N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Koopjesketen Big Bazar krijgt de tijd om afspraken te maken met schuldeisers en om intern te reorganiseren. Dat heeft de rechter in Leeuwarden vrijdag bepaald in een voorlopige uitspraak, bevestigt een woordvoerder van de rechtbank. Er is een speciale afkoelingsperiode afgesproken. Daardoor komen alle ingediende faillissementsaanvragen door schuldeisers even in de wacht te staan.
Na de afkoelingsperiode komt de rechter weer in beeld. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat zijn, op 7 september is er een zitting om dat te bepalen. De advocaat van Big Bazar zegt tegen persbureau ANP dat de keten gebruikmaakt van de Whoa-procedure, die sinds 2021 van kracht is. Die is bedoeld om bedrijven die in financiële problemen zitten het makkelijker te maken om een faillissement te voorkomen. Het bedrijf wil de komende tijd alle schuldeisers verzamelen en proberen een akkoord met hen te sluiten, zegt de advocaat.
Met de Whoa kunnen ondernemingen met een zware schuldenlast, maar wel gezonde bedrijfsactiviteiten, geholpen worden met reorganiseren. Tijdens de afkoelingsperiode heeft Big Bazar de tijd om tot een akkoord te komen, zonder dat schuldeisers per direct om hun geld kunnen vragen. De rechter kan vervolgens een onderhands akkoord tussen het bedrijf en de schuldeisers goedkeuren, waarbij alle betrokken en niet-betrokken schuldeisers gebonden zijn aan de afspraken.
Big Bazar, met in totaal 1.600 medewerkers in Nederland, zit sinds een paar maanden in de problemen. Steeds meer partijen klaagden dat de keten de rekeningen niet meer betaalde. Vorige week maakte de directeur bekend twintig winkels te sluiten, in een poging het bedrijf „gezond te houden”. Big Bazar wijst onder meer naar prijsstijgingen, opgelopen energiekosten en de toegenomen leegstand waardoor de financiële problemen groter werden.
Lees ook: Huurbaas Big Bazar vraagt faillissement aan van koopjesketen vanwege huurachterstand