Waarom mocht de onthulling over Khalid Kasem niet? Ook na publicatie blijft dat onduidelijk

Televisiepresentator Khalid Kasem (45) heeft niet de volledige waarheid gesproken over contacten die hij als advocaat heeft gehad met zijn vroegere basisschoolklasgenoot en vorige maand tot levenslang veroordeelde crimineel Ridouan Taghi.

Dat is de strekking van de onthullingen die het Algemeen Dagblad dinsdagavond publiceerde. De informatie is afkomstig uit bandopnames die Peter R. de Vries maakte als directeur van het Amsterdamse advocatenkantoor waar Kasem ook werkte. Tot schrik en verbazing van zijn kantoorgenoten blijkt De Vries jarenlang alle gesprekken die hij voerde stiekem te hebben opgenomen. „Uit paranoia en controledwang”, zegt een strafpleiter die goed met De Vries bevriend was.

De Vries werd in juli 2021 in Amsterdam neergeschoten. Geluidsopnames van De Vries zijn door een bron die zich ‘De Drie Musketiers’ noemt in handen gespeeld van het AD. Het heeft er alle schijn van dat iemand door het lekken van informatie een rekening met het kantoor van De Vries wil vereffenen.

Omkopen selectiefunctionaris

Voornaamste slachtoffer van het lek is vooralsnog Kasem. In januari onthulde het AD dat advocaat Kasem, die een maand na het overlijden van De Vries bij BNN/VARA aan de slag ging als televisiepresentator, in 2019 tegenover zijn kantoorgenoten vertelde met 8.000 euro een zogeheten selectiefunctionaris bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) te hebben omgekocht, om zijn cliënt eerder vrij te krijgen. De publicatie leidde ertoe dat Kasem zijn televisiewerk moest neerleggen. De Orde van Advocaten en de rijksrecherche onderzoeken het handelen van Kasem.

Een tweede onthulling over advocaat Kasem liet weken op zich wachten. Na een door advocaat Royce de Vries, zoon van Peter, en de Amsterdamse Orde van Advocaten aangespannen kort geding tegen het AD oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat verdere publiciteit ten strengste verboden was. Alle vijfduizend journalisten van het DPG mediaconcern, waar het AD onderdeel van is, kregen van de voorzieningenrechter een publicatieverbod opgelegd. Ze mochten ook niemand iets vertellen over deze zaak, op straffe van een ongekend hoge dwangsom van 100.000 euro per overtreding.

Persvrijheid of publicatieverbod?

Ook de reden van het verbod bleef geheim. Pas in hoger beroep, bij de procedure voor het Amsterdams gerechtshof, werd vorige maand enigszins duidelijk, met welke vragen de magistraten worstelen. Moet de informatie die advocaten als geheimhouders wisselen met hun directeur geheim blijven als die inhoud door onrechtmatig handelen in handen komt van journalisten? Of prevaleert de persvrijheid? Of moet er een publicatieverbod komen omdat de bende van Taghi nu eenmaal levensgevaarlijk is? „Wie praat die gaat”, is in die kringen immers de criminele spelregel.

De drie raadsheren van het hof kozen partij voor het AD. Het hof oordeelde dat met de voorgenomen publicatie „een zwaarwegend maatschappelijk belang gemoeid is dat rechtvaardigt dat het AD daarover publiceert”. Het artikel zou bovendien voortborduren „op gegevens die zich al in het publieke domein bevinden”. En de vrees voor extra veiligheidsrisco’s is volgens het hof „onvoldoende concreet”.

Figuren uit de onderwereld

De door de rechtbank aanvankelijk opgelegde censuur deed vermoeden dat het AD met een bijzonder explosieve onthulling wilde komen. Dat blijkt nu wel mee te vallen. Was in het eerste artikel dat het AD wijdde aan de ‘vertrouwelijke bandopnames’ nog sprake van een concreet strafbaar feit, namelijk omkoping van een ambtenaar, nu ging het over de omgang van Kasem met figuren uit de onderwereld. Geen ongebruikelijk werk voor een strafadvocaat.

Kasem heeft in 2021 tegen de Volkskrant gezegd dat hij voor het laatst in 2006 met Taghi op straat had gekletst. „Verder weet ik niks van hem.” Maar uit de opnames zou blijken dat Taghi volgens Kasem mogelijk regelde dat de advocaat in 2019 een gesprek had met de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale in Dubai. Kasem was naar eigen zeggen met vrouw en kinderen op vakantie in Dubai toen een cliënt – een horlogehandelaar – hem zou hebben gevraagd Imperiale te helpen met een familierechtelijke kwestie. Kasem ging op bezoek bij Imperiale en liet zich betalen door de horlogehandelaar.


Lees ook
Profiel van Khalid Kasem: altijd twijfel over zijn integriteit

Khalid Kasem, presentator van BNNVARA-talkshow <em>Khalid &amp; Sophie</em>, legt tijdelijk zijn werk neer na berichtgeving van het<em> AD</em> waarin hij wordt beschuldigd van corruptie. Foto Robin Utrecht/ANP .” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/waarom-mocht-de-onthulling-over-khalid-kasem-niet-ook-na-publicatie-blijft-dat-onduidelijk.jpg”><br />
</a></p>
<h2 class=Wapenvondst

Op de bandopname spreekt Kasem ook over een eerdere beschuldiging. Hij zou in 2015 de bende van Taghi geheime opsporingsinformatie hebben toegespeeld over een onderzoek naar een wapenvondst. Dat zou blijken uit ontcijferde berichten. Op de bandopname vertelt Kasem dat een handlanger van Taghi destijds bij hem op de stoep stond en informatie wilde. „Ik heb geen dossier willen verstrekken. Dat hebben ze wel gevraagd aan mij. Ik heb daarin niks gedaan”, aldus Kasem. Eerder verklaarde de deken van de advocatenorde al geen bewijs te hebben gevonden dat Kasem in deze zaak had gelekt.

Later deze maand zal mogelijk duidelijk worden of Kasem in ieder geval tuchtrechtelijk verwijten kunnen worden gemaakt. De Orde van Advocaten in Amsterdam heeft beloofd in maart de resultaten van het onderzoek naar Kasem bekend te maken. Betrokkenen houden er rekening mee dat De Drie Musketiers over nog meer pikante bandopnames van Peter R. de Vries beschikken. Het lek is mogelijk nog niet gedicht.