Vrijspraak voor verdachten in witwaszaak die voortkwam uit Panama Papers

Een rechtbank in Panama heeft vrijdag alle 28 verdachten vrijgesproken die terechtstonden in een witwaszaak die volgde op de zogeheten Panama Papers. In 2016 werden elf miljoen geheime documenten gelekt waaruit bleek hoe staatshoofden, bedrijven en rijke particulieren miljoenen euro’s aan belastingen ontdoken dankzij constructies die juridisch adviesbureau Mossack Fonseca hielp optuigen. De documenten stonden op de server van het advocatenkantoor.

In april, acht jaar na de onthullingen, begon een rechtszaak tegen de oprichters van Mossack Fonseca, Jürgen Mossack en de in mei overleden Ramón Fonseca, en andere betrokkenen. Tegen hen waren straffen van maximaal twaalf jaar cel geëist. De rechter sprak hen echter vrij, omdat de gelekte documenten „onrechtmatig” zouden zijn verkregen. Ander bewijsmateriaal achtte de rechtbank niet overtuigend genoeg.

Mossack Fonseca richtte namens tussenpersonen bedrijfjes op in Panama en op de Maagdeneilanden. Dat is op zichzelf niet illegaal, maar het is vaak onduidelijk wie de uiteindelijke eigenaar is van deze offshorebedrijven. Daardoor kunnen ze ingezet worden bij het ontduiken van belastingen, witwassen of het omzeilen van sancties. Uit de Panama Papers, destijds geopenbaard door een internationaal collectief van journalisten, bleek onder meer dat de premier van IJsland miljoenen aan familiekapitaal in een offshorebedrijf had ondergebracht. Hij stapte als gevolg van die onthulling op.


Lees ook

Dit waren de belangrijkste onthullingen uit de Panama Papers

De Panama Papers zijn afkomstig van de interne administratie van het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca.