Wat vindt NRC | Oekraïne eist terecht veiligheidsgaranties van Europa en de VS

Al sinds de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS wordt volop gespeculeerd over mogelijke onderhandelingen over een einde van de slepende oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Dat opmerkelijke optimisme lijkt vooral gebaseerd op uitspraken van Trump die tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde de oorlog „binnen 24 uur” te beëindigen. Welke ‘deal’ hij in zijn hoofd heeft is onbekend, al meldde Trump woensdag dat hij anderhalf uur met president Poetin had gesproken en „onderhandelingen” was begonnen.

In weerwil van alle speculaties lijkt het onwaarschijnlijk dat de strijdende partijen zélf snel tot overeenstemming zullen komen over een bestand. Te vaak wordt terzijde geschoven dat de verhoudingen tussen Oekraïne en Rusland, de agressor in deze bijna elf jaar oude oorlog, nog elke dag verslechteren. Poetin, die al jaren een terreurcampagne voert tegen de Oekraïense bevolking, laat op geen enkele manier blijken te streven naar vrede, integendeel. Hij offerde deze winter bijna vijftigduizend soldaten per maand op voor wat terreinwinst in de Donbas.

Het behoeft weinig fantasie om te veronderstellen dat Poetin pas belangstelling krijgt voor serieuze onderhandelingen zodra hijzelf of Rusland – de economie, de strijdkrachten – in het nauw komt. Dat moment kan dichterbij komen als de Amerikanen besluiten Oekraïne zwaarder te bewapenen, zodat het zich daadwerkelijk kan verweren tegen de agressor. De grote vraag is of Trump dat wil.

De Oekraïense president Zelensky vecht ondertussen voor het voortbestaan van zijn land, en stelt terecht dat er geen uitzicht op vrede is zolang Oekraïne geen veiligheidsgaranties krijgt van het Westen, zoals het NAVO-lidmaatschap, of garanties van Washington. De NAVO blijft in elk geval gesloten voor Oekraïne, zei Trumps minister van Defensie Pete Hegseth woensdag in Brussel. Hij is, net als de Amerikaanse Oekraïne-gezant Keith Kellogg, deze week in Europa en verschaft al iets meer duidelijkheid over Trumps plannen.

Dat de NAVO een no go blijft is niet onverwacht, maar compliceert de zaak wel. Terecht acht Zelensky de kans levensgroot dat Poetin een bestand zal aangrijpen om zijn wapenarsenaal en de krijgsmacht op te lappen, zodat hij een paar jaar later verder kan gaan waar hij was gebleven.

Dat Zelensky harde garanties eist is te begrijpen: Rusland schond de afgelopen decennia tal van beloftes en verdragen en begon oorlogen tegen soevereine buurlanden. In Kyiv ligt nog vers in de herinnering dat Oekraïne, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 de derde kernmacht op aarde, destijds akkoord ging met zijn nucleaire ontmanteling in ruil voor garanties voor zijn onafhankelijkheid en territoriale integriteit, óók door Moskou.

Gezien de Russische invasies van de Krim en daarna de rest van Oekraïne is het logisch dat Zelensky sceptisch staat tegenover beloften uit Moskou, en pas wil nadenken over een vredesakkoord als de kans op een nieuwe Russische aanval wordt uitgesloten. Daar komt nog iets bij: als zo’n akkoord er al komt, kan Kyiv leiders als Trump en Poetin überhaupt wel vertrouwen? Deze week liet Trump zich nog achteloos ontvallen dat Oekraïne „op een dag Russisch zou kunnen worden”.

Voor Europa is de noodzaak des te groter een voorname rol op te eisen in dit geopolitieke geweld. Oekraïne is veel te belangrijk om over te laten aan twee wankelende wereldmachten. De Russische agressie houdt niet op bij Oekraïne, bewijzen tal van sabotage-acties in de rest van Europa. Een slechte deal voor Oekraïne is geen optie: dat heeft rampzalige consequenties voor het hele continent.