Vuil drinkwater op twee plekken in Gelderland, toch volgt niet iedereen advies het te koken

Dat twee kleine diertjes het drinkwater van het productiebedrijf van Vitens in het Gelderse Ellecom hebben verontreinigd is onzeker. Wel staat vast dat bij het zoeken naar de bron van de vervuiling met de enterococcen-bacterie, die onlangs vele duizenden huishoudens in de Liemers en de Achterhoek trof, een deel van een reservoir is leeggepompt en een worm en een kevertje werden aangetroffen. „Die zijn van buiten naar binnen gekomen”, zegt een woordvoerder van drinkwaterbedrijf Vitens. Er was een lek ontstaan. In het dak van een systeem dat in geval van calamiteit het surplus aan drinkwater weg laat stromen naar een vijver, in het omliggende bos.

Bijna drie weken geleden kregen ruim 45.000 huishoudens in de Liemers, de streek ten zuidoosten van Arnhem, het dringende advies hun drinkwater voor consumptie eerst drie minuten te koken. Vitens had een lichte verontreiniging aangetroffen met enterococcen, een bacterie die, net zoals e.coli, een indicatie is voor fecale verontreiniging, de poepbacterie. „Het zijn bacteriën die in hoge concentraties voorkomen in de darmen van mensen en warmbloedige dieren. Daar kunnen ziekteverwekkers in zitten”, vertelt Gertjan Medema, hoofdonderzoeker microbiologie van KWR, het onderzoeksinstituut van de Nederlandse drinkwaterbedrijven, tevens hoogleraar water en gezondheid aan de TU in Delft. „Dat is de reden dat er per honderd millimeter water nul van deze twee bacteriën in drinkwater mogen voorkomen. Je wilt het zekere voor het onzekere nemen. Want gezonde mensen kunnen er diarree van krijgen, en mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen er nog veel zieker van worden.” Het kookadvies kon vijf dagen later worden ingetrokken.

In het leeggepompte reservoir werden een worm en een kevertje aangetroffen

Puur toeval

Het lot wil dat een week later dezelfde besmetting opnieuw bij een locatie van Vitens werd aangetroffen, in een aangrenzende regio, namelijk in Dinxperlo in de Achterhoek. Op de dag dat in de Liemers het kookadvies werd ingetrokken, werd zo’n advies bijna veertig kilometer verderop van kracht. „Puur toeval”, zegt de woordvoerder van Vitens. Opnieuw moest een groot aantal huishoudens, dit keer 25.000, worden gewaarschuwd het drinkwater voor consumptie te koken. De bron van deze besmetting, eveneens binnen het productiebedrijf, is nog niet gevonden. Negen dagen later, afgelopen donderdag, kon het kookadvies worden opgeheven. De bacterie is niet meer aangetroffen, dankzij plaatsing van een UV-filter dat alle bacteriën doodt.

Reinwaterkelder is notoir zwak

KWR-onderzoeker Gertjan Medema noemt het „uitzonderlijk” dat een verontreiniging die leidt tot een kookadvies „op zo’n grote schaal” zich twee keer min of meer tegelijk voordoet. „Gemiddeld gebeurt dit in heel Nederland ongeveer vijf keer per jaar.” Dat de bron van de verontreiniging in de reinwaterkelder, zoals in Ellecom, is aangetroffen, verbaast hem niet. „De reinwaterkelder is een notoir zwakke plek bij de drinkwaterproductie. Als iets lekt, kan het daar tot een verontreiniging leiden. Daarom is het zaak die kelders regelmatig te inspecteren. Ook in de kleine hoekjes.” Bovendien moeten drinkwaterbedrijven naast het kookadvies volgens Medema zo snel mogelijk maatregelen nemen om de besmetting te bestrijden, aangezien uit onderzoek blijkt dat slechts ongeveer 80 procent van de huishoudens zich aan het advies houdt, en dat percentage ook nog snel daalt naarmate de tijd verstrijkt. In dit geval had het Medema handiger geleken als Vitens niet twee dagen had gewacht op de de kweekuitslagen van de tests op de enterococcen, maar een nieuwe, snellere PCR-test had gebruikt. Reactie van de Vitens-woordvoerder: „We hebben deze snelle tests gedaan maar omdat we een zo betrouwbaar mogelijk resultaat wilden, hebben we ook op de uitslagen van de kweektests gewacht. We nemen geen risico.”