Voormalig VPRO-directeur Lennart van der Meulen leidde de publieke omroep naar zonniger tijden

Voormalig VPRO-directeur Lennart van der Meulen is donderdag op 65-jarige leeftijd overleden aan kanker. Veertien jaar lang leidde hij de publieke omroep, van moeilijke tijden van bezuinigingen en fusies, naar zonniger tijden waarin het uitgesproken profiel van omroepen weer belangrijker werd bevonden.

Van der Meulen (Delft, 1959) begon in 1986 in Den Haag. Eerst als Kamermedewerker van D66, later als campagneleider voor de progressief-liberalen en als politiek adviseur van staatssecretaris Aad Nuis (Cultuur, D66). In 1997 maakte hij de overstap naar Hilversum, eerst als toezichthouder bij het Commissariaat voor de Media, daarna als netcoördinator van de zenders Nederland 3 en Nederland 2.

In 2009 begon hij als VPRO-directeur. Dat was meteen een lastige tijd, waarin het bestaansrecht van een kleine, niet goed bekeken omroep als de VPRO ter discussie stond. De publieke omroepen moesten samen 250 miljoen euro bezuinigen en kregen vanuit Den haag de dringende wens om te fuseren. De VPRO verkoos zelfstandig te blijven, met een afgeslankte kern, maar met een bredere uitstraling.

Onder het nieuwe Hilversumse gesternte, waarin het centrale NPO-bestuur meer macht kreeg, wist de VPRO goed te functioneren. Waar vroeger kijkcijfers en doelgroep verboden woorden waren binnen de elitaire, naar binnen gekeerde omroep, ging de VPRO onder Van der Meulen programma’s maken voor „de creatieve klasse”. Vooral de reisseries scoorden goed. In september zei hij in Trouw: „De VPRO is geen horzel meer, maar de ruggengraat van de publieke omroep.” Een bijzonder initiatief van hem was het oprichten van Net in Nederland, een videoplatform voor nieuwe bewoners.

Op VPRO Zomerfeest 2023 noemde Van der Meulen als kernwaarden van de VPRO: „De brille en de moed om je uit te spreken. De gekte en het verstand om te kunnen maken. De liefde voor het vak en de diepte waar je het iedere keer weer uit moet halen. Al die programma’s die uit ons laboratorium opborrelen. Simpel gezegd: dat is allemaal mensenwerk en misschien zijn we daar wel het beste in.”

Van der Meulen laat een echtgenote en twee zonen achter.