Voorafgaand aan een raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente Montferland zijn maandag ten minste drie raadsleden bekogeld met vuurwerk. Burgemeester Harry de Vries heeft extra politiemensen opgeroepen om de aanvallers in toom te houden. Dat melden Omroep Gelderland en De Gelderlander.
De afgelopen tijd spreken politici over de komst van een azc die ruimte moet bieden aan circa 250 mensen in het dorp Didam, onderdeel van de gemeente Montferland. Meerdere inwoners laten al langer hun onvrede met de plannen blijken. Voor zover bekend was maandag de eerste keer dat daarbij ook geweld werd ingezet. Er zijn geen aanhoudingen verricht, omdat niet duidelijk is wie het vuurwerk gooide en de politie het protest „beheersbaar” achtte.
Knalvuurwerk
Maandag demonstreerde een groep van tussen de twintig en dertig mensen tegen de komst van het azc, in ’s-Heerenberg, waar de raadsvergadering plaatsvond. Daarbij werd vuurwerk gegooid naar raadsleden Boris van Oosterom en Jenneke Laurense-Weidema (beiden Lijst Groot Montferland). Eerstgenoemde zegt tegen De Gelderlander door de aanval geschrokken en duizelig te zijn en last van zijn gehoor te hebben. De Gelderlander zegt dat het om „(vermoedelijk illegaal) knalvuurwerk” gaat.
Burgemeester De Vries heeft boos op de vuurwerkactie gereageerd. „Protesteren mag, je mag veel zeggen. Ik ga nooit uit de weg en mensen mogen mij alles in het gezicht zeggen”, aldus De Vries. „Maar vuurwerk gooien naar dingen en zeker naar mensen, dat vind ik verwerpelijk gedrag.”
Bij de acties werden ook een politiewagen en de auto van een boa beschadigd. Hier wordt aangifte van gedaan.
Je zei: ‘Hou maar van me.’ / Je had geleiachtige ogen en scherpe tanden. / Huilde ik daarom niet toen je stierf?
Deze regels komen uit de gedichtenreeks De kieuwbogen kleuren zalmroze die milieuwetenschapper Emma Zuiderveen (32) schreef naar aanleiding van een milieuramp die zich in de zomer van 2022 voltrok in de rivier de Oder, die van Tsjechië via Polen en Duitsland naar de Oostzee stroomt. „Dat is een van de ergste milieurampen in de recente Europese geschiedenis”, vertelt ze. „Bijna al het leven in de rivier ging dood.”
Het Joint Research Center (JRC), een onderzoeksinstituut van de Europese Commissie, waar Zuiderveen een deel van haar promotieonderzoek deed, bracht een rapport uit over deze milieuramp. „Toen ik daarin las dat er honderdduizenden vissen dood waren gegaan, voelde ik helemaal niets, omdat het rapport afstandelijk en technisch geschreven is”, vertelt ze. „Maar het is heel verdrietig. Daarom besloot ik er gedichten van te maken.”
„Ook de klimaat- en milieuproblematiek van de petrochemische industrie, waar ik tijdens mijn promotieonderzoek aan werkte, is eigenlijk heel verdrietig”, vertelt Zuiderveen. „Dat gaat over ziekte door fijnstof en biodiversiteitsverlies. Maar dat verdriet voelde ik niet echt, omdat ik erover schreef in technische taal en vooral bezig was met data en grafieken. Dat werkte als een schild om het verdriet niet te voelen.”
Dat schild was meestal geen probleem. „Je wilt niet veertig uur per week verdrietig zijn”, zegt ze. „Maar nu ik mijn proefschrift aan het afronden ben, ben ik meer bezig met het maken van de vertaalslag, om de kennis die ik heb opgedaan meer binnen te laten komen – bijvoorbeeld met gedichten.”
Zuiderveen schrijft al langer proza en poëzie. Haar gedichten verschenen in verschillende literaire tijdschriften en een dichtbundel. „Mijn grote droom was altijd om een boek uit te brengen”, vertelt ze. Die droom lijkt uit te komen. Naast haar proefschrift verschijnt in 2025 haar debuutroman De Rest is naakt. Zuiderveen was altijd al breed en maatschappelijk geïnteresseerd. Zodoende kwam ze via de interdisciplinaire bachelor bèta-gamma met de specialisatie scheikunde terecht bij promotieonderzoek over de duurzaamheid van de de petrochemische industrie, bij de Nijmeegse Radboud Universiteit.
Alternatieve grondstoffen
Waarom is de verduurzaming van de petrochemische industrie belangrijk? „Deze industrie is verantwoordelijk voor een groot deel van het aardolieverbruik. En ruim de helft daarvan gebruiken ze niet voor energie, maar als grondstof”, vertelt Zuiderveen. „Vrijwel alle spullen van kunststof, zoals plastic verpakkingen en meubels, worden gemaakt van zes basischemicaliën die de petrochemische industrie maakt van aardolie. Om te verduurzamen moeten we dus niet alleen dat productieproces schoner maken. We moeten ook alternatieve grondstoffen vinden.”
