Het liefst rent de Amsterdamse Marijke Oosterhuis (38) aan de linkerkant van het fietspad over de dijk. „Voor m’n eigen veiligheid”, vertelt ze tijdens het hardlopen. „Als je aan de linkerkant loopt, zie je wat je tegemoet komt.” Zoals op deze rustige ochtend op de Ooster Ringdijk, een fraaie route in het oosten van de stad. „Kijk hier”, hijgt ze, wijzend naar een fietser die haar rakelings passeert, met spoed kennelijk op weg naar tennisclub Tie-Breakers. „Zag je dat tennisracket in die tas? Ik was er bijna door aangevallen.” Ze zag de fietser aankomen en kon uitwijken. Maar als het druk is, zegt Oosterhuis, verhuist ze toch naar de rechterkant van het fietspad. „Dan voel ik me aan de linkerkant een obstakel. Het voelt dan veiliger met de stroom mee te gaan.”
Als iemand heel boos kijkt, ga ik opzij
Er zijn veel grotere kwesties op het wereldtoneel te bedenken, maar de vraag of je als wandelaar of hardloper links of rechts moet lopen op Nederlandse wegen of fietspaden zonder voetpad of trottoir, houdt velen bezig, zo blijkt als je verkeersdeelnemers erop aanspreekt. Veel passanten vinden het „een goede vraag”. Caroline en Geert Hoedemaker (beiden 55) uit Amstelveen zijn fervente wandelaars. Ze leggen de laatste etappe af van een reeks wandelroutes naar de binnenstad van Amsterdam. Ze lopen links.



Fietsers, wandelaars en hardlopers op de Ooster Ringdijk in Amsterdam.
Caroline: „Ik zei vanochtend nog tegen hem: ik ga links lopen want dat vind ik fijner.” Geert knikt. „Als de situatie erom vraagt rechts te lopen, doen we dat. Maar in principe lopen we links.” Caroline: „Als ik rechts loop, moet ik constant achterom kijken of er fietsers aan komen.”
Hardlopen met koptelefoon
Tot 1993 gold in Nederland de regel dat voetgangers (en hardlopers) in beschreven situaties aan de linkerkant van de rijbaan dienden te lopen. Die bepaling is echter verdwenen. Je mag zelf bepalen waar je loopt, omdat veiligheid afhankelijk kan zijn van de indeling van de weg. De meeste organisaties adviseren niettemin om voor links te kiezen, zoals Veilig Verkeer Nederland en de ANWB. Ook kennisinstituut SWOV vindt het „aannemelijk” dat links het veiligst is vanwege het zicht op tegemoetkomend verkeer. Plus: „Het feit dat veel hardlopers tegenwoordig met koptelefoon lopen en het verkeer van achteren mogelijk minder goed horen”, aldus een woordvoerder.
De Atletiekunie adviseert daarentegen in drukke gebieden „helemaal aan de rechterkant van de weg” te gaan lopen. „Op die manier geef je het achterop komende verkeer beter de gelegenheid veilig in te halen”, aldus een artikel waar een woordvoerder naar verwijst. In een rustig gebied „kun je er eventueel voor kiezen om aan de linkerkant te gaan lopen”. Respect staat voorop. „Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte, en minder je vaart.”



De kwestie speelt op doordat „mensen in een toenemend aantal situaties elkaar tegenkomen”, stelt coördinator belangenbehartiging Frank Hart van Wandelnet, een stichting die langeafstandspaden en streekpaden beheert. „De vraag naar mooie wandel- en fietsroutes neemt toe doordat meer mensen meer vrije tijd hebben, en elektrische fietsers een groter bereik hebben.” Maar: „Er wordt wel infrastructuur voor fietsers aangelegd, maar potjes voor wandelaars zijn er niet.” Terwijl zulke paden niet veel ruimte vragen. „Een smal spoor tussen twee rijen populieren in het buitengebied is vaak al voldoende.” Zelf kiest Hart „meestal” voor de linkerkant, afhankelijk van het „overzicht” op de weg.
Nog steeds last van schouder
Gepensioneerd medewerker van De Nederlandsche Bank Ab Moussaif (74) legt dagelijks ongeveer vijftien kilometer wandelend af. „Ik kan niet stilzitten.” Daarbij heeft hij een sterke voorkeur voor links. „Dat advies kreeg ik zes jaar geleden van een oud-collega.” Hij wijst naar de plaats, aan de rechterkant van het fietspad, waar hij vorig jaar werd aangereden door een achteropkomende fietser. „Ik liep rechts omdat ik even later rechtsaf wilde slaan.” De jongen zat op zijn telefoon en had hem niet gezien. Hij blesseerde zijn schouder. „Ik ging keihard onderuit. Ik heb er nog steeds last van.”
Een andere man stond erbij en zei dat hij boos moest worden en de jongen een klap moest verkopen. „Dat heb ik natuurlijk niet gedaan. Dat kind was zich te pletter geschrokken. Ik heb wel een grapje met hem uitgehaald want ik zei dat dit hem wel een schadevergoeding zou kosten. Hoeveel, vroeg hij. Ik zei: nou doe maar 1,2 miljoen. Hahaha.”



Ook de afgetrainde hardloper Luc Freijer (46) uit Amsterdam loopt bij voorkeur links. Op drukke routes zoals deze dijk kiest hij niettemin voor rechts. Freijer: „Het is hier soms eng druk. En ik heb gemerkt dat als je links loopt, tegemoetkomend verkeer niet opzij gaat. Dan moet je de berm in.” Hij heeft een grondige hekel aan fatbikes. Hij is al eens aangereden, hardlopend, in de binnenstad van Amsterdam. „Door een jochie op een fatbike. Kwam met een sneltreinvaart een bocht om. Ik lag op de grond. Ik had geen pijn, maar was wel erg geschrokken. En boos. Foeterde hem uit. Ik zei: kappen met die fiets, ga zelf trappen, je bent nog jong genoeg. Toen zei hij op een gegeven moment: sorry, ik kom te laat voor school, mag ik alsjeblieft weg.”
Resteert de vraag wie er opzij gaat als twee wandelaars of hardlopers elkaar tegemoet komen, de een links en de ander rechts. „Ik ben dan geneigd om in de berm te gaan lopen”, zegt Caroline Hoedemaker. En als een berm ontbreekt? „Dan is het afwachten wie de eerste stap opzij zet.” Geert Hoedemaker: „Als iemand heel boos kijkt, ga ik opzij.” Caroline: „Als iemand heel moeilijk loopt, wijk ik af.” Ze lopen door. Een Amsterdamse vrouw die altijd rechts loopt („uit gewoonte”) stapt hen kordaat tegemoet. Ze wijken uit. De berm in.
Lees ook
Wandelen is soms echt het beste medicijn, vinden artsen
