Voormalig PVV’er Harm Beertema benoemd tot interim-voorzitter van omroep Ongehoord Nederland

Aan Harm Beertema (72) de taak om als nieuwe interim-voorzitter de rust binnen omroep Ongehoord Nederland (ON!) terug te brengen en de externe relaties met media en politiek „naar een hoger plan te tillen”. Dat maakt de Raad van Toezicht van de publieke omroep maandagmiddag bekend

De oud-PVV’er is de afgelopen tijd te gast geweest bij verschillende programma’s van ON!, onder meer als commentator en duider van het nieuws. Met Beertema als voorzitter hoopt de omroep op het vertrouwen en de steun van haar leden te kunnen rekenen, en het vertrouwen van het personeel terug te winnen, aldus de verklaring.

Intern conflict

Want dat vertrouwen kan wel een zetje gebruiken. Afgelopen zaterdag werd de voormalige voorzitter en medeoprichter Arnold Karskens op non-actief gesteld door de Raad van Toezicht omdat het een aantal „serieuze klachten” over zijn functioneren ontving.  

De RvT publiceerde zaterdag 3 augustus een brandbrief met een lijst klachten van medewerkers over Karskens. In de brief wordt onder meer gesproken over grensoverschrijdend gedrag, censuur en een risicovolle machtsconcentratie binnen Omroepvereniging Ongehoord Nederland onder Karskens, die tevergeefs aangesproken zou zijn op zijn gedrag.  

Volgens Karskens zijn dit „valse en anonieme aantijgingen”. Hij ontkent alles op X en spreekt van een „coup” binnen het ON!-bestuur tegen hem. Vooralsnog worden de klachten onderzocht, maar de RvT staat achter zijn keuze tot schorsing vanwege de ernst van de aantijgingen. 

Onderwijsspecialist

Vanwege Beertema’s politieke verleden benadrukt ON! dat zowel de omroep als de nieuwe interim-voorzitter onafhankelijk zijn van „welke politieke partij of organisatie dan ook”. In de Tweede Kamer was Beertema veertien jaar onderwijsspecialist namens de PVV. Daarvoor werkte hij 34 jaar als mbo-docent Nederlands in Rotterdam. 

Na de verkiezingen van 2023 stapte de geboren Zaandammer uit de PVV-fractie uit onvrede met zijn zestiende plek op de kieslijst. Ook ervoer hij een gebrek aan een vrij debat binnen de fractie en groeiden hij en PVV-leider Geert Wilders op verschillende vlakken uit elkaar, schreef NRC destijds. Beertema heeft nog niet publiekelijk gereageerd op zijn nieuwe aanstelling bij de omroep.