N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie In hoeverre bepaalt ons werk onze identiteit, en hoe vinden we zingeving zonder? De documentaire After Work werpt een blik op een toekomst waarin AI het werk heeft overgenomen.
Kunstmatige intelligentie zal binnen enkele decennia de samenleving ingrijpend hebben veranderd, is de verwachting. Nu al voeren experts discussies over de gevaren van ondoorzichtige algoritmes en over de economische consequenties van het verdwijnen van banen door artificiële intelligentie (AI). Maar wat betekent het verdwijnen van werk voor onszelf, onze identiteit? Wie zijn wij, als werken niet meer het middelpunt van ons leven vormt? Wat gaan we met onze tijd doen?
In After Work staan die vragen centraal. De Zweeds-Italiaanse regisseur Erik Gandini reisde naar vier landen en sprak daar met inwoners over hun relatie met hun werk. De documentaire begint in Zuid-Korea, met het dystopische beeld van een terneergeslagen dochter, zittend naast haar vader die naar een computerscherm tuurt. Hij werkt elke dag van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. „Hij ís zijn werk”, zegt zijn dochter. „Als hij dat loslaat, heeft hij niks meer.”
Van de donkere scène in Zuid-Korea gaat de reis naar de historische tuinen van Valsanzibio in het Italiaanse Padua. Langzaam beweegt de camera van Fredrik Wenzel – die ook de films Turist en The Square draaide – door het landgoed, totdat een tuinman in beeld komt. Armando Pizzoni is afkomstig uit een rijke familie en heeft nooit hoeven werken, maar in zijn geval heeft dat niet tot verveling geleid. Hij haalt juist voldoening uit het snoeien en creëren van perfecte lijnen in de heggen van de tuin.
Ideaalbeeld
Het is het ideaalbeeld dat regisseur Gandini lijkt te willen voorspiegelen: genoeg geld hebben en toch in beweging komen, iets doen wat zin geeft. Maar voordat hij aan het eind van de film de geïnterviewden vraagt wat zij zouden doen als ze elke maand genoeg geld zouden krijgen, een basisinkomen, zet hij het beeld van de doorgedreven werkmoraal verder kracht bij.
Driftig zien we een Amerikaanse ethicus vertellen over de situatie in zijn land, waar mensen „altijd” druk zijn (of doen alsof), wat ertoe heeft geleid dat een groot deel van de vakantiedagen niet wordt opgenomen.
Een medewerker van het Amerikaanse adviesbureau Gallup legt uit dat je werknemers in drie klassen kan onderverdelen: betrokkenen, niet-betrokkenen en actief ontkoppelden, die de rest van de werkvloer meeslepen in hun desinteresse. Wereldwijd hebben een miljard mensen een baan, en slechts 15 procent van hen hecht volgens de Gallup-onderzoeker echt waarde aan zijn werk.
Terwijl de statistieken doordringen tot de kijker, toont Gandini beelden van sorteerders in een recyclingfabriek en krijgen we een inkijkje in het busje van een bezorgster van internetwinkel Amazon. Haar werkgever volgt haar continu, via camerasystemen die uitgerust zijn met kunstmatige intelligentie. Ondanks de werkdruk en controle zegt ze te genieten van haar baan en de uren alleen achter het stuur.
Zo’n punt waar nauwelijks onderscheid bestaat tussen werk en vrije tijd, is ook te zien bij Gandini’s bezoek aan de rijke oliestaat Koeweit. Hier bekleden soms tientallen Koeweiti dezelfde positie bij de overheid tegen een vorstelijk salaris, terwijl er amper wat te doen is. Ze kijken films onder werktijd, eten uit verveling en nemen een lethargische houding mee naar huis. Met het Italiaanse paradijs aan het begin van de documentaire in het achterhoofd voelt de situatie in Koeweit als een waarschuwing: als mensen niets zinnigs te doen hebben, kan dat ook leiden tot creatie van schijnfuncties, bullshit jobs, omdat mensen nu eenmaal ‘iets’ moeten doen voor hun centen.
De Amerikaanse filosoof Noam Chomsky wijdt in de documentaire bespiegelingen aan de invloed die automatisering en kunstmatige intelligentie zullen hebben op de toekomst van arbeid. Hij stelt dat die technologie gebruikt kan worden om mensen te bevrijden van „saai en stom werk”. De tijd die zij daardoor winnen, kunnen ze steken in creatief en vrij werk.
Juiste voorwaarden
De vraag daarbij is hoe de mensheid hiervoor de juiste voorwaarden creëert. Je hebt immers niet alleen tijd nodig, maar ook geld om je boodschappen van te kunnen doen. Een universeel basisinkomen, oppert techondernemer Elon Musk (Tesla, SpaceX, X) in de documentaire.
Daar kun je dan ook weer van mening over verschillen. Zo spreekt een Italiaanse zakenman zich uit tegen een basisinkomen, omdat dit zou ontmoedigen iets bij te dragen aan de samenleving. Zijn werkloze vrouw weerspreekt dit in feite. Zij teert weliswaar op zijn geld, maar blijkt erg ondernemend. Ze traint paarden, kookt graag en doet aan vissen.
Gandini toont daarna weer dat werk niet zaligmakend hoeft te zijn: een jonge Zuid-Koreaan vertelt hoe hij door hard werken in een burn-out belandde.
Zo geeft de regisseur een breed scala aan perspectieven om naar werk te kijken, en naar het maatschappelijk belang van werk. Dat prikkelt tot nadere beschouwing van je eigen relatie tot je baan. Bestaat mijn identiteit ook voor zo’n groot deel uit werken? En is dat erg?
Door de veelheid aan voorbeelden en opvattingen in krap 75 minuten film blijft de weergave van de individuele posities toch betrekkelijk oppervlakkig. Echt doorvragen, geïnterviewden confronteren met tegenstrijdigheden – daar doet Gandini niet aan. Relatief nieuwe fenomenen van een meer flexibele omgang met werk, zoals quiet quitting, waarbij vooral jonge werknemers weigeren langer te werken dan afgesproken, en werken via freelanceplatforms komen niet aan bod.
Ook een antwoord op de vraag wie we zonder ons werk zouden zijn, blijft uit. De geïnterviewden zwijgen en kijken peinzend in de cameralens als Gandini hun vraagt wat zij met hun leven zouden doen als ze geen werk zouden hebben en wel voldoende geld om te overleven.
En eerlijk, zou u het zo snel weten? After Work laat je achter met een interessante vraag voor een niet al te verre toekomst.