Voorarrest milieuactivist Paul Watson verlengd, nog geen besluit over zijn uitlevering

De Canadese milieuactivist Paul Watson blijft langer vastzitten in afwachting van een besluit over zijn uitlevering aan Japan. Dat heeft de rechter in de Groenlandse hoofdstad Nuuk woensdag besloten. Zijn voorarrest is verlengd tot 2 oktober.

De 73-jarige oprichter van Sea Shepherd werd in juli aangehouden toen hij met zijn schip in Nuuk wilde bijtanken. Hij was op weg naar een Japans schip in het noorden van de Stille Oceaan. Watson bestrijdt al decennia het doden van walvissen door Japan.

De aanhouding werd uitgevoerd door de Deense politie. Groenland maakt nog altijd deel uit van het Koninkrijk Denemarken, dat ook zal besluiten over het uitleveringsverzoek.

Hinderacties

Japan beschuldigt Watson ervan in 2010 het schip Shonan Maru 2 illegaal te hebben betreden. Daarbij zou hij onder meer een bemanningslid hebben verwond met het gebruik van een stinkbom. Door hun hinderacties dwongen de activisten de Japanse vloot volgens The Guardian met amper de helft van de geplande walvisvangst terug naar huis te keren.

Tegen persbureau AFP zei Watson eerder vanuit de gevangenis in Nuuk dat Japan met zijn vervolging een duidelijke boodschap wil afgeven: „Kom niet aan onze walvisjacht.” Ook vertelde hij dat hij vanuit de gevangenis soms walvissen kon zien zwemmen en dat hij niet van plan was de strijd voor hun bestaan op te geven.


Lees ook

Wordt Paul Watson, de ‘Rambo van de milieubeweging’, uitgeleverd aan Japan?

Een demonstrant houdt een poster omhoog met de tekst ‘Bevrijd Paul Watson’ en een foto van de milieuactivist.

Watson wordt wel de ‘Rambo’ van de milieubeweging genoemd omdat hij harde actie niet schuwt. Sea Shepherd staat bekend om haar radicale aanpak, zoals het rammen van schepen, schijnen met krachtige laserstralen en het inzetten van rookbommen. Een verschil van inzicht hierover leidde eerder tot Watsons vertrek bij milieubeweging Greenpeace, waarvan hij één van de medeoprichters is.

Watson kreeg na zijn arrestatie veel internationale steun, bijvoorbeeld van de Franse president Emmanuel Macron, filmregisseur James Cameron en marinebioloog Sylvia Earle. Een petitie onder de naam ‘Free Paul Watson’ was woensdagmiddag al zo’n 120.000 keer ondertekend.