De Canadese milieuactivist Paul Watson blijft langer vastzitten in afwachting van een besluit over zijn uitlevering aan Japan. Dat heeft de rechter in de Groenlandse hoofdstad Nuuk woensdag besloten. Zijn voorarrest is verlengd tot 2 oktober.
De 73-jarige oprichter van Sea Shepherd werd in juli aangehouden toen hij met zijn schip in Nuuk wilde bijtanken. Hij was op weg naar een Japans schip in het noorden van de Stille Oceaan. Watson bestrijdt al decennia het doden van walvissen door Japan.
De aanhouding werd uitgevoerd door de Deense politie. Groenland maakt nog altijd deel uit van het Koninkrijk Denemarken, dat ook zal besluiten over het uitleveringsverzoek.
Hinderacties
Japan beschuldigt Watson ervan in 2010 het schip Shonan Maru 2 illegaal te hebben betreden. Daarbij zou hij onder meer een bemanningslid hebben verwond met het gebruik van een stinkbom. Door hun hinderacties dwongen de activisten de Japanse vloot volgens The Guardian met amper de helft van de geplande walvisvangst terug naar huis te keren.
Tegen persbureau AFP zei Watson eerder vanuit de gevangenis in Nuuk dat Japan met zijn vervolging een duidelijke boodschap wil afgeven: „Kom niet aan onze walvisjacht.” Ook vertelde hij dat hij vanuit de gevangenis soms walvissen kon zien zwemmen en dat hij niet van plan was de strijd voor hun bestaan op te geven.
Lees ook
Wordt Paul Watson, de ‘Rambo van de milieubeweging’, uitgeleverd aan Japan?
Watson wordt wel de ‘Rambo’ van de milieubeweging genoemd omdat hij harde actie niet schuwt. Sea Shepherd staat bekend om haar radicale aanpak, zoals het rammen van schepen, schijnen met krachtige laserstralen en het inzetten van rookbommen. Een verschil van inzicht hierover leidde eerder tot Watsons vertrek bij milieubeweging Greenpeace, waarvan hij één van de medeoprichters is.
Watson kreeg na zijn arrestatie veel internationale steun, bijvoorbeeld van de Franse president Emmanuel Macron, filmregisseur James Cameron en marinebioloog Sylvia Earle. Een petitie onder de naam ‘Free Paul Watson’ was woensdagmiddag al zo’n 120.000 keer ondertekend.
Schrijver en illustrator Ludwig Volbeda heeft voor zijn kinderroman Oever de Woutertje Pieterse Prijs 2025 gewonnen, de jaarlijkse jeugdliteratuurprijs ter waarde van 15.000 euro. Dat werd zaterdagmiddag bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. De jury, voorgezeten door presentator Rik van de Westelaken, noemde Oever „een overrompelende en liefdevolle ode aan ‘worden wie je bent’, die alle zintuigen raakt”.
Oever is het prozadebuut van de 34-jarige Volbeda, en toch al de tweede Woutertje Pieterse Prijs die hij ontvangt. Eerder maakte hij furore als illustrator van kinderboeken: voor zijn illustratiewerk in Hele verhalen voor een halve soldaat (2020) deelde hij de Woutertje Pieterse Prijs met schrijver Benny Lindelauf. Voor die illustraties, die de kwalificaties ‘ragfijn’ en ‘supergedetailleerd’ een nieuw ijkpunt gaven, werd Volbeda ook gelauwerd met het Gouden Penseel, de jaarlijkse illustratiehoofdprijs. Die won hij daarmee ook al tweemaal: een paar jaar eerder kreeg hij het Penseel ook voor zijn werk in Fabeldieren (2017) van Floortje Zwigtman.
Maar met Oever deed Volbeda iets nieuws: hier schreef hij het verhaal ook zelf, en hier kreeg de tekst de overhand, illustraties spelen een veel kleinere rol. Niettemin zijn de tekeningen, volgens de jury, „een essentieel onderdeel van het verhaal en […] de leidraad tot aan het ontroerende einde”.
Ruimte voor interpretatie
De Woutertje Pieterse Prijs, die in zijn bijna veertigjarige geschiedenis overigens nog maar een handvol keren naar een debuut ging, wordt van oudsher nadrukkelijk toegekend op basis van de tekst en het beeld samen. „Volbeda schrijft zoals hij ook tekent: zorgvuldig en gedetailleerd, met oog voor het allerkleinste en schijnbaar onbeduidende – maar met veel ruimte voor interpretatie van de lezer”, aldus de jury, die ook sprak van een „ingenieus opgebouwde en geïllustreerde coming-of-ageroman”.
Oever gaat over de tiener Jip die als schoolopdracht een zelfportret moet tekenen, maar daarin vastloopt. Het probleem: de buitenkant van zijn lichaam strookt niet met hoe Jip zich vanbinnen voelt. Daarmee openbaart Oever zich gaandeweg als een boek over een trans-identiteit – een thema dat nog niet vaak in de jeugdliteratuur geadresseerd is. „Een boek over genderidentiteit dat met deze aandacht en finesse is geschreven, kom je niet vaak tegen”, schreef recensent Aukelien Weverling vorig jaar in NRC. Ook haalde Oever dit voorjaar de shortlist van de Boon, de Vlaamse jeugdliteratuurprijs.
