N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Deense regering werkt aan een wet die het strafbaar maakt om religieuze voorwerpen te ontheiligen. Dat heeft de minister van Justitie Peter Hummelgaard op een persconferentie aangekondigd. Daarvoor wil zijn regering het bestaande verbod op het verbranden van buitenlandse vlaggen uitbreiden naar de „ongepaste behandeling van voorwerpen van aanzienlijke betekenis voor een religieuze gemeenschap”, aldus de Deense minister. De wetsuitbreiding komt na een reeks openbare verbrandingen van de Koran door verscheidene anti-islamactivisten de afgelopen weken.
Concreet verbiedt de wet daden waarbij religieuze voorwerpen op een openbare plek worden ontheiligd, zoals bij de koranverbrandingen gebeurde. Dergelijke inbreuken kunnen leiden tot boetes of twee jaar gevangenis als maximale straf.
De Deense regering wil naar eigen zeggen af van het imago dat het land beledigingen en kleinering van culturen, religies en tradities van andere landen mogelijk maakt. Onder de nieuwe wet zal ook het ontheiligen van de Bijbel, de Thora of bijvoorbeeld een kruisbeeld vallen. Met name de koranverbrandingen leidden in het buitenland tot boze reacties en demonstraties. Hummelgaard sprak van „zinloze beschimpingen die geen ander doel hebben dan het zaaien van onenigheid en haat”.
Hummelgaard, die de verbranding van de Koran specifiek noemde, voegde eraan toe dat het ingestelde verbod voornamelijk gericht is op het „waarborgen van de nationale veiligheid”. Naar eigen zeggen wilde hij niet langer toekijken „hoe verschillende individuen er alles aan doen om gewelddadige reacties uit te lokken”.
Naast Denemarken werden de afgelopen tijd ook in Zweden exemplaren van de Koran verbrand en beschadigd. De gebeurtenissen hebben in beide landen een debat over islamofobie, haatzaaien en de vrijheid van meningsuiting gevoed. Daarin werd een mogelijk verbod op koranverbrandingen nadrukkelijk opgeworpen.