Voortbestaan Thaise verkiezingswinnaar in gevaar vanwege campagne tegen monarchie

De belangrijkste Thaise oppositiepartij Move Forward dreigt op te houden te bestaan. Woensdag beval het Constitutionele Hof van Thailand de ontbinding van de populaire anti-establishmentpartij, die in 2023 met een progressief programma een grote verkiezingsoverwinning behaalde. Dat schrijven internationale persbureaus.

Een in Thailand controversiële campagne voor een wetswijziging rond de zogeheten majesteitsschenniswet die de oppositiepartij voerde, ligt aan de basis van het besluit. Die wet beschermt de machtige monarchie tegen elke vorm van kritiek. Eerder dit jaar had datzelfde hof de partij van de populaire Pita Limjaroenrat bevolen om haar hervormingsvoorstel te laten varen. Het voorstel werd als ongrondwettelijk gezien en zou bovendien ondermijnend zijn voor het Thaise bestuurssysteem, met koning Maha Vajiralongkorn aan de top.


Lees ook

‘Ik speel geen vuile spelletjes, zoals mijn machtige tegenstanders’

Pita Limjaroenrat. ‘Ik was de jongste democratische premierskandidaat ooit, als leider van een partij die nog maar drie jaar bestaat.’

Wat de precieze gevolgen zijn van de beslissing van het hof, is vooralsnog niet duidelijk. In 2020 werd Move Forward — toen ‘Future Forward’ — ook al eens ontbonden door de Thaise rechtbank. De beslissing van de rechter zal mogelijk net als destijds voor grote protesten zorgen onder de talrijke aanhangers van de partij in Thaise steden. Volgens persbureaus AFP en Reuters worden alleen elf huidige en voormalige bestuurders van de partij voor tien jaar uit hun politieke rechten gezet. De overige 143 parlementariërs van Move Forward kunnen hun zetel naar verwachting behouden.

De ontwikkelingen vinden plaats tegen een achtergrond van groeiende zorgen over de democratie in het land. Afgelopen jaar werd aan de hand van onder meer fraudebeschuldigingen vanuit het Thaise juridische systeem en de zittende junta getracht om Limjaroenrat en zijn bondgenoten van de politieke macht af te houden. 


Lees ook

Wie is Pita Limjaroenrat, Thailands oppositieleider die bij de stembus het leger versloeg?

Daags na de verkiezingsoverwinning van het Thaise Move Forward wordt Pita Limjaroenrat (42) als een popidool door Bangkok gereden.