Voormalig Guinee-leider Camara meegenomen uit gevangenis door gewapende mannen

Moussa Dadis Camara, oud-staatshoofd van Guinee, is op zaterdagochtend door gewapende mannen uit de gevangenis in hoofdstad Conakry meegenomen. Dat melden internationale persbureaus. De minister van Justitie heeft bevestigd dat er meerdere mannen in de vroege ochtend de gevangenis in de hoofdstad zijn binnengedrongen en onder meer Camara hebben meegenomen. Onduidelijk is of het een ontsnapping of een ontvoering betreft. Een advocaat van de oud-juntaleider suggereert in een eerste reactie dat het mogelijk is dat zijn cliënt ontvoerd is.

In Conakry, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land, patrouilleren het leger en de speciale eenheden, zoekende naar de vooralsnog voortvluchtige of ontvoerde Camara. Persbureau Reuters meldt dat er schoten zijn gehoord in de buurt van de gevangenis. Naast Camara zouden er ook andere medeverdachten door de gewapende mannen zijn meegenomen.

Camara, die in 2008 na een staatsgreep in Guinee aan de macht kwam, zit een gevangenisstraf uit voor de moord op ruim 150 mensen tijdens een politieke bijeenkomst in 2009. Op 28 september van dat jaar viel de militaire junta een stadion binnen waar op dat moment een door de oppositie georganiseerd massaprotest plaatsvond. Zeker 157 mensen werden gedood en meer dan 100 vrouwen werden verkracht. Pas in 2022 stonden de beklaagden, waaronder Camara, terecht.


Lees ook
13 jaar na bloedbad Guinee ‘eindelijk gerechtigheid’

<strong>Een demonstrant wordt weggevoerd</strong> door politieagenten bij een oppositiebijeenkomst in een stadion in Conakry in 2009. Guinese militairen doden daar ten minste 157 mensen. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/voormalig-guinee-leider-camara-meegenomen-uit-gevangenis-door-gewapende-mannen.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=