Wat schuilt er achter Oeganda’s open armen voor vluchtelingen? ‘We moeten niet naïef zijn’

Is Oeganda het beloofde land voor vluchtelingen? Met zijn internationaal geprezen ‘open deurbeleid’ presenteert het zich als een ideaal toevluchtsoord. De geografische ligging in het hart van een conflictgevoelige regio maakt Oeganda tot een natuurlijke bestemming voor mensen op de vlucht en de grootste opvangplaats in Afrika. Daarvoor krijgt het land voornamelijk hulp van buitenaf, zoals de 14 miljoen dollar die Washington afgelopen maand heeft toegezegd. Ook Den Haag speelt met het idee om met Oeganda een overeenkomst te sluiten om uitgeprocedeerde vluchtelingen terug te nemen. Wat schuilt er werkelijk achter de open armen van Kampala?

Lucy Hovil, onderzoeker bij researchbureau Mixed Migration Center, wijst op het pragmatisme achter de gastvrijheid en waarschuwt het kabinet voor een „politieke transactie”. Volgens haar benut Oeganda zijn reputatie strategisch om zowel hulp als politieke steun te vergaren. „We moeten niet naïef zijn. Oeganda maakt gebruik van dit beleid om internationale hulp en goodwill te verwerven, wat zowel economische als politieke voordelen oplevert.”

Bovendien vloeken de open armen waarmee Oeganda vluchtelingen verwelkomt, met de harde hand waarmee minderheden en politieke dissidenten worden onderdrukt. Het regime van president Yoweri Museveni is de afgelopen jaren afgegleden naar autoritarisme, gekenmerkt door corruptie, repressie en de omstreden anti-lhbtiq-wet. Zaken doen met Kampala brengt dilemma’s met zich mee. Bij het Internationale Strafhof loopt ook een zaak tegen de zittende president vanwege mensenrechtenschendingen.

Moeten we dit beleid dan als model zien, een schijnvertoning of ligt het genuanceerder?

Hovil: „Het is belangrijk om de politieke en economische afwegingen achter deze vrijgevigheid te begrijpen. De Oegandese regering benut dit beleid om internationale hulp aan te trekken. De aandacht van de internationale gemeenschap is wispelturig; crises zoals in Oekraïne en Gaza overschaduwen regio’s zoals Oeganda. Door een open vluchtelingenbeleid te hanteren, blijft Oeganda relevant en trekt het hulp en investeringen aan. Dit beleid biedt humanitaire hulp en waarborgt tegelijkertijd financiële steun, ook al gaan de economische voordelen soms ten koste van de rechten van vluchtelingen. Een deal met Israël illustreert de complexiteit van dergelijke overeenkomsten: Eritrese en Soedanese vluchtelingen belandden in een bureaucratisch niemandsland, waardoor ze kwetsbaar bleven.”

Wat zijn de morele dilemma’s bij zulke mogelijke deals waarbij vluchtelingen naar Oeganda worden gestuurd als een vorm van ‘outsourcing’ van asielopvang?

„Mijn grootste zorg is dat dergelijke deals het wereldwijde asielsysteem ondermijnen. Ze ondergraven de principes van internationaal vluchtelingenrecht en stellen rijkere landen in staat hun verantwoordelijkheden te omzeilen. Voor Oeganda kunnen de financiële voordelen groot zijn, maar dit legt ook druk op al beperkte middelen en dwingt kwetsbare mensen om dicht bij hun conflictgebieden te blijven, wat hun onveiligheid vergroot. Oeganda draagt een onevenredige verantwoordelijkheid, terwijl rijkere landen zoals Nederland hun plichten ontlopen.”

Vluchtelingen in Oeganda.
Foto Nicholas Kajoba

Cynisch

Historisch gezien heeft Oeganda zijn solidariteit met vluchtelingen bewezen. Waarom Oeganda’s beleid zo veel lof oogst? Vluchtelingen krijgen een bijzondere vrijheid van beweging, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, en zelfs de mogelijkheid om te werken en eigen stukken land te bewerken. Oeganda huisvest ongeveer 1,7 miljoen vluchtelingen, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo. Het schept een cynische paradox: Oeganda als gastheer van slachtoffers van oorlogen waar het zelf een hand in heeft.

Hoe past het vluchtelingenbeleid van Oeganda in de bredere regionale context?

„Oeganda valt regionaal op door zijn inclusiviteit en openheid, maar de dynamiek verandert. Kenia neemt steeds restrictievere maatregelen en ondertussen sloot Rwanda zijn eigen controversiële vluchtelingenovereenkomsten, zoals de deal met het VK. Het verschil is dat Oeganda een veel grotere troef heeft: met bijna een miljoen vluchtelingen heeft Oeganda meer invloed dan Rwanda, wat het een aantrekkelijkere partner maakt voor dit soort deals.”

„Het opvangen van vluchtelingen biedt Oeganda een diplomatiek dekmantel”

Intussen zorgt de betrokkenheid van Oeganda bij oorlogen in Congo en Zuid-Soedan voor een bijkomende dimmensie aan deze discussie.

„Het maakt zulke deals sluiten nog complexer. De regering weet aandacht af te leiden van haar betrokkenheid en presenteert zich als een neutrale toevlucht. Dit beleid dient als een schild voor minder aangename aspecten van haar buitenlandse politiek, zoals interventies in Zuid-Soedan en exploitatie van hulpbronnen in Oost-Congo [en de steun aan de M23-rebellen, red.]. Het opvangen van vluchtelingen biedt Oeganda een diplomatiek dekmantel, dat de regering blijft benutten.”


Lees ook

De PVV zoekt bewust de randjes op, van ‘kopvoddentaks’ tot Oegandese ‘terugkeerhubs’

Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) op bezoek in Oeganda. Beeld aangeleverd door Buitenlandse Zaken.