Vooral de ‘gemaksgeneraties’ geven veel uit aan eten buiten de deur: gemiddeld 2.200 euro per jaar

Restaurants en cafés moeten het vooral van jongere gasten hebben. Die geven namelijk veel meer uit aan avondeten buiten de deur dan oudere generaties. Dat blijkt uit een monitor van branchevereniging FoodService Instituut (FSIN) waarvoor zesduizend consumenten zijn ondervraagd.

De omzet van de horecasector steeg vorig jaar flink met 13 procent naar 11,6 miljard euro. Dat kwam vooral door prijsstijgingen, het verkoopvolume kromp namelijk met zes procent. Aan de jongeren heeft dat niet gelegen: zowel millennials (tussen de 28 en 43 jaar) als volwassen Gen Z’ers (18-27 jaar) geven jaarlijks gemiddeld 2.200 euro uit aan diners. Dat is fors meer dan de generatie X (44-57 jaar), die gemiddeld 850 euro per jaar uitgeeft. En al helemaal meer dan de babyboomers (58-77 jaar) die met 485 euro per jaar de hand het meest op de knip houden.

Merken jongeren dan niets van de inflatie? FSIN ziet een lichte krimp bij Gen Z’ers: die gaven gemiddeld in 2023 90 euro minder uit dan in het jaar ervoor. Zo zegt directeur Inga Blokker tijdens vakbeurs Horecava: „De piekgebruikers, die het vaakst buitenshuis eten, zijn gaan minderen. Maar over de breedte zijn jongeren juist vaker buitenshuis gaan eten.”

Gemaksgeneraties

Jongeren gaan ook anders uit eten dan de oudere generaties. „Je ziet bij babyboomers dat zij een paar keer per jaar aan wining and dining doen en daarbij flink uitpakken”, zegt FSIN-directeur Blokker. „Voor jongeren is het veel meer casual. Die gaan spontaan ergens een hapje eten als ze geen zin hebben om te koken. Daarom noemen we de Gen Z’ers en millennials ook wel de gemaksgeneraties.”

Daarbij passen goedkopere horecaconcepten. Want hoewel jongeren op jaarbasis meer geld uitgeven dan oudere generaties, doen ze dat vooral bij betaalbare eetgelegenheden. Toch vindt onder de ‘gemaksgeneraties’ 64 procent van de consumenten dat dineren te duur is, terwijl dat bij babyboomers de helft is.

Met name onder Gen Z’ers zijn fastfoodrestaurants de populairste plek om te dineren. Babyboomers komen daar nauwelijks, als zij buitenshuis eten doen ze dat het liefste bij een restaurant waar de rekening per couvert hoger dan 25 euro is.

Focus op het sociale aspect

„Je ziet dat horeca meer casual en laagdrempeliger wordt”, zegt Blokker. „Even een hapje eten is echt iets anders dan een avondje uit, dus dat vraagt om een ander type zaken.” Jongeren vinden volgens FSIN vooral het sociale aspect belangrijk. Uit eten gaan draait voor hen minder om het eten zelf.

Op de Horecava is die trend terug te zien bij standhouders. Zo is groothandel Bidfood aanwezig om zijn formule Restaria te promoten. Die wordt gekenmerkt door veel onbewerkt hout, leren stoelen en krijtborden – veel huiselijker dan de traditionele snackbar waar de kroketten tussen plastic decoratiegroen onder de tl-lampen liggen. „Een luxer concept voor snackbars met meer zitplaatsen”, zegt accountmanager Wenhe Peng.

Meer, vaker en goedkoper: dat kenmerkt het horecagedrag van de jongere generaties

Meer, vaker en goedkoper: dat kenmerkt het restaurantgedrag van de jongere generaties. Het horecalandschap kan daardoor behoorlijk gaan veranderen. Jongeren hebben namelijk een rap groeiend aandeel in de bestedingen aan avondeten buitenshuis. Waren ze in 2018 nog goed voor de helft van de aankopen, in 2023 was dat al 73 procent en in 2030 zal dat volgens FSIN 79 procent zijn. Daarmee vormen ze een steeds interessantere doelgroep voor horecaondernemers.


Lees ook
De restaurants zitten vol, maar toch worstelen eigenaren om rond te komen. Hoe kan dat?

Het terras van een van de restaurants van Piet Hein Eek in Eindhoven.

