Skip to content
Tuesday, July 8, 2025

NLTODAY

  • NIEUWS
  • Vandaag
  • Tech en Media
  • Cultuur
  • Niet te missen
  • Buitenland
  • Onderaan
  • Opinie&Columns

Waarom door AI zelfs je eigen stem niet meer te vertrouwen is

Posted on September 6, 2023 by admin

Posted in NIEUWS

Post navigation

Previous: Column | Uitbreiding Europese Unie is tegelijk noodzakelijk en onmogelijk
Next: Aantal alleenreizende kinderen in Ter Apel en noodopvang stijgt

Related Posts

  • NIEUWS
  • Opinie&Columns

Column | Jodenhaat in de gangen van het Pentagon

  • admin
  • July 8, 2025
  • 0

Nu het hysterische spektakelstuk rond Douwe Bob voorlopig lijkt afgerond, met een arrestatie (de hooligan-voorman van de Amsterdam Defence Force) en een halve spijtbetuiging (de hooligan-partijleider van de Haagse liberalen), kunnen we misschien een ander, publicitair hier wat minder belicht stukje ophef onder de loep nemen, daar verderop in Trump-land.

Daar ontmoeten we Pete Hegseth, de frisse en vrolijke minister van defensie die aan de voeten van zijn godgelijke leider, de Grote Gouden Bitcoin, het Amerikaanse leger aan het omkneden is tot een slagorde Rambo’s. Deze Pete heeft een woordvoerder, de frisse en vrolijke Kingsley Wilson, een echte Trumpista met het bijbehorende golvende lange haar en gave gebit. Ze twitterde voor haar aantreden graag: vóór massadeportaties, tégen trans personen (zouden geen vuurwapens mogen hebben en „niet zichtbaar” moeten zijn in een „gezonde samenleving”) en „Ausländer Raus!”, een diplomatieke steunbetuiging aan de AfD.

Tot zover niks aan de hand. Allemaal modale meningen in Trumps frisse en vrolijke Washington. Toch kwam Kingsley onlangs in opspraak door haar tweets en werd er door onpatriottische Congresleden om haar ontslag gevraagd – tevergeefs natuurlijk, want Pete staat pal achter haar.

Wat had Kingsley – die zichzelf „onbeschaamd rechts” noemt – nu misdaan? Ontdekt was dat ze kort voor haar aantreden ook herhaaldelijk twitterde over Leo Frank, een man die in 1913 in Georgia een 13-jarig meisje had „verkracht en vermoord”. Die oude zaak, destijds een nationale sensatie, is online herontdekt en een cause célèbre voor Amerikaanse neonazi’s.

Leo Frank was namelijk Joods.

De feiten in het kort. Frank, directeur van een potloodfabriek in Atlanta, werd ter dood veroordeeld voor de moord op zijn jonge werknemer Mary Phagan, vooral op basis van een verklaring van de zwarte portier van de fabriek. Omdat er achteraf sterke twijfels rezen aan de kroongetuige – van wie werd vermoed dat hij zelf de moordenaar was – zette de gouverneur van Georgia de straf om in levenslang.

Daar legden de notabelen van Atlanta zich niet bij neer. Opgelierd door de lokale pers sleurde een meute Frank uit de gevangenis en hing hem op. Geheel volgens de regels van het duo dat in het Zuiden de dienst uitmaakte: Jim Crow (rassenwetten) en Judge Lynch (eigenrichting).

Franks gruwelijke lot had grote gevolgen. De zaak leidde tot de oprichting van de Joodse Anti Defamation League, die strijdt tegen antisemitisme. Maar het blies ook de Ku Klux Klan nieuw leven in. Kleinkinderen van de witte puntmutsen scandeerden in 2017 in Charlottesville (Virginia) de leus „Jews will not replace us” en gebruiken de zaak-Frank nu als antisemitisch hondenfluitje.

Wie oude kranten van Atlanta erop naslaat, ontmoet een giftige walm van racisme en Jodenhaat. Hoe diep het laatste zat blijkt uit het feit dat – ongehoord in die streken – het woord van een zwarte getuige werd geloofd boven dat van een witte verdachte. Maar ja, Frank was Joods.

Frank had ook verdedigers in de pers, maar die legden het af tegen de hetze tegen „rijke Joden” Hoe komt het toch, sneerde The Jeffersonian, dat „alle Kaukasische rassen ‘vooroordelen’ hebben over joden?” En, klassiek: „Rijke Joden kopen en verkopen ons – en lachen ons achter onze rug uit.” Geen wonder dat een tijdgenoot in Wenen, een zekere Hitler, aandachtig keek naar het Amerikaanse Zuiden.

