Wat als je leidinggeeft, maar weet dat je een heethoofd bent?

Heethoofd

Woedeuitbarstingen. Verbale agressie. We pikken het niet langer van leiders. Of het nu gaat om Kamervoorzitter Arib, minister Wiersma of om je eigen baas, ze moeten zich normaal gedragen.

Experts vinden dat managers best ‘een keertje’ hun stem mogen verheffen. Mits ze daarna excuses maken. Maar wie zich te vaak laat gaan, eindigt thuis op de bank.

Wat nu als je leidinggeeft en van jezelf weet dat je een heethoofd bent?

Benzine

Eerst wat handige weetjes. Vroeger dachten psychiaters dat het goed was om je woede eruit te gooien. Dat zou zuiverend werken en de druk van de ketel halen. Maar empirisch onderzoek laat zien dat dit niet klopt. Wie zijn boosheid ventileert, wordt juist nóg kwader. „Het is alsof je een brand probeert te blussen met benzine”, schreef psycholoog Brad Bushman hierover.

Anderzijds: boosheid langdurig onderdrukken is ook niet slim. Dit kan zelfs je lichamelijke en geestelijke gezondheid ondermijnen. Bovendien helpt het tonen van oprechte emoties een leider om het vertrouwen te winnen van medewerkers. De kunst is dus om op een verstandige manier om te gaan met gevoelens van boosheid.

Vijf tips

Tijd voor praktische tips. Van de Harvard Business Review, het Greater Good Science Center en de American Psychological Association.

1. Voel je in een werksituatie boosheid opkomen? Uit je emoties niet meteen, maar voer eerst een gesprek met jezelf. Zoek zo mogelijk even een rustige plek op.

2. Vraag jezelf: waar komt dit vandaan? Waarom word ik in deze situatie zo boos? Vraag ook: wat heb ik nodig om me beter te voelen, nu en op de langere termijn? Welke praktische stappen helpen daarbij? Door deze vragen te overdenken kijk je rationeler en afstandelijker naar de situatie en dat vermindert je boosheid.

3. Ben je wat rustiger? Praat dan met anderen over je emoties, zonder al te grote woorden te gebruiken. Zeg daarbij gerust dat je je ongemakkelijk voelt of een beetje in de war bent. Probeer bewust iets trager te spreken dan je normaliter doet.

4. Ben je nog niet rustig, neem dan wat meer tijd. Tel tot honderd. Haal rustig en diep adem. En geef je boosheid een cijfer tussen de 1 (geïrriteerd) en de 10 (furieus). Praat pas met anderen als je op een 4 of lager zit.

5. Maak je boosheid productief. Woede over achteloosheid of onrecht is bijvoorbeeld een prima hulpmiddel om te werken aan veranderingen in je werkomgeving.

Kapitein Haddock

Soms kom je er in je eentje niet uit. Zoek dan hulp. Van een professional, een coach of een goede vriend. Vorige week viel ik tijdens een fietstocht en werd ontzettend kwaad. Mijn fietsmaatje hielp me overeind en stelde me gerust. Daarna vergeleek ze me lachend met Kapitein Haddock uit de Kuifje-strips, vermaard om zijn scheldkanonnades („Duizend bommen en granaten!”). Twee uur verder viel ik opnieuw. Tot mijn eigen verbazing bleef ik rustig. Wonderlijk wat een beetje zorg en aandacht doen voor een doorgewinterde driftkikker.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.