Subtiel en invoelbaar gaat Oever over de worsteling van een kind dat trans blijkt te zijn: van het aanvankelijke ongemak en het negeren van die trans-identiteit, gaandeweg naar het besef dat het niet te ontkennen valt, tot aan de omarming. „In heldere, korte zinnen schetst Volbeda een portret van een aandoenlijke en kwetsbare puber, die worstelt met het leven in het algemeen en de eigen identiteit in het bijzonder”, oordeelde de jury.
Lees ook
Ludwig Volbeda: ‘Door te schrijven kon ik aan mijn eigen kritische blik ontsnappen’
Autobiografische wortels
Het verhaal van Oever heeft autobiografische wortels, vertelde Ludwig Volbeda begin dit jaar in een interview in NRC. „Dat het een thema in het boek zou worden, was niet mijn eerste intentie, niet mijn tweede en ook niet mijn derde. Ik had me heel erg voorgenomen om vanuit mijn interesses te werken, niet vanuit mijn identiteit – omdat ik me daar comfortabeler bij voel.”
En toch ontkwam hij niet aan het oncomfortabele persoonlijke onderwerp – een beetje zoals Jip zich eerst voorstelt dat zijn lichaam er niet toe doet en hij zich terugtrekt in zijn hoofd. Maar, zei Volbeda: „Hoe mooi het onderkomen van je hoofd ook is, het is een half leven. Maar ik heb Oever ook juist geschreven om meerdere kanten tegelijkertijd te tonen. Want er zit ook schoonheid in zijn vlucht van zijn lichaam. Hij doet fantastische dingen met zijn hoofd.” Die houding weerspiegelt het genuanceerde karakter van Volbeda’s boek.
<dmt-util-bar article="4889739" data-paywall-belowarticle headline="De Woutertje Pieterse Prijs gaat naar de ingenieus opgebouwde en geïllustreerde coming-of-ageroman ‘Oever’ van Ludwig Volbeda ” url=”https://www.nrc.nl/nieuws/2025/04/12/de-woutertje-pieterse-prijs-gaat-naar-de-ingenieus-opgebouwde-en-geillustreerde-coming-of-ageroman-oever-van-ludwig-volbeda-a4889739″>
Het Internationaal Monetair Fonds heeft vrijdagnacht 20 miljard dollar beloofd aan Argentinië. Dat geld is bedoeld om de economie van het Zuid-Amerikaanse land er bovenop te helpen, nadat andere geldvoorraden bijna waren opgeraakt. De Argentijnse president Javier Milei zei dat veel van de strenge restricties op kapitaalverkeer volgende week zullen worden opgeheven, zoals de koppeling van de peso aan de dollar.
De IMF laat daarmee zien vertrouwen te hebben in Milei’s voorgenomen beleid om de Argentijnse economie te hervormen. De rechts-populistische president wil de nu streng gereguleerde economie omvormen tot een vrijemarkteconomie. Onder Milei’s voorganger ontstonden enorme begrotingstekorten, die tot inflatie en een zwakke peso leidden.
Milei, die de verkiezingen won met de belofte de begroting met een kettingzaag terug te snoeien, gooide het roer radicaal om toen hij aan de macht kwam. Hij schrapte onder andere subsidies en overheidsbanen, en liet de centrale bank minder geld printen. De overheidsuitgaven en inflatie namen af, toch nam de armoede en werkloosheid onder de bevolking toe.
Investeerders vroegen Milei al langer om de kapitaalrestricties op te heffen, maar hij zei tot het juiste moment te wachten. Die strenge restricties, die in Argentinië ook wel „de klem” worden genoemd, werden in 2019 ingesteld door een eerdere regering. Ze reguleerden de toegang tot dollars voor Argentijnen, waardoor een zwarte markt ontstond. Critici van Milei’s beleid zijn nu bang voor een devaluatie van de peso.
Lees ook
Milei’s ‘anarcho-kapitalistische’ schoktherapie voor Argentinië heeft effect
Luister dit keer na de outrotune nog even door: dan hoor je de Q&A die is opgenomen met het publiek. Was je er dit keer niet bij? Niet getreurd: er komen meer opnames van Haagse Zaken waar je bij kan zijn. Houd onze kanalen in de gaten om te weten wanneer we bij jou in de buurt komen.
Terwijl de wereldeconomie langs de rand van de afgrond scheerde, gaat het in Den Haag deze week ook veel over geld, maar dan over de voorjaarsnota. De deadline voor deze update van de begroting nadert snel. En coalitiepartijen PVV, NSC, VVD en BBB zijn nog lang niet klaar met onderhandelen.
In deze Haagse Zaken, opgenomen voor live publiek in het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, hebben we het over die onderhandelingen. Van Lamyae Aharouay en Pim van den Dool hoor je waarom er zelfs gedoe is over de hoeveelheid geld die te verdelen is, hoe de vier partijen er maar niet in slagen om samen te werken en welk effect het gebrek aan beleid heeft op het vertrouwen van de kiezer.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected].