Voormalige Amsterdamse schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is uitgeroepen tot Europees erfgoed

De voormalige Amsterdamse schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is donderdag uitgeroepen tot Europees erfgoed. De huiskerk, sinds 1888 een museum, is een symbool van de zeventiende-eeuwse gewetens- en godsdienstvrijheid in Europa en is daarmee een belangrijke Europese plaats van herinnering, volgens de Europese Commissie.

Ons’ Lieve Heer op Solder is een rooms-katholiek godshuis uit de zeventiende eeuw. Het bevindt zich op de zolder van een in circa 1630 gebouwd pand aan de Oudezijds Voorburgwal in het destijds protestante Amsterdam. De protestanten hadden de overhand gekregen in de godsdienstoorlog die woedde en eisten de kerken op. Katholieke vieringen werden wel gedoogd, als ze tenminste niet al te zichtbaar waren. Een rijke Amsterdamse koopman verbouwde daarom zijn zolder tot complete kerk met plaats voor honderdvijftig gelovigen.

Vrijheid van geloof

De pogingen van Europeanen om de verwoestende godsdienstoorlogen van die tijd te beëindigen door afspraken te maken over vrijheid van geweten en geloof, hebben de grondslag gelegd voor de democratie, stellen deskundigen van de Europese Commissie. Die vrijheden „staan centraal in de Europese idee van de rechtstaat”, aldus het bericht waarin de toekenning van het erfgoedlabel werd bekendgemaakt. Dat label wordt toegekend aan erfgoedlocaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis, cultuur en ontwikkeling van de Europese Unie.

Ons’ Lieve Heer op Solder, dat jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers trekt, is de vijfde locatie in Nederland met de status van Europees erfgoed. Eerder werd die al toegekend aan het Vredespaleis, Kamp Westerbork, het Verdrag van Maastricht en de Koloniën van Weldadigheid. Op de Europese lijst staan ook het hart van het oude Athene, het keizerlijk paleis van Wenen en het Luxemburgse dorp Schengen, bekend van het gelijknamige verdrag over vrij reizen.