Wat is beter: buiten hardlopen of op een loopband?

Hardlopen in Haarlem
Hardlopen in Haarlem Foto Olivier Middendorp

Sportfysiotherapeut en fervent hardloopster Henrieke Krommendijk gebruikt de loopband in haar werk om videoanalyses te maken van de looptechniek van haar cliënten. Dat kan, legt ze uit, want onderzoek heeft uitgewezen dat de verschillen in spieractiviteit, krachtgebruik en houding verwaarloosbaar zijn wanneer je mensen vergelijkt die op een loopband lopen met mensen die buiten lopen.

Ook voor het strak afnemen van een inspanningstest of voor het lopen met een stabiele hartslag, is de loopband een uitkomst. „Vooral natuurlijk omdat je op dezelfde plek blijft en in precies hetzelfde tempo kunt blijven lopen.”

Lange tijd werd gedacht dat je je loopband op een helling van 1 procent moest zetten om zo te compenseren dat je binnen minder luchtweerstand had dan buiten. Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat dat helemaal niet nodig is, omdat het verschil in luchtweerstand zo klein is.

Toch zijn er natuurlijk ook verschillen tussen buiten lopen en op een loopband lopen, zegt Krommendijk. „Buiten lopen is beter voor je coördinatie, omdat de ondergrond niets steeds gelijk is. Ook leer je buiten zelf je tempo aan te sturen en trotseer je weer en wind. Ik denk daarom dat je een sterkere loper wordt van buiten lopen.”

Zelf loopt ze zelden op een loopband omdat ze houdt van buiten zijn en het voorbijtrekkende landschap. Maar lopen op een loopband kan een prima alternatief zijn, zegt ze. „Als je bijvoorbeeld met een kleintje thuis zit. Of als het buiten bloedheet is of juist spekglad.”

Toch zou ze niet adviseren té veel looptrainingen op een loopband te doen. „Lopen op een loopband is eenzijdiger dan buiten lopen. Daardoor is er een wat grotere kans op overbelastingsblessures.”