Voor die groei is volgens Blokker een simpele verklaring: „Er zijn steeds meer Gen Z’ers die de volwassen leeftijd bereiken, terwijl de babyboomers steeds ouder worden en minder de deur uit gaan.”

Verandert er behalve de prijs nog meer in het aanbod om jongeren te trekken? Blokker: „Je ziet dat er meer vegetarische producten op de kaart komen, maar tegelijkertijd moeten ondernemers dat ook vaak onverkocht weer weggooien. Toch moet je het in huis hebben. Jongeren komen vaak in groepen en dan wil je ook die ene vegetariër kunnen bedienen, anders gaan ze allemaal weer weg. Maar dat komt misschien maar één keer per week voor.”

Ook op de beursvloer van de Horecava is volop vegetarisch aanbod. Bij het paviljoen van Salomon FoodWorld vindt de ‘umami burger’ van shiitake, champignon en zongedroogde tomaat gretig aftrek. Daarmee trekt de snackproducent meer publiek dan de naastgelegen stand van Tyson Foods, een van de grootste vleesverwerkers ter wereld, waar alleen kipproducten te proeven zijn.

Kendra Kot (24 jaar) ‘Mijn oudere collega’s nemen zelf vaak eten mee’

Foto Hedayatullah Amid

Kendra Kot heeft net voor 18 euro een pokébowl gekocht bij Sushito. „Behoorlijk duur ja, maar ik ben morgen jarig dus ik zie het als een cadeautje voor mezelf. Vandaag heb ik een avonddienst, dus ik heb expres iets groters genomen zodat ik er de hele dag mee vooruit kan.”

Kendra werkt als receptionist bij een kantoorgebouw op de Zuidas in Amsterdam. „Ik werk vier dagen per week en haal twee dagen daarvan iets buiten de deur. Soms haal ik een broodje, soms pasta. Ik probeer wel op mijn geld te letten, mijn oma zegt ook altijd dat mijn generatie zoveel uitgeeft buiten de deur.

„Als ik naar mijn collega’s kijk, zie ik dat de oudere mensen wel vaker zelf eten meenemen. En in ons gebouw verschilt het ook per bedrijf. Advocatenkantoor Dentons heeft bijvoorbeeld een kantine, dus die mensen gaan minder de deur uit.”

Senna Hamel (21 jaar) ‘Buiten de deur eten zie ik als een traktatie voor mezelf’

Foto Hedayatullah Amid

Senna Hamel is net afgestudeerd en werkt sinds de zomer als consultant bij IT-bureau Vibe Group. Hij staat op zijn Turkse pizza te wachten bij World Döner Center in Amsterdam. „Ik heb een uur lunchpauze en was gaan sporten, dus nu haal ik hier snel nog wat. We hebben op kantoor geen kantine, dus ik koop vijf keer per week mijn lunch buiten de deur.

„Als we moeten overwerken, gaan we met het hele team samen uit eten bij een restaurant in de buurt. Dat wordt dan betaald door het bedrijf.

„Ik geef denk ik zo’n 50 euro per week uit aan lunch. Dat is wel veel, ja. Bij collega’s die hier al wat langer zitten, zie ik dat ze vaker naar de Albert Heijn gaan om daar iets te kopen. Dan ga je niet altijd maar bestellen.”

Chaelim Kwon (25 jaar) ‘Ik koop vijf keer per week mijn lunch buiten de deur’

Foto Hedayatullah Amid

Chaelim Kwon studeert design aan de Rietveld Academie in Amsterdam. „Ik ga ongeveer een keer per week uit eten met vrienden. Vaak naar een plek waar ze taco’s hebben of naar een Chinees restaurant. Per persoon geven we dan tussen de 20 en 30 euro uit, dus wel onder het gemiddelde van onze generatie.

„Als ik buiten de deur eet, zie ik dat als een traktatie voor mezelf. Dan moet het dus vooral lekker zijn, ik vind het minder belangrijk dat het ook gezond is.

„Ik heb zo mijn vaste plekken waar ik heen ga. Daar zie ik dan vooral andere jonge mensen, het is niet zo gemengd qua leeftijd.

„Of ons gedrag heel anders is dan dat van oudere mensen, weet ik niet. Ik woon pas drie jaar in Nederland dus ik ken niet zoveel mensen van andere generaties.”