Goed, dit is dus de zaak waar Kingsley Wilson, woordvoerder van de Amerikaanse minister van defensie, graag over twitterde – om Frank postuum opnieuw te lynchen.

Je kunt je druk maken om Douwe Bob en zijn instant-engagement op een kinderpodium, of je fixeren op Gaza-protesten en een nieuwe draai geven aan de gebedsmolen van publieke ophef, maar echte haat huist vaak onderhuids – tot in de frisse, fruitige gangen van het Pentagon.

Sjoerd de Jong is redacteur van NRC. Hij schrijft om de week op deze plaats een column.


  • NIEUWS
  • Vandaag

Trump kondigt zijn heffingen opnieuw aan, nu in brieven aan handelspartners: 25 procent voor Japan en Zuid-Korea

  • admin
  • July 7, 2025
  • 0

Met een reeks brieven aan handelspartners van de Verenigde Staten is president Donald Trump maandag begonnen met de herlancering van zijn ‘wederkerige importheffingen’. De omstreden tarieven, aanvankelijk gepresenteerd in april maar kort daarna voor negentig dagen opgeschort tot 9 juli, moeten nu op 1 augustus van kracht worden. Daarmee gaat de handelsoorlog die Trump heeft ontketend een nieuwe fase in.

Brieven aan veertien landen, waarin Trump het tarief dat voor hen gaat gelden uiteenzet, werden maandag geleidelijk openbaar gemaakt op zijn platform Truth Social. Voor goederen uit Japan en Zuid-Korea gaat een importheffing gelden van 25 procent, liet hij als eerste weten. Voor Zuid-Afrika is dat 30 procent. Ook onder meer Maleisië, Thailand, Laos, Myanmar, Servië, Bosnië en Herzegovina, Tunesië en Kazachstan vernamen hun tarief.

Volgens Karoline Leavitt, woordvoerder van het Witte Huis, zullen in de komende dagen meer brieven volgen. Zij sprak van „pasklare handelsplannen voor elk land”. De Europese Unie, die in onderhandeling is met de regering-Trump over een handelsakkoord, verwachtte geen brief van de president te ontvangen, meldde persbureau Reuters maandag aan het begin van de avond op basis van anonieme bronnen in Brussel.

Deadline

Daarnaast kondigde het Witte Huis aan dat de start van de heffingen met ruim drie weken wordt uitgesteld, van woensdag 9 juli tot vrijdag 1 augustus. Woensdag zou de deadline verlopen voor landen om handelsakkoorden met de VS te sluiten, na een pauze van negentig dagen die het Witte Huis in april afkondigde. Dat gebeurde kort na de aanvankelijke presentatie van de heffingen op goederen uit tientallen landen door Trump met een groot bord in de Rozentuin van het Witte Huis.

Het uitstel van negentig dagen, afgekondigd na paniek op de beurzen over de heffingen, was bedoeld om landen aan te sporen met de regering-Trump te onderhandelen. In die tijd gold een heffing van 10 procent. De regering-Trump voorspelde „negentig deals in negentig dagen”, maar heeft sindsdien alleen met het Verenigd Koninkrijk en Vietnam nieuwe handelsakkoorden gesloten. Ook bereikte het Witte Huis een raamakkoord met China.

Lees ook

Lees ook: Negentig deals in negentig dagen wil nog niet vlotten voor Trump

Auto’s voor de export in de Japanse haven van Yokohama, op 11 april.

Trump is – na politieke successen in Washington en op het internationale toneel – uit op meer vooruitgang aan het handelsfront. Het verdere uitstel tot 1 augustus werd door medewerkers van het Witte Huis gepresenteerd als blessuretijd om meer akkoorden te kunnen afronden. Minister van Financiën Scott Bessent zei maandag dat zijn inbox vol zat met voorstellen van landen, en dat hij in de komende 48 uur meerdere akkoorden verwacht. De brieven van Trump lijken bedoeld om de druk op te voeren.

De brieven, afgedrukt op briefpapier van het Witte Huis, zijn geschreven in de stijl die Trump ook op sociale media gebruikt, met overdrijving en frases in kapitalen. „Wij nodigen u uit om deel te nemen aan de buitengewone economie van de Verenigde Staten, verreweg de grootste markt ter wereld”, schrijft Trump aan de Japanse premier Shigeru Ishiba en de Zuid-Koreaanse president Lee Jae-myung. De heffingen „kunnen worden bijgesteld, omhoog of omlaag, afhankelijk van onze relatie met uw land”, aldus Trump in beide brieven.

