Voorzitter Internationaal Olympisch Comité (IOC) Thomas Bach stapt volgend jaar op

Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Thomas Bach legt volgend jaar zijn functie neer. Volgens de chef, die sinds 2013 het IOC leidt, zijn de Olympische Spelen ,,gebaat bij een leiderschapswissel”. Dat heeft Bach zaterdag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus.

De Duitse jurist was naar eigen zeggen gevraagd om aan te blijven na zijn tweede termijn, maar heeft dit geweigerd. Het huidige handvest houdt twaalf jaar ook aan als maximumtermijn voor voorzitters. Er werd sinds vorig jaar oktober gespeculeerd of het handvest zou worden aangepast om een derde termijn mogelijk te maken.

Een nieuwe voorzitter wordt volgend jaar maart in Athene gekozen. Tot nu toe hebben nog geen kandidaten openlijk interesse in de functie getoond. De uiteindelijke opvolger van Bach gaat in juni 2025 aan de slag.

Bach maakte carrière als schermer en won op de Spelen van 1976 met het West-Duitse team goud op het onderdeel floret. Voor hij IOC-voorzitter werd leidde hij het Duits Olympisch Comité.