VS gaven nog nooit zoveel financiële steun aan Israël als in afgelopen jaar

Niet eerder stuurden de Verenigde Staten in één jaar zoveel geld, wapens en andere militaire steun naar Israël als sinds 7 oktober afgelopen jaar. Het gaat omgerekend om ten minste 17,9 miljard dollar aan zowel financiële steun voor het Israëlische militaire apparaat als donaties van afgedankt Amerikaans materieel en wapens. Dat schrijft de vooraanstaande Amerikaanse Brown University op basis van maandag gepubliceerd onderzoek. De onderzoekers hebben de recente Israëlische inval in Libanon niet meegenomen.

Israël is sinds de oprichting in 1948 de grootste ontvanger van Amerikaanse financiële steun. Sinds 1959 ging in totaal meer dan 250.000 miljard dollar die kant op, aldus het onderzoek, maar nog nooit ging er op jaarbasis zoveel geld naar Israël als afgelopen jaar.

Volgens de onderzoekers was het onmogelijk om volledige inzage te krijgen in de Amerikaanse militaire uitgaven aan Israël, in tegenstelling tot de wel goed gedocumenteerde uitgaven aan Oekraïne. „Dus de 17,9 miljard dollar is een gedeeltelijk cijfer”, aldus de onderzoekers, die ook benoemen hoe de regering Biden „moeite doet om het volledige bedrag aan militaire steun en het type geleverde wapens via bureaucratische manoeuvres te verbergen”.

40.000 doelen in Gaza geraakt

Door de Amerikaanse steun is Israël in staat een bloedige oorlog te voeren in Gaza — en nu ook in Libanon. Een jaar na de inval van Hamas op 7 oktober zegt Israël meer dan 40.000 „doelen” in de Gazastrook te hebben geraakt en 4.700 tunnels te hebben gebombardeerd. Sinds het begin van de oorlog zijn volgens Israël 726 Israëlische soldaten gesneuveld, van wie de helft gedood tijdens de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober.

De Israëlische bombardementen in Gaza hebben in een jaar tijd de levens van ten minste 42.000 Palestijnen gekost, onder wie ruim een derde vrouw of kind. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. In Libanon werden de afgelopen twee weken ten minste 1.400 mensen gedood. Israël zegt dat zich onder die doden veel strijders van Hamas en Hezbollah bevinden. Zo zouden in Libanon al meer dan 800 Hezbollahstrijders zijn gedood en in Gaza meer dan tweehonderd Hamascommandanten. Internationale persbureaus en NRC zijn niet in staat dat in alle gevallen te verifiëren.

Het hoge aantal burgerslachtoffers in zowel Gaza als Libanon komt volgens Israël doordat Hamas en Hezbollah burgers als levend schild gebruiken, en zich schuilhouden in (tunnels onder) scholen en ziekenhuizen. Israël levert daar geen sluitend bewijs voor.