aan elkaar – met stokken hun ronde om te kijken of er ergens zwakke plekken waren.


Lees ook
Rapport aanpak vorige watersnood Limburg

Buurtbewoners in gesprek met dijkwachten van het waterschap, over de snel stijgende Roer bij Roermond.

Omhoog gekomen door het putje

Iets hogerop in de straat ziet Hub Cobben vrijdagochtend de aangerichte ellende hoofdschuddend aan. Hij woont van kindsbeen aan in de Lindenstraat. Sinds een jaar of vijftig naast de voormalige boerderij van zijn ouders. Zijn garage ligt zo’n twee meter hoger dan de weg. Het woongedeelte ligt daar nog boven. Zolang de knieën het toelaten kunnen we hier nog blijven wonen”, zegt hij wijzend op de trap.

Alleen in de garage had Cobben nu wat water staan. „Waarschijnlijk omhooggekomen door het putje. Toen ik het wegveegde, zag ik plotseling salamanders lopen. Die zijn waarschijnlijk meegekomen met het water.”

Bij de huidige ellende in zijn straat spelen de werkzaamheden ook een rol, ziet Cobben. „Het verbaast me dat ze de boel in korte tijd meerdere keren hebben opengebroken. In plaats van dat ze een aantal zaken in één keer hebben aangepakt.” Maar ook zonder gegraaf zal noodweer nog wel vaker voor waterstromen in de straat zorgen. „Die klimaatverandering is er echt.”

Prevoo zegt tegen Sijben en Essers dat dit „de nieuwe realiteit” is. „We kunnen als gemeente echt niet alles oplossen. Je kunt ook niet oneindig waterreservoirs aanleggen, los van het feit dat mensen in de directe omgeving daar dan weer tegen gaan protesteren. Bewoners zullen ook zelf hun maatregelen moeten nemen.”

Tegelijkertijd belooft Prevoo dat hij vanaf volgende week met andere autoriteiten wil overleggen welke extra beschermingsmaatregelen nog mogelijk zijn. Een stilaan moedeloze Sijben spoort hem aan om daar serieus werk van te maken. „Zorg dat het niet nog eens gebeurt of koop ons desnoods uit, zodat we ergens anders opnieuw kunnen beginnen. Maar doe iets.”