Vreemdelingen bij tijdelijke grenscontroles wegsturen of vastzetten mag niet, oordeelt de rechter

Vreemdelingen die bij tijdelijke grenscontroles zonder geldige reisdocumenten worden aangehouden, mogen niet direct uit Nederland worden weggestuurd, laat staan vastgezet. Dit heeft de rechtbank Den Haag afgelopen dinsdag geoordeeld, zo blijkt uit een nog niet openbaar gemaakte uitspraak in bezit van NRC. Het is de eerste keer dat een rechter zich uitspreekt over de rechtmatigheid van het grensbeleid van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV).

Faber besloot eind vorig jaar tot tijdelijke herinvoering van grenscontroles, uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee (KMar). Die heeft volgens een woordvoerder de opdracht gekregen om de binnengrenzen met Duitsland en België te beschouwen als een Europese buitengrens, zoals op Schiphol. Het controleren van de binnengrenzen is volgens Faber nodig, omdat Nederland geconfronteerd wordt met hoge aantallen asielzoekers. Begin dit jaar bleek uit cijfers van het ministerie dat in 2024 vijfduizend minder asielaanvragen werden ingediend dan het jaar daarvoor.

Herinvoering van het grenstoezicht betekent volgens de rechtbank Den Haag niet dat illegale vreemdelingen die zich al op Nederlands grondgebied bevinden, direct mogen worden weggestuurd of zelfs vastgezet, „als ware het een buitengrens”. In dat licht is het weigeren van de vreemdeling om wie de zaak draaide „onrechtmatig”, oordeelde de rechter. De uitspraak kan gevolgen hebben voor vreemdelingen die in dezelfde omstandigheden bij de binnengrenzen worden aangehouden.

„De opdracht die de marechaussee van de minister kreeg, deugt niet”, concludeert onderzoeker Carolus Grütters van de Radboud Universiteit. „Het is kraakhelder: weigering aan de binnengrens mag gewoon niet”.

Bij de buitengrens, zoals Schiphol, mogen illegale vreemdelingen zonder geldige reisdocumenten wel worden teruggestuurd of vastgezet, mits ze geen asiel hebben aangevraagd.

Gepingpongd

De zaak waarover de rechtbank heeft geoordeeld, draaide om een 43-jarige Ghanese man die met een verlopen verblijfsvergunning vanuit Spanje naar Zweden probeerde te reizen, waar hij zijn vergunning hoopte te kunnen verlengen. Hij stapte in Nederland op een Flixbus en werd even later in Duitsland, waar ook tijdelijke grenscontroles worden uitgevoerd, aangehouden en voor een dag vastgezet. Vervolgens werd hij naar de KMar gebracht, die hem bij de Nederlandse grens de toegang weigerde en in vreemdelingendetentie plaatste.

Volgens Florimond Wassenaar, de advocaat van de Ghanese man, werd de vreemdeling als het ware tussen de twee grenzen „gepingpongd”.

Binnen de Europese rechtsorde geldt vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Toch is tijdelijk toezicht op de binnengrenzen in uitzonderlijke situaties toegestaan. Dan moet sprake zijn van „een ernstige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid”, zo volgt uit het Schengenverdrag.

‘Schijnvertoning’

Begin november schreef Faber aan de Europese Commissie dat Nederland „al jaren” last heeft van de gevolgen van „illegale migratie, mensensmokkel” en „substantiële” nareis van gezinsleden van statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen).

De zaak van de Ghanese man „laat zien dat de grenscontroles een schijnvertoning zijn”, zegt advocaat Wassenaar. „De minister wil laten zien dat ze door de controles mensen buiten de grens houdt, nu blijkt dat dit niet zomaar mag”.

De opdracht die de marechaussee van de minister kreeg, deugt niet. Het is kraakhelder: weigering aan de binnengrens mag gewoon niet

Carolus Grütters
Radboud Universiteit

De controles stuiten niet alleen op juridische bezwaren, maar zorgen ook vanaf het begin voor grote frustratie binnen de KMar. Die kampt naar eigen zeggen met een gebrek aan middelen en expertise om de grenscontroles goed uit te kunnen voeren. Zo werden slechts vijftig extra medewerkers bij de grenzen geplaatst. Daarover schreef NRC in december dat het controleren van alle 645 grensovergangen een onmogelijke opgave zou gaan worden. De KMar laat weten „kennis te hebben genomen van de uitspraak” en gaat deze samen met het ministerie van Asiel en Migratie ‘bestuderen’.

Een woordvoerder van minister Faber laat in een reactie aan NRC weten dat „de heringevoerde grenscontroles overminderd doorgaan”. Het ministerie zegt alsnog „duidelijke aanknopingspunten” te zien om vreemdelingen de toegang tot Nederland te weigeren, zonder die aanknopingspunten toe te lichten.


Lees ook

Inspectie kritisch op minister Faber om ‘zeer ernstige’ veiligheidsrisico’s bij asielopvang Ter Apel

Een zogeheten procesbeschikbaarheidslocatie op het asielcomplex in Ter Apel. Hierin verblijven  asielzoekers die een aanvraag hebben ingediend die als 'kansarm' wordt gezien.