Wassen op 60 graden duurt bij ons 2 uur; wassen op 30 graden duurt 10 minuten korter. Logisch, als je kijkt naar de opwarmtijd van het water. Maar zou je bij 30 graden niet juist langer moeten wassen?
Werkelijk overal is wetenschappelijk over geschreven. Zo ook over ‘De impact van wascyclustijd, temperatuur en wasmiddelformulering op de hygiënische effectiviteit van huishoudelijk kledingwassen’ (Journal of Applied Microbiology, 2014).
Op lagere temperaturen is over het algemeen een langere wascyclus nodig om het wasgoed even schoon te krijgen, concludeert dit artikel. Maar het gebruikte wasmiddel maakt ook uit. Wasmiddelen met ‘actieve zuurstofbleek’ krijgen de was ook snel schoon bij lagere temperaturen, volgens Applied Environmental Microbiology (2021), maar daarin zit vaak chloor: niet zo milieuvriendelijk.
Een optimaal evenwicht
We vragen het na bij machinefabrikant Miele. „De effectiviteit van het wassen wordt bepaald door de zogeheten Cirkel van Sinner”, vertelt woordvoerder Maarten Bos. „Die omvat vier factoren: temperatuur, tijd, chemie (dus wasmiddel) en beweging. Een schoon wasresultaat vraagt om een optimaal evenwicht tussen deze factoren. Als je één ervan aanpast, kan dat invloed hebben op het wasresultaat.”
Maar hoe dat precies uitpakt? „Het hangt onder meer af van het wasprogramma, de techniek, het verwarmingselement, het wasmiddel, etcetera.” Voor ecoprogramma’s (programma’s die minder energie en water gebruiken) geldt in elk geval dat zij vaak langer duren dan reguliere wasprogramma’s. Vergelijk het met 100 rijden op de snelweg in plaats van 130, zegt Bos: „Dan rijd je een stuk zuiniger maar kom je ook aan op je eindbestemming. Het duurt alleen iets langer.”
Maar hoe zit het dan met de niet-ecoprogramma’s, die bij lagere temperaturen juist korter duren? „Iedere fabrikant heeft zijn eigen manier om die vier factoren met elkaar in balans te brengen”, vertelt Olivier Bos van Electrolux/AEG. „Om te compenseren voor lagere temperaturen gebruiken wij verschillende technologieën. Bijvoorbeeld menging van het water met het wasmiddel voordat het bij de kleding komt. En een innovatief reliëfpatroon in de trommel, dat zorgt voor optimale waterverdeling met zo min mogelijk stress op de kledingvezels.”
Te kort of te lang?
Oké, maar dat werkt allemaal bij álle temperaturen. Waarom dan korter wassen bij lagere temperatuur? Deels zit hem dat in de opwarmtijd. Bos: „Bij hetzelfde programma, in dezelfde machine, kost opwarmen tot 60 graden zo’n 20 minuten langer dan opwarmen tot 30 graden.” Maar dan was je de 60-gradenwas dus eigenlijk te lang. Want tijdens het opwarmen wast de machine de kleren ook al een tijdje bij 30, 40 en 50 graden. Of was je de gewone 30-gradenwas te kort? Nee, zegt Bos, geen van beide: „Als het wasgoed gemiddeld vervuild is, heb je echt geen hogere temperatuur nodig. Je kiest de temperatuur mede afhankelijk van de vuilgraad.”
Dat zegt ook zijn naamgenoot Bos van Miele: „Het hangt af van wat je wast. Een perfect schoon wasresultaat is altijd ons uitgangspunt.” Dat lukt tegenwoordig trouwens nog beter met een digitale wasassistent en automatische wasmiddeldosering, voegt hij toe. Daarmee was je gemakkelijker en zuiniger.
En wat zegt de wetenschap? Bij 30 graden overleven meer micro-organismen dan bij 60 graden, als je verder alles gelijk houdt, stelt Applied Microbiology simpelweg. Maar wat betreft ziekteverwekkers, zoals Staphylococcus, maakt het niet uit, aldus The Journal of Infectious Diseases.