Voormalige Mexicaanse veiligheidsminister veroordeeld voor drugshandel

Corruptie De voormalige Mexiaanse minister Genaro García Luna zou zich voor miljoenen dollars hebben laten omkopen in ruil voor steun aan drugsbendes. Hij moet minstens twintig jaar de cel in.

García Luna in 2010, toen hij minister van openbare veiligheid was.
García Luna in 2010, toen hij minister van openbare veiligheid was.

Foto Marco Ugarte/AP

Genaro García Luna, de voormalige minister van openbare veiligheid van Mexico, is dinsdag veroordeeld voor deelname aan drugssmokkel. Persbureau AP meldt dat een jury in New York hem schuldig acht aan het aannemen van miljoenen dollars aan smeergeld, in ruil voor bescherming van drugskartels. De taak van García Luna was juist om die kartels te bestrijden.

Veel indruk leek het vonnis niet op de voormalige minister te maken, schrijft The New York Times. Hij hoorde de uitspraak emotieloos aan, en zijn advocaat zei naderhand in beroep te gaan. Volgens AP vond de verdediging dat het bewijs gestoeld was op verklaringen „van de meest beruchte criminelen die ooit in deze rechtbank hebben gesproken”. Een voormalig smokkelaar zei bijvoorbeeld dat hij de minister persoonlijk zijn steun aan een bende had horen betuigen. De advocaat van García Luna vond de bewijsvoering ongeloofwaardig.

„Gerechtigheid is gekomen”, schrijft een woordvoerder van de huidige president van Mexico op Twitter. „De misdaden tegen ons volk zullen nooit vergeten worden.” Als de uitspraak ook in hoger beroep blijft staan, moet García Luna tenminste twintig jaar de cel in. De rechter bepaalt eind juni de precieze straf.


Bekijk ook deze foto’s van de gevolgen van het Mexicaanse drugsgeweld