
De batterijen van CATL vind je in een op de drie elektrische auto’s van de wereld, van Tesla’s tot Volkswagens. Dat is een van de argumenten waarmee het Chinese bedrijf de afgelopen tijd investeerders probeerde over te halen in te tekenen op wat de grootste beursgang van dit jaar tot dusver moet worden. En dat lijkt te hebben gewerkt.
Aanstaande dinsdag gaat de handel van start in het aandeel CATL aan de beurs van Hongkong. Het bedrijf haalt er iets meer dan 4,5 miljard dollar mee op, oftewel zo’n 4 miljard euro. Contemporary Amperex Technology Limited, zoals het bedrijf officieel heet, heeft al een beursnotering in Shenzhen. Door nu ook in Hongkong naar de beurs te gaan hoopt het meer internationale investeerdersaan zich te kunnen binden.
De beursgang valt op in het huidige, wankele economische klimaat, waar de wereldeconomie tegen grote onzekerheden aankijkt door het handelsbeleid van de Amerikaanse president Trump: 2025 telde nog maar weinig grote beursgangen. Waarom gaat dit bedrijf nu wel naar de beurs? Vier vragen over de stap van CATL.
1
Wat voor bedrijf is CATL?
CATL is bij het grote publiek relatief onbekend, maar behoort tot een van de belangrijkste toeleveranciers van de auto-industrie. Het bedrijf is in 2011 opgericht door chemicus Robin Zeng (1968), als spin-off van een eerdere onderneming van Zeng die kleinere batterijen bouwde voor onder meer Apple.
Toen vanaf 2010 langzamerhand duidelijk werd dat de Chinese regering een eigen industrie voor elektrische auto’s wilde opzetten, besloot Zeng zich daarop te richten. Het bedrijf dat hij opzette, waar hij overigens wel subsidie voor kreeg, heeft inmiddels meer dan honderdduizend werknemers, meerdere fabrieken in China en één fabriek in Thüringen in Duitsland – die 1,8 miljard euro kostte om te bouwen. Zang is nog altijd topman en inmiddels miljardair. Bijnamen lopen uiteen van ‘batterijkoning’ tot ‘onzichtbare koning’, de laatste vanwege zijn grote maar onbekende rol in de auto-industrie.
CATL geldt als een van de koplopers op het gebied van batterijtechnologie. Het is een van die Aziatische batterijspelers waar Europa wanhopig minder afhankelijk van probeert te worden door een eigen batterij-industrie op te zetten – overigens zonder veel succes, zoals het pijnlijke debacle rondom het failliete Zweedse Northvolt laat zien.
CATL is vooral in een hevige strijd verwikkeld met concurrent BYD, dat naast batterijen ook auto’s maakt. Eerder dit jaar maakte BYD bekend een batterij te hebben ontwikkeld die in slechts een paar minuten kan worden opgeladen. Enkele weken hierna meldde CATL dit record al te hebben overtroefd.
2
Waarom wil het bedrijf naar de beurs in Hongkong?
Het officiële verhaal is: CATL wil de opbrengsten van een beursgang gebruiken voor de bouw van een tweede Europese fabriek in Debrecen, in Oost-Hongarije. Hier is het bedrijf bezig met een enorm bouwproject waarmee het in Europa zijn marktaandeel verder wil vergroten. Deze fabriek zou 7,3 miljard euro kosten om te bouwen.
Volgens veel analisten is dit echter niet het hele verhaal. CATL heeft volgens de Financial Times 42 miljard dollar in kas, waarmee het die investering in principe zelf zou kunnen betalen. In de Britse zakenkrant zegt analist Neil Beveridge van Bernstein dat hij vooral vermoedt dat CATL meer internationale investeerders zoekt. Het bedrijf wordt internationaler, en wil niet-Chinees geld aantrekken voor een steviger profiel, aldus Beveridge. Maar het gaat ook naar de beurs in Hongkong omdat de Chinese regering doorgaans streng is op buitenlandse investeringen van Chinese bedrijven, gefinancierd met renminbi: daar zitten strikte kapitaalcontroles op die veel tijd in beslag kunnen nemen. Een notering in Hongkong kan helpen om kapitaal aan te trekken dat het bedrijf gemakkelijker in het buitenland kan inzetten.
3
En, gaat dat lukken?
Daar lijkt het wel op. CATL is een dominante speler en loopt technologisch voorop, dus investeerders hebben er wel trek in. Een prominente naam is bijvoorbeeld de Italiaanse Agnelli-familie, de oprichter van Fiat (de Agnelli’s zijn nog steeds invloedrijk bij het Fiat-moederbedrijf Stellantis, dat veel batterijen koopt bij CATL). Ook de Kuwait Investment Authority investeert.
Een groot aantal van de partijen die in CATL willen investeren is nog altijd Chinees, zoals het Chinese staatsoliebedrijf Sinopec. Desalniettemin lijkt er flink wat interesse te zijn geweest in het aandeel.
4
Hoe beïnvloedt de huidige onzekerheid over importheffingen de beursgang?
Beursgangen zijn op dit moment redelijk zeldzaam, door het recente tumult op de beurs is het geen aantrekkelijke tijd ervoor. Persbureau Reuters berichtte al dat de betrokken banken, waaronder JPMorgan, relatief lage ‘fees’ krijgen voor hun hulp bij deze beursgang; ogenschijnlijk zijn ze blij dat ze al überhaupt weer iets kunnen doen.
CATL kondigde de definitieve beursgang aan op de dag dat de VS en China begin afgelopen week vooruitgang boekten in hun handelsconflict. Dat was goed getimed. Maar sowieso heeft het bedrijf niet veel last van een handelsconflict tussen de VS en China. CATL behaalt 30 procent van zijn omzet van circa 50 miljard dollar buiten China, met name in de Europese Unie.
Desalniettemin hebben spanningen tussen China en de VS invloed op het bedrijf. Het Pentagon heeft CATL in januari op een lijst gezet van ondernemingen die samenwerken met het Chinese leger (het bedrijf zelf ontkent dat het dit doet). Het leidde er onder meer toe dat enkele leden van het Amerikaanse Congres de Amerikaanse banken JPMorgan en Bank of America opriepen niet mee te werken aan de beursgang. Juridisch heeft dit geen gevolgen en de genoemde banken begeleiden de beursgang nog altijd. Maar de oproep heeft investeerders in de VS wellicht afgeschrikt: veel Amerikanen lijken er niet te hebben ingetekend op de beursgang.
