Op werkschoenen en in een zwart met geel fluorescerende broek neemt Shuruently M. (25) plaats naast medeverdachte Izzettin I. (24). Op een zondag in maart ontmoetten ze elkaar voor het eerst, achter een Lidl-filiaal in Rotterdam. Shuruently M., tegenwoordig vuilnisman, belandde er onder druk van een jongen uit de buurt van wie hij duizenden euro’s had geleend. „Ik zou in een paar maanden tijd terugbetalen, maar al na een maand kwam hij drukken: ‘Ik wil het nu’. Toen kwamen de bedreigingen en de ‘oplossing’ dat ik die dag bij de Lidl moest afspreken.”
Zijn medeverdachte, Izzettin I. werd ook gedreven door schulden, vertelt hij. Hij reageerde op een Telegram-post over „groot geld verdienen” en vernam waar hij zich die zondag moest melden. Voorzien van powerbank, ratelsleutels en container-verzegelingen werden de twee om half elf ’s avonds gedropt op de Maasvlakte.
Om 04.50 uur werden I. en M. op het haventerrein gearresteerd. In de tussentijd, zo blijkt uit het strafdossier, maakten ze een filmpje van vier sporttassen met blokken cocaïne die ze van de ene container naar een andere verplaatsten. De drugs zijn nooit gevonden. I. en M. staan terecht voor onder meer voorbereidingshandelingen voor cocaïnesmokkel.
I. geeft dat ruiterlijk toe, M. wat minder. „Misschien kleding, misschien fruit”, luidt het antwoord op de vraag wat hij dacht dat in de container zat. Na ingrijpen van zijn advocaat zegt hij: „Ik had wel het idee dat het om criminele activiteiten ging.”
„Veel mensen die hier zitten vertellen niets”, reageert rechtbankvoorzitter Jacco Janssen monter. „Ik vind jou wél open. En bij het laatste stapje helpt je advocaat je.”
Overbelaste rechtbanken
Welkom bij de Snelle Toekomstgerichte Meervoudige Kamerzitting (STMK) van de Rotterdamse rechtbank: een door rechter Janssen bedachte alternatieve vorm van berechting die onder meer de druk op de overbelaste strafrechtketen moet verlichten. Sinds vorig jaar november werden veertien verdachten op deze wijze berecht, I. en M. zijn nummer vijftien en zestien.
Bij dit soort zittingen komt een verdachte van een serieus misdrijf relatief snel voor de rechter. Zo’n snelle behandeling is efficiënter, onder meer omdat er geen tussentijdse zittingen nodig zijn over de voortgang van het onderzoek en het voorarrest. Zo komt er ruimte vrij voor andere strafzaken.
De verdachte krijgt snel duidelijkheid én heeft het geluk dat zijn straf lager uitvalt dan bij een reguliere zitting. Bij STMK staan namelijk nadrukkelijk álle strafdoelen centraal. Niet alleen vergelding en afschrikking van anderen, maar juist ook het voorkomen dat de dader nogmaals in de fout gaat en zorgen dat hij zijn weg terug in de samenleving vindt.
Daarbij past dat de reclassering nauw betrokken is en dat – als stok achter de deur – een fors deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk wordt opgelegd. Van de verdachte wordt verwacht dat hij niet zwijgt, maar reflecteert op zijn handelen. Alleen dan kan een straf worden bedacht die recht doet aan zijn specifieke omstandigheden en achtergronden.
Lees ook
De rechter ligt er wakker van: het lukt niet meer om op tijd én goed te vonnissen
uitspraak in het hoger beroep van de allereerste STMK-zaak. Die betrof eveneens een uithaler, alleen werd hij wél met honderden kilo’s cocaïne gesnapt. Terwijl dit soort uithalers doorgaans onvoorwaardelijke straffen van 3 tot 4 jaar krijgen, legde de rechtbank Rotterdam hem 18 maanden voorwaardelijk op. Het OM ging in hoger beroep en eiste liefst 6,5 jaar gevangenisstraf. Het gerechtshof veroordeelde hem vorige week tot 2 jaar onvoorwaardelijk.
Fundamenteler waren de vijf kritiekpunten die het gerechtshof formuleerde op de Snelle Meervoudige Toekomstgerichte Kamerzitting, onder meer over de vereiste openheid van de verdachte. Ook maakt het hof zich zorgen over de rechtsgelijkheid omdat „min of meer toeval” is welke verdachten ervoor in aanmerking komen.
Voortrekkersrol
Met rechter Janssen voorop – die ook bij de introductie van procesafspraken een voortrekkersrol had – ging de Rotterdamse rechtbank woensdag gewoon verder met het STMK-project. Hij omschreef de terechtwijziging van het hof als „een aantal tips” en stelt dat gewerkt wordt aan meer transparantie rond de procedure. Uit de relatief lage straf die het hof oplegde, valt volgens Janssen af te leiden dat de raadsheren het STMK-project „ook wel een goed idee” vinden.
Uithalers I. en M. zijn volgens hem „een schoolvoorbeeld” op STMK-vlak omdat zij inzicht geven in hun handelen en proberen weer iets van hun leven te maken.
De officier van justitie is kritischer. Zij vindt dat Shuruently M., die ontkent dat hij op het filmpje met de tassen coke staat, slechts beperkt inzicht in zijn handelen geeft. Beide uithalers noemt zij „onmisbare schakels in de keten van drugsinvoer vanuit Zuid-Amerika”. Ze wijst er ook op dat het aantal gearresteerde uithalers in de Rotterdamse haven in 2023 fors is gestegen en al op ruim 350 ligt.
Tegen I. en M. eist ze 18 maanden celstraf (waarvan respectievelijk 8 en 6 maanden voorwaardelijk) en een waslijst aan bijzondere voorwaarden inclusief stevige reclasseringsbegeleiding. Dat zou betekenen dat de mannen, die van maart tot juni in voorlopige hechtenis zaten, nog ruim een half jaar de cel in moeten.
En dat zadelt de rechtbank op met „een probleem”, vertelt Janssen nadat de zitting is geschorst. „De officier heeft namelijk gelijk dat er hard gestraft moet worden.” Maar de verdachten terugsturen naar de cel vindt de rechtbank „echt contraproductief”. En dus krijgen de verdachten 16 maanden celstraf opgelegd waarvan 13 voorwaardelijk, taakstraffen van 200 uur (M.) en 150 uur (I.) en de waslijst aan bijzondere voorwaarden. „Zo hangt er een kolossale straf boven jullie hoofd als jullie nog een keer iets fout doen.”
Met een lach loopt M. de rechtszaal uit. Of die op zijn gezicht blijft, blijkt binnen twee weken. De officier „beraadt” zich op een hoger beroep.