Vorig jaar verdwenen iedere minuut elf voetbalvelden aan bos

Houtkap Een gebied ter grootte van Nederland aan bossen is vorig jaar verdwenen. Dat leverde een CO2-uitstoot op vergelijkbaar met die van India.

Houtkap in Ghana. In het West-Afrikaanse land is de ontbossing in 2022 toegenomen, vooral ten behoeve van de cacaoteelt.
Houtkap in Ghana. In het West-Afrikaanse land is de ontbossing in 2022 toegenomen, vooral ten behoeve van de cacaoteelt. Foto Muntaka Chasant/Shutterstock

Iedere minuut zijn er vorig jaar ongeveer elf voetbalvelden aan tropische bossen verdwenen, ondanks internationale afspraken om ontbossing te verminderen.

Op de klimaattop in Glasgow in 2021 beloofden meer dan honderd landen, waaronder ook landen met veel tropische regenwouden, alles in het werk te stellen om vóór 2030 een einde te maken aan het verdwijnen van bossen. Daar is tot nu toe niets van terechtgekomen, zo blijkt uit de 2022 Global Tree Cover Loss Data van de Universiteit van Maryland en het World Resources Institute. Na een korte daling is er vorig jaar zo’n 4,1 miljoen hectare bos verdwenen, dat is ongeveer het oppervlak van Nederland.

Tropische regenwouden zijn van groot belang voor de biodiversiteit en voor het tegengaan van klimaatverandering. Door het verlies van al die bomen is de uitstoot van kooldioxide in 2022 met 2,7 gigaton toegenomen, dat is ongeveer evenveel als de jaarlijkse emissies van India.

Het meeste bos, zo’n 40 procent, verdween in Brazilië. Het was het laatste jaar van het presidentschap van Jair Bolsonaro, die nauwelijks optrad tegen illegale houtkap. De verwachting is dat onder president Lula da Silva het Amazone-gebied beter beschermd zal worden.

Ook in Bolivia is sprake van een forse toename van de ontbossing (met 32 procent). Bolivia is een van de landen die het akkoord tegen ontbossing op de klimaattop in Glasgow niet hebben ondertekend. Volgens Boliviaanse milieugroepen moedigt de regering boeren juist aan om hout te kappen voor landbouw, met name voor het verbouwen van soja, waarvan tot voor kort een groot deel naar Europa ging als veevoer.

Afrika

Buiten Latijns-Amerika is vorig jaar in absolute cijfers het meeste bos verdwenen in Congo, ongeveer een half miljoen hectare. Boeren branden vaak kleine stukken oerwoud plat voor de landbouw. Dat hangt nauw samen met de groeiende vraag naar voedsel als gevolg van bevolkingsgroei. Ook wordt hout gebruikt om te koken en energie op te wekken. In grote delen van Congo heeft de bevolking geen toegang tot elektriciteit. Daarnaast heeft de Congolese regering recent vergunningen verleend voor onderzoek naar olie- en gaswinning.

In andere Afrikaanse landen, zoals Ghana en Angola, is de relatieve toename van de ontbossing in 2022 veel groter dan in Congo. In Ghana wordt dat vooral veroorzaakt door de toenemende cacaoteelt. In Angola wordt onder andere hardhout gewonnen door bedrijven die zich niet bekommeren om herstel van het bos.

Betalen voor beheer

Het VN-milieuprogramma UNEP pleit voor een hogere financiële waardering voor het behoud van bossen. Rijke landen kunnen een deel van hun CO2-uitstoot compenseren door arme landen te betalen als ze hun bossen beter beheren. Uit een onderzoek dit voorjaar bleek dat jaarlijks meer dan 100 miljard dollar nodig zou zijn om kwetsbare tropische bossen te beschermen.

De nieuwe data laten zien dat behoud van tropische regenwouden niet onmogelijk is. Onder andere in Indonesië is veel minder bos verdwenen dan de afgelopen jaren. Indonesië doet meer aan het voorkomen van bosbranden, daarnaast worden minder vergunningen gegeven voor het aanleggen van nieuwe plantages en wordt de wetgeving strenger gehandhaafd. Ook de aanleg van mangrovebossen, voor een deel gefinancierd met klimaatgeld uit rijke landen, draagt bij aan de kustbescherming en daarmee ook aan het herstel van ecosystemen verder landinwaarts.

Bossen worden niet alleen gekapt voor (illegale) houtwinning en om ruimte te maken voor landbouw, ze verdwijnen ook door bosbranden – en die komen als gevolg van de opwarming vaker voor. Vooral in boreale bossen, op het noordelijk halfrond, vormen bosbranden een bedreiging. In 2021 gingen veel bossen in Rusland in vlammen op, vorig jaar waren er minder natuurbranden, waardoor de afname van noordelijke bossen beperkt bleef.

Lees ook Zo belandt fout Braziliaans rundvlees toch op een Nederlands bord