Zuiderveen keek naar alternatieve manieren die de bouwstenen maken van planten. „Je kunt dan op dezelfde manier kunststoffen maken, maar je bouwstenen zijn gemaakt van biomassa in plaats van aardolie.” Daarvoor bestaan al verschillende (elektrochemische) technieken die verschillende categorieën biomassa gebruiken, vervolgt ze. „Je kunt bijvoorbeeld afval gebruiken, zoals houtsnippers of landbouwafval. Of je kunt graan of sojabonen ervoor telen, maar daarbij moet je oppassen dat je niet concurreert met de voedselindustrie. Je wilt geen voedsel inleveren voor plastic. Je kunt ook grootschalig goed groeiende gewassen gaan kweken die niet concurreren met de voedselindustrie, zoals eucalyptus en wilgen. Daarvoor moet je wel grond vrijmaken.”
Zuiderveen legde alternatieven naast elkaar en berekende de milieu- en klimaatimpact, zoals de CO2-uitstoot en ontbossing. Ze keek hierbij naar de hele keten, van de herkomst van de grondstoffen (de biomassa) tot het productieproces en wat er gebeurt met het product na gebruik: wordt het gerecycled of verbrand? „Het waren verkennende berekeningen omdat de technieken nog in de kinderschoenen staan en we moesten inschatten hoe ze zich de komende jaren gaan ontwikkelen en hoe duurzaam de elektriciteitsmix er dan uitziet.”
Niet één gouden ei
Een van de belangrijkste bevindingen was dat de CO2-uitstoot gemiddeld halveert als je overgaat op van planten gemaakte biomaterialen, vertelt Zuiderveen. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Uit een ander onderzoek bleek namelijk dat geen van de onderzochte alternatieven binnen de zogeheten planetaire grenzen blijft. Deze grenzen, die in 2009 geïntroduceerd werden in Nature, gaan over onder meer landgebruik, waterschaarste en uitstoot. We moeten daarbinnen blijven om duurzaam gebruik te maken van de aarde.
„De alternatieven zijn nog niet goed genoeg omdat de materialen bijvoorbeeld na gebruik nog vaak verbrand worden, wat zorgt voor CO2-uitstoot”, zegt Zuiderveen. „Daarnaast kunnen ze andere milieuproblemen veroorzaken. Als je bijvoorbeeld veel kunstmest gebruikt voor het telen van biomassa, dan kan dat een overschot van nutriënten in het water veroorzaken.” Dan sterven de vissen.
„Er is niet één gouden ei. Je hebt een combinatie van maatregelen nodig om deze industrie echt duurzamer te krijgen. Daarom vind ik het belangrijk om dit verhaal te delen.”
Hoewel Zuiderveen nu vooral werkt aan manieren om haar kennis te vertalen naar een minder wetenschappelijke vorm, wil ze de academische wereld niet helemaal verlaten. „Ik vind onderzoek erg leuk. Maar ik ben nog zoekende hoe ik dat kan blijven doen.”
10. Johan Neefjes: De puinhopen van Sari (Hanabi Uitgevers)
De puinhopen van Sari is een zeldzaam goede strip voor kinderen vanaf elf jaar. Het verhaal over het Japanse schoolgaande meisje Sari, dat de strijd aangaat met reuzenmonsters, is een strip die vriendelijk, energiek en vooral ijzersterk is. Het leest als een trein, is spannend en grappig.
Lees ook
In de superstrip van Johan Neefjes redt de elfjarige Sari ons van de monsters
9. Ingrid Chabbert & Carole Maurel: Onderstroom (Daedalus)
Onderstroom is een aangrijpend, grotendeels autobiografisch verhaal over het verlies van een kind en hoe moeilijk het is om je leven erna weer op te pakken. Veel gebeurt zonder woorden, wat de lezer genoeg licht en lucht geeft om er een intuïtief verhaal van hoop en liefde van te maken. Indrukwekkende leeservaring.
Lees ook
Woordloos zien wordt voelen in ‘Onderstroom’, een aangrijpende strip over het verlies van een kind
8. Benjamin Flao & Fred Bernard: Het verborgen leven van bomen (Scratch Books)
In een even informatieve als kleurrijke strip, gebaseerd op het boek van Peter Wohlleben, vertelt boswachter Wohlleben met veel enthousiasme over de natuur, waardoor we zien waar het in onze groene ambities aan schort. Wohlleben is eerder liefdevol over bomen dan boos op de mens. Uitbundige pagina’s, met schilderachtige kijkplaten: krachtvoer voor leergierige lezers.
Lees ook
Strip over het verborgen leven van bomen wakkert groen enthousiasme aan
7. Aimée de Jongh: Lord of the Flies (Scratch Books)
Pageturner van jewelste. De Jongh vertelt het klassieke verhaal van William Golding in een daverend tempo. Met name de filmische, tekstloze sequenties zijn wonderschoon. Die voegen een fraaie extra dimensie toe aan het origineel: de kracht van het beeld is veelzeggend.
