N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Misstanden Het onderzoek is uitgevoerd na de verkrachting en moord op Sarah Everhard door een agent twee jaar geleden. Hij werd daarvoor veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Louise Casey met het rapport over de misstanden binnen de Londense politie.
Foto Kirsty O’Connor/EPA
De politie in Londen krijgt er hard van langs in een onafhankelijk rapport dat dinsdagochtend is verschenen. Volgens het onderzoek is het grootste politiekorps van Groot-Brittannië een mannenbolwerk dat zich schuldig maakt aan racisme, homofobie en vrouwenhaat.
Het rapport werd geschreven door parlementariër Louise Casey, die een jaar lang onderzoek deed. Volgens haar kan de politie er „niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk”.
Het onderzoek is uitgevoerd na de verkrachting en moord op Sarah Everard door een agent twee jaar geleden. Hij werd daarvoor veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Volgens het 363 pagina’s tellende rapport is het korps rot van binnenuit en worden vrouwelijke medewerkers voortdurend gediscrimineerd en heerst er diepgewortelde homofobie binnen de organisatie.
Volgens Casey is de top van het korps hierover al jaren in ontkenning en is het hen niet gelukt om het discriminerende en intimiderende gedrag uit te roeien. Als er geen verbetering komt kan het politiekorps beter ontmanteld worden, stelt Casey in het rapport.
In een reactie aan de BBC laat politiechef Mark Rowley weten dat het rapport woede, frustratie en schaamte bij hem oproept. „Het is afschuwelijk”. Ook biedt hij zijn excuses aan, aan de inwoners van Londen en stelt hij vastberaden te zijn iets aan de situatie te doen.
De Roemeense premier Marcel Ciolacu van de sociaal-democratische partij PSD stapt op. Dat maakte hij maandag bekend. Een dag eerder haalde Crin Antonescu, de presidentskandidaat die de pro-Europese coalitie van de PSD en de centrumrechtse PNL naar voren had geschoven, te weinig stemmen (20 procent) om door te mogen naar de volgende ronde van de presidentsverkiezingen.
Volgens persbureau Reuters zei Ciolacu maandag op het partijkantoor: „In plaats van me te laten vervangen door de toekomstige president, heb ik besloten om zelf ontslag te nemen.” Een minister uit het huidige nog zittende kabinet zal worden gekozen als interim-premier.
Lees ook
Roemenië kiest – voorlopig – voor een president in de lijn van Trump
De overtuigende winnaar van de eerste verkiezingsronde zondag was George Simion, de leider van de radicaal-rechtse partij AUR. Met de slogan ‘Make Romania Great Again’ wist de Trump-fan 41 procent van de stemmen binnen te halen. Zo’n 53 procent van de Roemenen ging naar de stembus.
Op 18 mei vindt de tweede verkiezingsronde plaats. Dan zal Simion het opnemen tegen de prowesterse Nicusor Dan, de huidige burgemeester van Boekarest. Dan haalde 21 procent van de stemmen in de eerste verkiezingsronde.
Afgelopen november werd de uitslag van de eerste presidentsronde ongeldig verklaard vanwege vermeende Russische inmenging. De ultranationalistische Calin Georgescu, een bewonderaar van Poetin en fascistische leiders uit het Roemeense verleden, werd uitgesloten voor de herkansing.
Het land dat het ding lanceerde bestaat allang niet meer, maar de wereld krijgt deze week te maken met de terugkeer van een ruimtevaartuig dat in 1972 door de Sovjet-Unie de lucht werd ingeschoten. „Er is een goede kans dat de landingsmodule gewoon in één stuk op aarde valt. Hij is immers ontworpen om de afdaling in de Venus-atmosfeer te overleven”, zegt Marco Langbroek, satellieten-spotter en lector Space Situational Awareness aan de TU Delft.
Langbroek houdt de positie van Kosmos 482, een oude Venus-sonde, bij op zijn blog, aan de hand van radarmetingen van de Amerikaanse ruimtevaartstrijdkrachten. Met in Delft ontwikkelde software is het moment van terugvallen te voorspellen. Op het moment dat dit artikel gepubliceerd werd (maandagmiddag 5 mei), is dat 10 mei 21:05 uur Nederlandse tijd plusminus 1,5 dag.
Smelten en verbranden
„Het precieze moment verandert nog voortdurend, afhankelijk van nieuwe metingen van de positie en de atmosfeer”, zegt Langbroek. Wanneer, en vooral waar, Kosmos 482 landt, daarover is pas enkele uren van tevoren iets zinnigs te zeggen. „De kans is het grootst dat hij in zee valt, maar het kan ook op land zijn.”
De meeste terugvallende ruimtevaarttuigen smelten en verbranden helemaal: door hun snelheid van duizenden kilometers per uur, worden ze gloeiend heet. Maar Kosmos 482 is juist ontworpen om zo’n reentry te overleven in de dichte atmosfeer van Venus. De landingsmodule is een stevige bol van zo’n 500 kilo, ongeveer een meter in diameter. De titanium buitenkant zal tijdens de gloeiende afdaling wel flink afbladderen.
De landing zal een flinke klap zijn. Het lijkt Langbroek extreem onwaarschijnlijk dat de parachute na ruim vijftig jaar nog werkt. Maar helemaal uitgesloten is het ook weer niet. „Bij de Russen weet je het nooit. De batterijen zijn zeker leeg, maar als het systeem mechanisch was, heb je kleine een kans dat hij het zelfs zonder batterijen doet.”
