Het kan elk moment gebeuren, zegt Germain Lubango. De Congolese hulpverlener van Médecins Sans Frontières (MSF) en zijn vrouw staan klaar om te vertrekken als de gewelddadige rebellen van M23 de miljoenenstad Goma, hun woonplaats in Oost-Congo, aanvallen. Om dat te voorkomen kondigde de VN-missie in de Democratische Republiek Congo (DRC), Monusco, vrijdag een gezamenlijke operatie met het Congolese leger aan. Kleinere steden en dorpen aan de grens met Rwanda zijn al in handen van de militie. „Steeds meer mensen zijn gedwongen hun huizen te verlaten”, zegt Lubango.
De belangrijkste elektriciteitsleidingen naar Goma raakten begin deze al week buiten werking door escalatie van gevechten in de buurt. Ziekenhuizen en watersystemen kwamen daardoor zonder stroom te zitten. Aan de rand van Goma liggen enorme kampen voor ontheemden die voor schoon water afhankelijk zijn van pompstations die niet functioneren zonder elektriciteit.
In oktober laaide geweld na zes maanden van relatieve rust weer op tussen het Congolese regeringsleger en M23, gesteund door buurland Rwanda. Volgens M23 houdt de regering zich niet aan afspraken over een staakt-het-vuren. De regering beschuldigt de groep op zijn beurt van schendingen. Mede door dit geweld zijn in het grootste Afrikaanse land ten zuiden van de Sahara bijna 7 miljoen inwoners op de vlucht. Het is het hoogste aantal ontheemden ooit gemeten en daarmee een van de grootste humanitaire crises ter wereld, aldus de VN-Organisatie voor Migratie (IOM).
Op een Instagramvideo van AFP-fotojournalist Huquet Alexis van 26 oktober is te zien hoe tientallen inwoners in de oostelijke bergstad Bambo met wat tassen in de hand wegrennen voor geweld. Jonge kinderen dragend op hun rug of baby’s gebonden om hun buik. Kinderen lopen het meeste gevaar tijdens deze humanitaire ramp: niet alleen zijn zij extra kwetsbaar voor (seksueel) geweld, ook voor ondervoeding, ziektes, gedwongen arbeid en rekrutering door milities.
Ondervoeding
Het aantal ondervoede kinderen neemt snel toe en is sinds vorig jaar verdubbeld, ziet hulporganisatie MSF. Elke maand worden er gemiddeld achthonderd kinderen in het ziekenhuis opgenomen vanwege acute ondervoeding. „Inwoners kunnen hun gewassen niet oogsten als gewapende groepen een gebied bezetten of wegen blokkeren”, zegt Lubango. Mensen vluchten naar kampen voor intern ontheemden waar zij veilig zijn voor geweld, maar ook daar komt geen humanitaire hulp binnen. „De afweging is omkomen door geweld of door ondervoeding.”
Ouders in ziekenhuizen vertellen de MSF ter plekke dat de gezichten en lichamen van hun kinderen opzwellen en hun ogen een lege blik hebben. Sommigen overlijden. De behandeling van ondervoede kinderen bestaat vaak uit het voedzame pindakaasmengsel Plumpy Nut, maar daar is een groot tekort aan. De geringe noodhulp hangt samen een financieringscrisis in de hulpsector. Terwijl de honger recordhoogtes bereikt, zijn donaties voor voedselhulp met ongeveer de helft gedaald.
Lees ook
Het aantal mensen met honger neemt toe, de mondiale voedselhulp neemt af
„Lokale en internationale ngo’s zijn al gestopt met hun programma’s”, zegt de hulpmedewerker. „Zo veroorzaakte de beëindiging van een programma voor sanitaire voorzieningen een nieuwe cholera-uitbraak. De VN kondigden in augustus een opschaling van hulp aan, maar in het veld zie je daar niets van terug.”
En dat terwijl hulp hard nodig is. Voor het derde jaar op rij heeft Congo te maken met de ergste schendingen van kinderrechten wereldwijd, zo meldde Unicef eind september. De rekrutering en inzet van kinderen in gewapende groepen is in de eerste zes maanden van het jaar met 45 procent gestegen, sommigen slechts vijf jaar oud. Ook kent Congo sinds 2021 ’s werelds hoogste aantal gevallen van seksueel geweld tegen kinderen gepleegd door strijders.
Lubango ontmoette tijdens hulpprogramma’s meisjes en vrouwen die zo bang zijn dat ze verkracht worden, dat zij preventief de pil slikken, vertelt hij. „Naast ziektes als cholera, mazelen en apenpokken zien we ook een stijging in het aantal hiv-gevallen”, zegt de hulpverlener.
Internationale aandacht
Het geweld speelt zich af tegen de achtergrond van een strijd om dit grondstofrijke gebied die al decennialang teruggaat. Oeganda en Rwanda profiteren van de Congolese grondstoffen en hun economieën zijn steeds afhankelijker geraakt van die smokkel. Slechts een fractie van de export van onder meer goud blijft in handen van Congo zelf, concludeerde de VN.
Veel Congolese burgers vinden dat de VN-troepenmacht, die al sinds begin deze eeuw in het land is, te weinig doet tegen het geweld. President Felix Tshisekedi vroeg eind september om een versnelde terugtrekking van de vredesmissie. De internationale gemeenschap heeft een meer afwachtende houding dan elf jaar geleden, toen de M23-rebellen er al eens in slaagden Goma in te nemen. Landen als Nederland zetten in reactie daarop een deel van hun ontwikkelingshulp aan Rwanda stop. Nu deze geschiedenis zich dreigt te herhalen klinken diezelfde geluiden niet meer. Zo heeft de Franse president Emmanuel Macron president Kagame omarmd als bondgenoot. En ook vanuit het Verenigd Koninkrijk blijft kritiek uit, mogelijk om de omstreden deal om Britse asielzoekers naar Rwanda te sturen niet in gevaar te brengen.
Lees ook
Het schrijnend arme Oost-Congo wordt langzaam maar zeker ontdaan van zijn goud
Wel belde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken deze week zowel met de president van Congo als met diens ambtgenoot in Rwanda en riep beiden op om „maatregelen te nemen die de situatie de-escaleren, inclusief het verwijderen van troepen aan de grens”. Omdat er in december in Congo verkiezingen zijn, is het extra belangrijk dat de situatie verbetert. Bij onenigheid over het verloop van het verkiezingsproces, zal het geweld alleen maar verder toenemen, waarschuwt de denktank International Crisis Group.