De buitenlandse leiders worden gewaarschuwd geen vergeldingsmaatregelen te nemen door hun eigen importheffingen te verhogen. „Als u om welke reden dan ook besluit uw tarieven te verhogen, dan wordt het bedrag waarmee u ze verhoogt, opgeteld bij de 25 procent die wij in rekening brengen”, aldus Trump. Hij eindigt met de zin die hij vaak gebruikt als afsluiter van zijn berichten op sociale media: „Dank u voor uw aandacht voor deze kwestie.”

Handelstekort

Voor Japan en Zuid-Korea, belangrijke bondgenoten van de VS in Azië, komen de tarieven vrijwel overeen met de heffingen die Trump in april aankondigde: 24 procent voor Japan en 25 procent voor Zuid-Korea. Ze komen niet bovenop al lopende heffingen op auto’s, staal en aluminium. Doel van de heffingen is volgens Trump om het handelstekort dat de VS met beide landen heeft te elimineren en productie van goederen terug te brengen naar de VS. Critici wijzen erop dat de heffingen niet worden betaald door de betrokken landen, maar door Amerikaanse kopers van hun producten, wat inflatie kan aanwakkeren.

Wall Street reageerde negatief op de brieven van Trump. De S&P 500-aandelenindex, die na de oorspronkelijke aankondiging van de heffingen in april inzakte, maar sinds het uitstel sterk is hersteld, daalde maandag met bijna 1 procent. Beleggers vrezen dat de herlancering van de heffingen zal leiden tot economische vertraging. De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties, die in de gaten wordt gehouden voor aanwijzingen dat de kredietwaardigheid van de VS onder druk staat, liep op tot bijna 4,39%.

Lees ook

Lees ook: De aandelenmarkten zijn de heffingendip weer te boven. Is het vertrouwen helemaal terug?

Beleggers op de vloer van de New York Stock Exchange. Foto Spencer Platt/AFP/Getty Images

Trump dreigde eerder overigens ook met extra heffingen van 10 procent op goederen uit landen die zich aansluiten bij het „anti-Amerikaanse beleid” van de BRICS, het economische samenwerkingsverband van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Ook Indonesië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Ethiopië hebben zich bij dat verbond aangesloten. Trump gaf geen nadere details. De Braziliaanse president Luiz Lula da Silva reageerde afwijzend op dat dreigement. „De wereld is veranderd, we willen geen keizer”, zei hij maandag bij het slot van de BRICS-top in Rio de Janeiro.


  • Binnenland
  • NIEUWS

Niet meer één minister van Volkshuisvesting, maar een Team Woningcrisis, stelt de adviesraad

  • admin
  • July 7, 2025
  • 0

Niet één minister die verantwoordelijk is voor een beleidsterrein, maar een team van ministers, om de samenwerking tussen departementen te bevorderen. Zo luidt een van de ingrijpende aanbevelingen uit het rapport Deskundige overheid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat dinsdag wordt gepresenteerd.

De belangrijkste beleidsthema’s, evenals de teams van ministers, zouden tijdens de formatie kunnen worden vastgesteld. Ambtenaren werken dan bijvoorbeeld niet alleen voor de minister van Volkshuisvesting, maar voor het team ‘Woningcrisis’. Hierdoor worden ministeries „aan elkaar vastgeklonken”, schrijft de WRR, een onafhankelijke adviesorgaan voor regering en parlement. „Duidelijk dient te zijn: samen uit, samen thuis, zo moet het ook echt werken.”

„Het besef dat ministeries losse eilanden zijn, is wel ingedaald binnen de Rijksoverheid”

Hoe de overheid functioneert, staat al jaren ter discussie – na onder meer de Toeslagenaffaire en het Groningse gasdossier. Terugkerende kritiek, bijvoorbeeld van NSC, is ook dat de ambtenarij over te weinig vakkennis zou beschikken. Eerdere pogingen om de overheid beter te organiseren, hebben amper effect gehad, schrijft de WRR. „Een rigoureuzere aanpak” is vereist, zegt raadslid Paul ’t Hart van de WRR.

Helemaal nieuw lijkt het idee niet. Er werden al pogingen gedaan om samenwerking tussen ministeries te stimuleren. Zo werd begin dit jaar onder leiding van demissionair premier Dick Schoof een stikstofcommissie opgezet, met negen ministers en twee staatssecretarissen. Vooralsnog heeft deze commissie alleen een ‘startpakket’ met oplossingsrichtingen gepresenteerd.

Is de stikstofcommissie een goed voorbeeld van die samenwerking tussen ministeries?