Echt gevaarlijk is het relatief kleine projectiel niet, schat Langbroek. „Het fascinerende vind ik dat het een soort tijdcapsule is, met Sovjet-ruimtevaarttechnologie van meer dan een halve eeuw geleden.” De Sovjet-Unie had dan wel de race om mensen op de maan te zetten verloren, maar in 1970 voerde de ruimtesonde Venera-7 (‘Venus’ in het Russisch) de eerste succesvolle landing op een andere planeet uit.
Geen geringe prestatie, want de atmosfeer van onze buurplaneet bleek ongenadig. Aan een parachute afgedaald door dichte wolken van zwavelzuur, registreerden de meetinstrumenten een temperatuur van 475 graden Celsius en een druk van 92 bar. Venera-7 hield het 23 minuten vol.
Hoogste punt van de baan
Aan dat succes was een lange reeks mislukkingen voorafgegaan. Venera-1 raakte in 1961 oververhit voordat hij langs Venus schoot, net als Venera-2. Venera-3 crashte op het oppervlak, de batterij van Venera-4 raakte op voor de landing, en Venera-5 en -6 implodeerden door de hoge druk.
Na Venera-7 had ook Venera-8 in 1972 succes, en inmiddels waren de Sovjets overgegaan tot het lanceren van meerdere sondes van hetzelfde ontwerp, om de kansen te vergroten. Kosmos 482, gelanceerd op 31 maart 1972, was vermoedelijk een exacte kopie van Venera-8, maar bleef steken in een baan om de aarde. Vanwege de mislukking kreeg hij zijn weinigzeggende naam, verdere inlichtingen werden niet verstrekt.
Wel was met hulp van telescopen en radarbeelden te zien hoe de langgerekte baan van de landingsmodule rond de aarde in een halve eeuw gestaag kromp. Het apogee, of hoogste punt van de baan, was vlak na de lancering 9710 kilometer, maar op 1 mei 2025 was daar nog maar 340 kilometer van over, met nog maar dagen te gaan.
In de autobiografie van de Sovjet-raketpionier Boris Tsjertok (1912-2011) mijmert hij over Venera-1, die nog altijd als ruimteschroot door het zonnestelsel suist. „Als op een dag onze nazaten het ruimtepuin in het zonnestelsel opruimen, en ze vinden Venera-1, zullen ze een vlag van de Sovjet-Unie vinden, en het in een museum plaatsen, niet ver van het goud van de Scythen’, voorspelt hij zelfverzekerd.
Of Venera-8 ook een Sovjetvlag aan boord had, wordt heel misschien deze week duidelijk.
Het Internationaal Gerechtshof heeft de door Soedan aangespannen genocidezaak tegen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verworpen. Het hof stelt dat het „niet bevoegd” is om te oordelen in deze zaak. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag maandag bekendgemaakt.
De aanklacht draaide om een zware beschuldiging aan het adres van de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de Soedanese autoriteiten is het land medeplichtig aan genocide tegen de Masalit-bevolking in de regio Darfur. De VAE verlenen steun aan de Rapid Support Forces (RSF), de paramilitaire militie die al twee jaar een bloedige oorlog uitvecht met het regeringsleger. Soedan wilde daarom dat het hof „noodmaatregelen” zou nemen tegen VAE.
Onder andere Human Rights Watch en de Verenigde Staten stellen dat de acties van de RSF tegen de Masalit-bevolking neerkomen op genocide.
Geen jurisdictie
Volgens Soedan hebben de VAE met hun steun aan de RSF het Genocideverdrag uit 1948 verbroken. De VAE erkennen dit verdrag, maar hebben bij ondertekening wel een voorbehoud geregeld waardoor het Gerechtshof minder snel jurisdictie – rechterlijke bevoegdheid – over het land heeft.
Hoewel het hof aangeeft zich „grote zorgen” te maken over het leed in Soedan, kunnen de rechters vanwege dat voorbehoud nu niet meegaan in Soedans verzoek om maatregelen te nemen, zo is te lezen in het oordeel. „Het gewelddadige conflict heeft een verwoestende uitwerking”, schrijft het hof, maar de rechtsmacht van het hof wordt „noodzakelijkerwijs beperkt”.
De rechtszaak volgde op een reeks alarmerende rapporten, diplomatieke waarschuwingen en journalistieke onthullingen over de militaire, economische en politieke betrokkenheid van de VAE bij de schijnbaar uitzichtloze oorlog in Soedan. Uit onderzoek van The New York Times blijkt dat de VAE heimelijk de RSF bewapenen, verzorgen en versterken, onder het mom van humanitaire hulp.
De Verenigde Arabische Emiraten ontkennen deze steun en noemden de aanklacht van Soedan eerder „niets meer dan een cynische publiciteitsstunt”. „Deze zaak had nooit voor het hof moeten komen”, zei een vertegenwoordiger van de VAE na afloop van de uitspraak tegen aanwezige verslaggevers, schrijft persbureau AP. „Het oordeel van het hof onderstreept dat.”
Lees ook
De Emiraten als schaduwmacht: goudhonger in Dubai voedt de oorlog in Soedan