Waarom viel ’s werelds succesvolste goudzoeker uit een helikopter?

Michael de Guzman heeft een lange nacht in de karaokebar achter de rug als hij op de ochtend van 19 maart 1997 naar een gereedstaande helikopter wandelt. De Filippijn heeft de vlucht naar het mijnwerkerskamp in Busang al vele malen gemaakt. Hij is immers niet zomaar een geoloog. De Guzman geldt als de ontdekker van ’s werelds rijkste goudader, op het Indonesische eiland Kalimantan. Hij is een steenrijke en gevierde goudzoeker, maar heeft ook vijanden. De Indonesische regering aast op de goudvondst, net als mijnbouwgigant Freeport McMoRan.

Tijdens zijn wandeling naar de helikopter belt De Guzman met zijn vrouw Genie. Hij is achterdochtig: de vertrouwde helikopterpiloot blijkt vervangen door een ander. De helikopter stijgt op, en zal een paar uur later landen – zonder De Guzman. Na een half uur vliegen valt de geoloog van ruim tweehonderd meter hoogte boven de jungle naar beneden.

Enkele dagen later blijkt dat de goudader die De Guzman beweerde gevonden te hebben, helemaal geen goud bevat. Investeerders zien miljarden aan beurswaarde in rook opgaan. De val van de goudzoeker wordt het vertrekpunt van een kwart eeuw aan strafrechtelijk onderzoek, journalistiek graafwerk en complottheorieën. Een ongeluk is onwaarschijnlijk, want de deur van de heli zat goed dicht. Is De Guzman uit het toestel geduwd? Is hij zelf gesprongen? Hoe kon hij een afscheidsbrief schrijven tijdens een turbulente helikoptervlucht? En hoe suïcidaal is iemand die de avond voor zijn veronderstelde zelfverkozen dood tot diep in de nacht ging feesten?

In de Engelstalige podcast The Six Billion Dollar Scam vertelt podcastmaker Suzanne Wilton (CBC Canada, BBC) het verhaal van De Guzman en van zijn werkgever Bre-X Minerals Ltd., een Canadees mijnbouwbedrijfje dat in 1995 in de jungle van Kalimantan op zoek gaat naar goud. Een belangrijke rol is weggelegd voor de excentrieke Nederlandse goudzoeker John Felderhof. Hij runt de operatie van Bre-X in de dichtbegroeide jungle en onderhoudt de onmisbare contacten met de Indonesische overheid. Het is Felderhof die in 1995 De Guzman aan boord brengt.

Een gouden visioen

Felderhof en De Guzman hebben aanvankelijk pech. In de eerste maanden zit er geen goud in hun grondmonsters. Als hun vergunning bijna is verlopen, doet De Guzman nog een allerlaatste boring na een visioen dat hij in een droom kreeg. Het is raak: Bre-X stuit op the mother lode, die ene goudader waarvan elke geoloog droomt hem ooit te vinden. Aan de hand van de proefboring stellen De Guzman en Felderhof vast dat er een recordhoeveelheid van 71 miljoen troy ounces aan goud in de grond moet zitten. (Een troy ounce is 31,1 gram, het gewicht van ongeveer vier euromunten).

Bre-X is in één klap wereldnieuws. Van een penny stock schiet het aandeel van het Canadese mijnbouwbedrijf in enkele weken naar 220 Canadese dollar per aandeel. Beleggers in heel Canada speculeren flink op Bre-X, in hun eigen poging rijk te worden. Haastig wordt Bre-X gepromoveerd naar de Canadese hoofdindex in Toronto, waar het bedrijf op de piek een beurswaarde heeft van ruim 6 miljard Canadese dollar. Wie er vroeg bij was, is op papier multimiljonair.

Op dit punt in het verhaal had podcastmaker Suzanne Wilton de luisteraar kunnen meenemen naar de verhalen van huis-tuin-en-keukenbeleggers in ruraal Canada die in één klap een Ferrari konden kopen. Haar zoektocht strandt wel erg snel in een klein Canadees dorpje.

In plaats daarvan schakelt haar verhaal snel door naar Bre-X. Want door de belofte van vele miljarden aan goudreserves is dat bedrijf ineens een overnameprooi voor het veel grotere Freeport. Om zeker te weten dat het geen kat in de zak koopt, onderzoekt de Amerikaanse mijnbouwgigant de grondmonsters van De Guzman minutieus. Er blijkt van alles mis. De goudkorrels zijn niet hoekig, maar rond en glad – alsof ze met een rivier zijn meegespoeld. Het sterkt de vermoedens van salting, waarbij goudkorrels met een zoutvaatje aan de monsters worden toegevoegd. De Guzman wordt ontboden in mijnwerkerskamp Busang, maar zal de helikoptervlucht nooit voltooien. Het lichaam dat later in de jungle wordt gevonden, is onherkenbaar vergaan.

Als de fraude bij Bre-X niet veel later aan het licht komt, gaat er een schok door de markt. Beleggers verliezen miljarden, Bre-X gaat failliet. Het is een van de grootste fraudeschandalen uit de Canadese geschiedenis. Niemand is ervoor veroordeeld. Felderhof werd vervolgd wegens handel met voorkennis, maar vrijgesproken.

Te veel tegelijk

Podcastmaker Wilton volgt het verhaal al 25 jaar, wat blijkt uit haar diepgaande kennis van de gebeurtenissen en haar contacten met alle nog levende hoofdpersonen. Daarnaast put ze rijkelijk uit historisch audiomateriaal uit de jaren negentig. Door de vele gesproken bronnen wordt de podcast soms wat moeilijk te volgen. Wiens mannenstem is dit ook alweer? De stem van De Guzman horen we slechts een enkele keer. John Felderhof komt helemaal niet aan het woord. De Nederlander overlijdt in 2019.

Met het verhaal van Bre-X, de nasleep van de fraude én de theorieën rond de dodelijke val van De Guzman wil Wilton heel veel vertellen. Wellicht te veel voor tien podcastafleveringen van 20 tot 40 minuten. Toch verdient deze podcast het beluisterd te worden. Je krijgt een inkijkje in de wildwest-wereld van de internationale mijnbouw en wordt het complot ingetrokken rond de helikopterval van De Guzman. Was dat onherkenbare lichaam in de jungle wel van hem? Wie was die vervangende helikopterpiloot? Van wie kreeg De Guzmans weduwe geldbedragen uit Brazilië, en waarom krijgt hun zoon Michael jaren later mysterieuze telefoontjes? Haakjes genoeg om een tweede seizoen aan op te hangen, hopelijk met een duidelijker lijn.