„Ik zie die juist als een typische hulpconstructie die weinig grote veranderingen teweegbrengt: de intentie is er om samen te werken, maar uiteindelijk werkt het zo goed en zo slecht als de houding van de bewindspersonen. De demissionair minister van Landbouw, Femke Wiersma (BBB, blijft verantwoordelijk voor de aanpak. Dus andere ministeries kunnen op elk moment besluiten een stap terug te zetten. Wiersma kan daarbij ook altijd de verantwoordelijkheid weer naar zich toetrekken en andere ministeries buitenspel zetten. Daar schiet je op lange termijn dus niets mee op.”

Paul ’t Hart. „Na veertig jaar bestuurskunde weet ik: de krachtigste sturingsinstrumenten zijn geld en politieke verantwoording.” Foto Studio Oostrum

Een ‘team-X’ van ministers valt en staat toch ook bij de bereidheid om samen te werken?

„Dat klopt, maar ik ben er na veertig jaar bestuurskunde wel achter: de twee krachtigste sturingsinstrumenten zijn geld en politieke verantwoording. De WRR stelt voor dat ministers gezamenlijk verantwoordelijk worden om grote opgaven als de energietransitie op te lossen en zich daarvoor eveneens samen verantwoorden in de Tweede Kamer. De ministers zorgen daarbij voor een gemeenschappelijk budget dat uit de individuele begrotingen wordt gehaald. Zo bouw je prikkels in om de samenwerking tussen bewindspersonen en ministeries te versterken, die ontbreken momenteel.”

Het WRR-rapport verwijst naar een ander verstrekkend advies uit 1993 van de toenmalige adviescommissie-Wiegel (naar VVD-leider Hans Wiegel). De overheid kampte toen, wellicht nog meer dan nu, met ‘verkokering’, waardoor ambtenaren andere ministeries zagen als concurrenten. De commissie-Wiegel stelde voor terug te gaan naar acht kleinere kerndepartementen, die vervolgens eenheden konden samenstellen die dan zouden werken aan specifieke beleidsterreinen, het zogenoemde ‘blokkendozenmodel’.

Voor het ‘blokkendozenmodel’ ontbrak het aan politiek draagvlak. Dat kan nu ook weer gebeuren. Maar u stelt dat dit voorstel minder radicaal zou zijn. Waarom?

„Het besef dat ministeries opereren als losse eilanden, dat is door de jaren heen wel ingedaald bij de Rijksoverheid. Daardoor is nu de ruimte ontstaan om weer eens goed te kijken naar de vraag: hebben wij onszelf goed georganiseerd? Tegelijkertijd huiveren de politiek en topambtenarij voor grote reorganisaties, dat is ook begrijpelijk. Het pad dat wij in het rapport bewandelen, is een middenweg. Zo blijven de afzonderlijke ministeries in het voorstel wel gewoon bestaan.”

„Je wil niet dat de Rijksdienst de speelbal blijft bij iedere kabinetsformatie”

Een ander voorstel is een ‘Commissaris voor de Rijksdienst’. Wat voor bevoegdheden zou die krijgen?

„We keken naar de Deltacommissaris, die in 2009 door het kabinet-Balkenende IV is ingesteld om het hoogwaterbeleid in Nederland te coördineren. Zo’n Rijkscommissaris voert niet direct opdrachten uit van de minister, maar fungeert als een regisseur die partijen bij elkaar brengt. De Deltacommissaris kreeg jaarlijks een budget van 1 miljard euro, een soort smeerolie: hij kan eisen stellen aan partijen, maar die ook binden met financiering. Zijn of haar benoemingstermijn moet langer zijn dan een kabinetsperiode, het liefst zeven jaar. Zo creëer je enige afstand tot de politiek, wat hard nodig is. Je wil niet dat de Rijksdienst de speelbal blijft bij kabinetsformaties, waardoor bijvoorbeeld opeens wordt besloten het ministerie van Volkshuisvesting op te heffen. Je breekt ambtelijke expertise af die je een paar jaar later dan toch hard nodig blijkt te hebben. Zie die maar weer eens op te bouwen.”

Hoe moet die verhouding tussen de Rijkscommissaris, ambtenarij en politiek dan wel eruitzien?

„Dat hebben wij niet tot drie cijfers achter de komma uitgedacht. Ik denk wel dat in die verhouding het primaat van de politiek is doorgeslagen. En dat het, gegeven de enorme instabiliteit in de politiek, dringend gewenst is dat de ambtelijke dienst wat meer een positie krijgt.”

Lees ook

Regeringscommissaris hekelt bureaucratische overheid: ‘Ambtenaren moeten zoveel nodeloze handelingen verrichten dat het wel fout móét gaan’

Medewerkers van handhaving rijden op straat in Den Haag met scanauto’s rond, die controleren of er betaald is voor het parkeren. Foto Robin Utrecht/ANP


NLTODAY