VVD-plan voor minder arbeidsmigratie leidt tot verdeelde reacties in coalitie

Terwijl de laatste week van het reces is ingegaan en de kabinetsploeg druk aan het onderhandelen is over een regeerprogramma, opent de VVD het politieke seizoen met een opvallende draai op een beladen thema: arbeidsmigratie. Maandag publiceerde VVD-Kamerlid Thierry Aartsen een ‘visiedocument’ over arbeidsmigratie. Daarin keert de VVD’er zich tegen de grootschalige inzet van laagopgeleide arbeidsmigranten in Nederland. Volgens Aartsen is er „een schaduwzijde aan ongebreidelde arbeidsmigratie, die de laatste jaren steeds groter en zichtbaarder is geworden”. Als alternatief voor arbeidsmigranten hoopt de VVD op innovatie en robotisering.

Tot nu toe had de VVD zich altijd opgeworpen als voorstander van grootschalige arbeidsmigratie – daarmee zouden ondernemers geholpen zijn, was jarenlang de gedachte van de VVD, in navolging van de grote bedrijven en werkgeversorganisaties wier steun voor de partij belangrijk is.

Het plan van de VVD komt aan het einde van het reces en kort voor de Tweede Kamer volgende week debatteert over arbeidsmigratie. Het plan was al voor de zomer afgerond, vertelt Aartsen tegen NRC, maar hij heeft het tijdens het reces even laten liggen. Dit is „een openingsbod in deze extraparlementaire samenwerking” van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB, zegt Aartsen.

Jonge mannelijke asielzoekers

Bij die coalitiegenoten leidt zijn plan al tot gemengde reacties. BBB-leider Caroline van der Plas „deelt de zorgen” van de VVD over het hoge aantal arbeidsmigranten, zegt ze tegen NRC. Maar ze vindt dat de VVD de „olifant in de kamer” negeert: asielmigratie. Volgens Van der Plas zijn jonge mannelijke asielzoekers uit veilige landen die overlast veroorzaken een grotere zorg dan arbeidsmigranten.

Dat is ook het standpunt van de PVV, die zich de afgelopen jaren steeds meer is gaan richten op het indammen van de asielinstroom en arbeidsmigratie deels links heeft laten liggen. De PVV was voor een reactie op het VVD-plan niet bereikbaar

Arbeidsmigratie inperken is natuurlijk meer een punt van NSC dan van de VVD

Tjebbe van Oostenbruggen
NSC-Kamerlid

Huisvesting

NSC is veel positiever dan de BBB. De draai van de VVD is een tegemoetkoming aan deze coalitiepartner, die tijdens en na de campagne de nadruk heeft gelegd op het terugdringen van misstanden onder arbeidsmigranten. Het onderwerp is sinds het aantreden van het kabinet de verantwoordelijkheid van NSC-prominent Eddy van Hijum, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

NSC-Kamerlid Tjebbe van Oostenbruggen is blij met de nieuwe opstelling van de VVD. „Arbeidsmigratie inperken is natuurlijk meer een punt van NSC dan van de VVD, Pieter Omtzigt vraagt al jaren om maatregelen en de VVD onder Rutte wilde er niets mee. Maar we hebben liever medestanders dan tegenstanders.”

NSC vindt arbeidsmigratie problematischer dan asielmigratie. Van Oostenbruggen: „Het gaat om veel meer mensen, alleen al qua huisvesting is dat een probleem.” Jaarlijks is doorgaans een op de negen migranten die Nederland binnenkomt asielzoeker, de rest bestaat voor een belangrijk deel uit arbeids- en gezinsmigranten. In 2023 kwamen 336 duizend immigranten naar Nederland, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Lees ook

De arbeidsmigrant is meestal een laagbetaalde werknemer

De arbeidsmigrant is meestal een laagbetaalde werknemer

Volgens de Staatscommissie Van Zwol, die de demografische ontwikkeling in Nederland tot 2050 onderzocht, legt ongebreidelde arbeidsmigratie een grotere druk op Nederland dan asielmigratie. Bovendien is arbeidsmigratie makkelijker in te perken. Nederland is wat betreft asielmigratie gebonden aan internationale verdragen, terwijl arbeidsmigratie kan worden geremd door de vraag naar goedkope arbeidskrachten te laten dalen en strenger toezicht op bedrijven die deze mensen inhuren.

De VVD wil arbeidsmigratie niet beëindigen, maar volgens de partij moeten ondernemers wel af van de grote aantallen goedkope arbeidskrachten uit het buitenland. De VVD vindt dat sectoren te afhankelijk zijn geworden van goedkope arbeidsmigranten, waardoor innovatie stokt, en dat er te veel druk staat op maatschappelijke voorzieningen.

De VVD richt zich specifiek op het verminderen van „laagproductieve” arbeidsmigratie, zoals in de landbouw of slachthuizen. Terugdringen moet gebeuren door bedrijven die snel innoveren met automatisering en robotisering subsidie te geven. Aartsen wil ook extra heffingen voor ondernemers die goedkope arbeidsmigranten inhuren.


Lees ook

Kijk je door de bril van politieagent Dominik naar het Westland, dan zie je uitbuiting en uitzichtloosheid

Kijk je door de bril van politieagent Dominik naar het Westland, dan zie je uitbuiting en uitzichtloosheid

Seizoensarbeiders

Voor de boerenachterban van de BBB lijken de VVD-plannen nadelig. 60 procent van het werk in de landbouw wordt gedaan door seizoensarbeiders, een groep die grotendeels bestaat uit arbeidsmigranten. LTO, de belangrijkste lobbyorganisatie van de landbouwsector, heeft maandag laten weten het niet eens te zijn met het plan van Aartsen om het inhuren van arbeidsmigranten duurder te maken. „In een sector waarin arbeidskrapte aan de orde van de dag is, zou dat de verkeerde oplossing zijn”, aldus de LTO.

De landbouworganisatie staat wel achter het plan van Aartsen om in te zetten op robotisering om handenarbeid minder noodzakelijk te maken. Volgens BBB-Kamerlid Henk Vermeer, die vaak aanschoof bij de coalitieonderhandelingen, heeft niet „de VVD maar de BBB tijdens de formatie vaak benadrukt dat robotisering zo’n belangrijk punt is. Het is een goed idee, maar wel óns goede idee.”

De wisseling van standpunt van de VVD volgt die van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Die heeft jarenlang de grootschalige instroom van arbeidsmigranten aangemoedigd om personeelstekorten te vullen. In 2022 sprak VNO-NCW nog zijn steun uit voor een plan van de Europese Commissie om arbeidsmigranten van buiten Europa zelf legaal naar de EU te halen.

Inmiddels heeft VNO-NCW zijn standpunt gewijzigd. In januari, na de publicatie van het rapport van de commissie-Van Zwol, sprak de werkgeversorganisatie over de noodzaak van „goede regie” voor arbeidsmigratie. In reactie op het visiestuk van Aartsen schrijft VNO-NCW de ambities van de VVD „om meer grip te krijgen op arbeidsmigratie” te delen.