Wat staat Nederland nu te doen? Een uitnodiging aan de samenleving tot zelfonderzoek, zo kan je de verkiezingsuitslag duiden. Volgens winnaar PVV is Nederland vol en moet de immigratie helemaal worden gestopt. ‘Gelukzoekers’ profiteren van de verzorgingsstaat terwijl ‘gewone burgers’ elke euro moeten omdraaien, de zorg is uitgekleed, Europa is betuttelend en geldverslindend, de Nederlandse identiteit wordt verkwanseld en klimaatbeleid is onnodig.
Hoe kan het dat dit sentiment dat PVV-leider Geert Wilders oproept in zijn verkiezingsprogramma zo’n grote weerklank heeft gevonden bij kiezers? Zijn het uitsluitend onderbuikgevoelens waaraan hij appelleert, of voelde hij toch beter aan dan andere politieke partijen met welke problemen burgers kampen en welke zorgen zij hebben? En waarom zijn andere politieke partijen er niet in geslaagd bevredigende antwoorden te formuleren op de maatschappelijke vraagstukken die schuilgaan achter Wilders’ harde beleidsvoorstellen?
Het zijn pijnlijke vragen die de andere politieke partijen zich nu moeten stellen, of zij nu rechts zijn of links. Wie in de weken voor de verkiezingen het land introk om te horen wat burgers beweegt bij het uitbrengen van hun stem, zoals ook NRC deed, kreeg vaak hetzelfde rijtje te horen: woningtekort, zorg en koopkracht zijn de drie zaken die kiezers op dit moment het meeste raken. Dat is niet alleen iets waar mensen die op de radicaal-rechtse PVV stemden zich zorgen over maken, ook progressieve kiezers doen dat.
Lees ook
NRC sprak 336 kiezers in 24 buurten, en ziet een land dat naar binnen keert. Er is geen vertrouwen dat de politiek de problemen oplost
Vrijwel íédereen voelt dat de ruimte in dit land schaars is. Om woningbouw mogelijk te maken, is een antwoord op het stikstofprobleem nodig. Dat betekent dat er een keuze moet worden gemaakt tussen natuur, extensieve landbouw en de mate waarin Nederland ook nog bepaalde industrieën wil huisvesten. Het feit dat Nederland een delta is, waar de grote rivieren samenkomen bij de zee, brengt economische welvarendheid. Maar zorgt tegelijk voor een overstromingsrisico. Wat de noodzaak tot klimaatmaatregelen alleen maar vergroot.
En dat zijn niet de enige dilemma’s waar de samenleving knopen over zal moeten doorhakken. Een totale stop op migratie betekent ook dat er geen nieuwe arbeidskrachten op de markt komen. Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, in een sterk vergrijzende samenleving, zijn artsen nodig en verpleegkundigen. Om het onderwijs op peil te houden, leraren. Om de veiligheid in buurten te garanderen, politieagenten. Om woningen te bouwen, vaklieden. In vrijwel alle sectoren is arbeidsschaarste, terwijl het werkloosheidscijfer historisch laag is.
Vergelijk Nederland dan met een trein in de spits die wegens ‘materieeltekort’ bomvol is. Eén laatste passagier wil nog naar binnen, waardoor de deuren niet dicht kunnen en de trein niet vertrekt. De irritatie en woede richt zich misschien op die passagier, maar hij is het probleem niet. Wél de beleidskeuzes die zijn gemaakt of juist te lang zijn uitgesteld. Er moet veel, Nederland wil veel. Dat kon lange tijd. Maar de mogelijkheid om álles tegelijk te willen, is er niet meer.
De opgehoopte onvrede over alles wat knelt en misgaat in Nederland heeft zich een weg naar buiten gebaand, maar daarmee is het verhaal niet af. Nu moet het gaan over: hoe dan wel? En hoe gaan we in dit gepolariseerde land nu samen verder?
Lees ook
De monsterzege van de PVV is slecht nieuws voor Nederland
Bij de ene groep Nederlanders overheerst blijdschap, bij een andere groep angst voor wat er komen gaat. De uitslag van de verkiezingen mag worden gezien als oproep tot dialoog tussen kiezersgroepen die met de rug naar elkaar staan. Dat betekent dat de uitslag van deze democratische verkiezingen gerespecteerd moet worden. Zonder overigens uit het oog te verliezen dat ook deze democratie kwetsbaar is, en dat zonder omhaal eenieder zich moet blijven uitspreken tegen xenofobie en racisme, ondermijning, ongewenste inmenging van buitenlandse mogendheden, en alle besluiten die tegen de Grondwet ingaan.
Het gevaar bestaat dat mensen zich nóg verder in hun bubbel terugtrekken, terwijl het gesprek aangaan met andersdenkenden juist nu essentieel is. Een oplossing vind je alleen als je een probleem van alle kanten bekijkt, ook vanuit het perspectief van de ander. Zonder empathie is de samenleving geen samenleving.