VVD-leider Yesilgöz: zorgen over Marjolein Faber (PVV) als minister van Asiel en Migratie

VVD-leider Yesilgöz: zorgen over Marjolein Faber (PVV) als minister van Asiel en Migratie

VVD-leider Dilan Yesilgöz heeft haar zorgen geuit over de beoogde aanstelling van Marjolein Faber (PVV) als minister van Asiel en Migratie. Dat meldt ze vrijdag voor de ministerraad aan de parlementaire pers. Yesilgöz noemt Faber „niet onomstreden” en heeft PVV-leider Geert Wilders en de formateur daarvan op de hoogte gesteld.

Yesilgöz stelde moeite te hebben met de felle retoriek van Faber. De VVD’er beschreef dat als „eerder gedane uitspraken en de toon”, waarover Yesilgöz twijfelt of ze passen bij het ministerschap. Ze wilde niet vertellen om welke uitspraken van Faber het precies ging.

Faber is sinds donderdagmiddag de beoogde minister van Asiel en Migratie, nadat diezelfde dag bekend werd dat PVV’er Gidi Markuszower toch geen minister wordt. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) stuitte op mogelijk belastende feiten over Markuszower. Dat was voor PVV-leider Geert Wilders „reden om zijn kandidatuur in te trekken”. Om welke feiten het gaat, is niet bekend.

Faber raakte publiekelijk in opspraak toen ze in 2019, na een steekpartij in Groningen, twitterde dat de dader „een Noord-Afrikaans uiterlijk” zou hebben. Toen dat niet waar bleek te zijn, volhardde ze in haar standpunt met de inmiddels veelbesproken uitspraak „mijn tweet klopt”. In 2022 werd haar in de Eerste Kamer het woord ontnomen, omdat ze Mark Rutte vroeg „of de vijfde colonne niet eigenlijk achter de regeringstafel zit.” De vijfde colonne is een verwijzing naar groepen die heimelijk een land ondermijnen. Eerder noemde ze haar collega’s „nep-volksvertegenwoordigers”.

Marjolein Faber behoort tot het selecte clubje vertrouwelingen van Geert Wilders en kwam afgelopen verkiezingen op de achtste plaats op de kandidatenlijst te staan. Ze verwierf faam als Statenlid in Gelderland en fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer. Vorig jaar nam ze zitting in de Tweede Kamer.

De PVV-vijver voor minister- en Kamerlidmaatschappen dreigt na Yesilgöz’ kritiek op Marjolein Faber nog verder uit te dunnen. Voor de PVV is het asielministerschap een belangrijke kwestie: migratie is het absolute speerpunt van de partij. Wilders wil daarvoor graag een PVV’er aanstellen en heeft na Markuszower met Faber opnieuw iemand van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer naar voren geschoven. Daarop stonden voor de verkiezingen 45 namen en aangezien de PVV 38 zetels haalde, blijft er een select groepje beoogde kandidaten over – zeker omdat Fleur Agema, Barry Madlener en mogelijk Marjolein Faber minister worden en daarom niet in de Kamer blijven.

Marjolein Faber tijdens een debat in de Tweede Kamer.
foto: Foto Peter Hilz/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij rondom de formatie. Lees hier het vorige blog terug.