Vrouwen krijgen hogere stem als de hond die ze aanspreken grotere ogen heeft

Mens-hond onderzoek De stem gaat omhoog als de hondenogen groter zijn, hoorden onderzoekers.

Ogen: 15 procent vergroot
Ogen: 15 procent vergroot

Als een hond grotere ogen heeft, gaan mensenvrouwen ze met een hogere stem aanspreken. Bij mannen is dat effect niet aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van universiteiten uit Lincoln en Sussex, Saint-Etienne en Arkansas. De wetenschappers noemen dit het Puss in Boots Effect – het Gelaarsde Kat-effect, naar de Puss in Boots-animatiefilms. Om zijn gesprekspartner emotioneel te beïnvloeden kan de Gelaarsde Kat in die film enorm grote, schattige ogen opzetten. Jonge zoogdieren hebben vaak relatief grote ogen. Mensenbaby’s ook. En tegen ‘schattige’ kinderen praten mensen ook schattige, kindgerichte taal.

De onderzoekers deden bij 21 mannen en 24 vrouwen spraaktesten met plaatjes waarbij de ogen van honden verkleind werden (tot 15 procent) en vergroot (tot 30 procent). Dat vrouwen wel, maar mannen niet hun toonhoogte aanpasten als ze tegen honden met grotere ogen spreken, is volgens de onderzoekers niet eerder vastgesteld. Overigens treedt het effect niet op als de hondenogen te groot gevonden worden (bij 30 procent vergroting). Dat werd eng gevonden, niet schattig.

Het is duidelijk, aldus de Amerikaanse bio-akoesticus Raffaela Lesch: „we kunnen er niets aan doen” dat we tegen honden hetzelfde soort spraak gebruiken dat we ook „bij kleine kinderen” gebruiken. Volgens de Franse onderzoekster Katarzyna Pisanski zijn onze stemmen sociale instrumenten: „Mensen hebben een enorme capaciteit hun stem te bewust te beïnvloeden, en die gebruiken we tot ons voordeel door onze manier van praten te aan te passen aan verschillende sociale contexten, ook wanneer we met kinderen of huisdieren praten.”