Voorzitter Spaanse voetbalbond stapt toch niet op na seksueel wangedrag: ‘Ik ben het slachtoffer’

Seksueel wangedrag Bondsvoorzitter Luis Rubiales zou opstappen na de ophef die ontstaan was nadat hij een speelster van het Spaanse elftal op haar mond gezoend had. In plaats daarvan wil hij zich nu in de rechtbank verdedigen.

Voorzitter Luis Rubiales van de Spaanse voetbalbond en enkele speelsters die deze week op audiëntie waren bij de Spaanse premier Pedro Sánchez na het winnen van het WK.
Voorzitter Luis Rubiales van de Spaanse voetbalbond en enkele speelsters die deze week op audiëntie waren bij de Spaanse premier Pedro Sánchez na het winnen van het WK. Foto Juan Medina/Reuters

De voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Luis Rubiales, is vrijdag teruggekomen van zijn donderdag uitgesproken voornemen om ontslag te nemen vanwege zijn seksuele wangedrag na de finale van het WK voor vrouwen. Tijdens een vergadering met de bond riep hij: „Ik ga geen ontslag nemen! Ik ga niet aftreden. Ik blijf strijden tot het eind. Ik ben hier het slachtoffer.”

Afgelopen zondag pakte hij na de finale van het WK, in Australië, tijdens de viering van de Spaanse winst het gezicht vast van de speelster Jennifer Hermoso en zoende haar vol op de mond. Hermoso liet kort daarna weten, vanuit een livestream in de kleedkamer, dat ze de zoen niet leuk had gevonden. Ze eiste in een verklaring dat er maatregelen worden genomen tegen de voorzitter. Ook de politiek bemoeide zich ermee. Zo liet demissionair premier Pedro Sánchez weten dat hij de zoen onacceptabel vindt en dat er stappen moeten worden ondernomen. Andere ministers eisen Rubiales’ vertrek.

Ook de wereldvoetbalbond FIFA kondigde donderdag een onderzoek aan. De bond denkt dat Rubiales regels over „aanstootgevend gedrag” heeft overtreden.

Karaktermoord

Donderdagavond meldde de Spaanse bond aan de Spaanse pers dat Rubiales intern al had laten weten zijn functie neer te zullen leggen, en dat hij dit voornemen vrijdagmiddag, tijdens de bondsvergadering, publiek zou maken. Maar Rubiales verraste iedereen door te zeggen dat hij juist het slachtoffer is. „Jenni nam me in haar armen, trok me tegen haar lichaam aan. We omhelsden elkaar. Ik vroeg haar of het mocht en ze zei vale [oké]”. Verder noemde Rubiales het feminisme in Spanje een „neppe plaag”. „Dit is karaktermoord zonder gerechtigheid. Ik ga mezelf verdedigen in de rechtszaal”. Hij kon op luid applaus rekenen van overige deelnemers aan de bondsvergadering.

Behalve op de ongewenste zoen kwam er ook veel kritiek op het moment dat Rubiales naar zijn kruis greep in het bijzijn van de Spaanse koningin Letizia

Rubiales wil naar de rechter stappen omdat hij vindt dat er een heksenjacht op hem is geopend door de media en de politiek. „Politici noemen dit seksueel geweld, aanranding, een zoen zonder toestemming. Die toestemming was er wel. Al deze mensen proberen mij te vermoorden.”

Behalve op de ongewenste zoen kwam er ook veel kritiek op het moment dat Rubiales naar zijn kruis greep in het bijzijn van de Spaanse koningin Letizia. Daar biedt hij wel zijn excuses voor aan. „Ik raakte zo opgewonden dat ik de controle verloor. Die actie rechtvaardig ik niet.”

Machoacties

„Wat we vandaag in de federatievergadering hebben gezien, is onaanvaardbaar. De regering moet in actie komen en dringende maatregelen nemen: de straffeloosheid voor machoacties is voorbij. Rubiales kan zijn ambt niet voortzetten”, schrijft vicepremier Yolanda Díaz op X, voorheen Twitter.

Verschillende ministers, onder wie Irene Montero (Gelijkheid, Podemos) hebben laten weten dat ze actie gaan ondernemen en het ontslag van Rubiales willen afdwingen.