Lees ook
Klassieker ‘Lord of the Flies’ verstript: hoe een samenleving geregeerd door angst ten onder gaat
6. Kevin Huizenga: Curses (Drawn & Quarterly)
Verzameling korte verhalen van de excentrieke Amerikaanse stripmaker Kevin Huizenga. Via de onderkoelde piekeraar Glenn Ganges, stripfiguur tegen wil en dank, leren we over de systemen die ten grondslag liggen aan ons leven en onze emoties. Soms bizar of filosofisch, maar altijd boeiend.
Lees ook
Stripmaker Kevin Huizenga laat zijn doodgewone personages in hun hoofd de remmen los gooien
5. Julia Wertz: Onmogelijke mensen (Scratch Books)
Twee flessen wijn per dag en toch redelijk normaal functioneren als stripmaker. In haar bij vlagen hilarische autobiografische memoir vertelt de Amerikaanse Julia Wertz over haar leven, haar strijd tegen de drank en hoe ze daarna zichzelf ontdekte. Dat doet ze met zelfspot en mildheid: hardop lachen.
Lees ook
Julia Wertz gaat met zelfspot haar drankverslaving te lijf
4. Jan Vriends: De kosmonaut (Scratch Books)
Totaal vertederend ruimtesprookje over een kosmonaut die uit de baan vliegt. Deze Vladimir Vasiljevitsj wordt verliefd, belandt pardoes in een wereld die de zijne niet is en neemt het leven zoals het is. Poëtisch verhaal in heerlijk tempo van Stripmaker des Vaderlands Jan Vriends. Even leuk voor volwassenen als voor kinderen.
Stefan Nieuwenhuis: 2024 was het jaar van Jan Vriends. De stripmaker die vooral bekend is van strips uit meidenblad Tina werd de derde Stripmaker des Vaderlands, voor een periode van drie jaar, en zag zijn graphic novel De kosmonaut bekroond worden met de Willy Vandersteenprijs, de belangrijkste onderscheiding voor een stripalbum. Terecht: de strip is een empathisch verhaal dat bescheidenheid en vriendelijkheid viert. Wie goed leest, ziet dat geen enkel figuurtje (bij)bedoelingen heeft, anders dan volkomen positieve. En toch gaat Vriends de grote vragen van het leven bepaald niet uit de weg. Schitterend.
3. B. Carrot: Uitweg (Oogachtend)
In haar graphic novel Uitweg vertelt de sociaal betrokken stripmaker B. Carrot het aangrijpende verhaal van een jonge Poolse vrouw die voor abortus kiest. Alleen: in Polen beslissen politici daarover. Via via komt deze Magda in contact met het Collectief Abortus Netwerk Amsterdam (ANA). Het kleurgebruik is uitgekiend en slim: het ondersteunt het verhaal, dat beslist een plek verdient in de canon van relevante strips.
Lees ook
Ontroerende graphic novel over de twijfels en emoties rond abortus
2. Grégory Panaccione: Iemand om mee te praten (Lauwert Uitgeverij)
Iemand om mee te praten is een herkenbaar verhaal, naar de roman van Cyril Massarotto, over idealen, dromen en geluk, in een aanstekelijke en expressieve tekenstijl. De vastgelopen dertiger Samuel Verdi belt op een zwak moment het telefoonnummer van zijn ouderlijk huis, uit zijn jeugd. Hij krijgt een jongetje aan de lijn: de tienjarige Samuel Verdi. Samen trekken ze Samuels leven weer vlot.
1. Jean-Marc Rochette: De laatste koningin (Concerto Books)
Urgente en meeslepende graphic novel die leest als een pleidooi om beter voor de aarde te zorgen. Rochette maakte een indrukwekkende, gelaagde natuurvertelling over de laatste beer uit de zuidelijke Alpen. In alle rust wordt de lezer verteld hoe de mens de confrontatie met de natuur verliest, maar het tegenovergestelde denkt.
Lees ook
En toen was er nog maar één beer over, in de fraaie strip ‘De laatste koningin’ over de Franse Alpen
Regeringen worden erop gevormd, kabinetten lopen erop stuk; rond de nationale begroting hangt ontzettend veel politieke lading. In deze aflevering prikken Maarten en Marike de politieke spin door en houden het begrotingsbeleid van dit kabinet eens goed tegen het licht.
Geeft dit kabinet echt zoveel minder geld uit dan het vorige, zoals minister van Financiën Eelco Heinen suggereert? Hoe kan het dat we vorig jaar meekregen dat Sigrid Kaag de schatkist keurig had achtergelaten, maar dat we nu steeds te horen krijgen dat er moet worden bezuinigd? Waar zitten op dit moment de grootste problemen en hoe staat Nederland er over een paar jaar voor?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].