Voor het eerst waarschijnlijker dat aarde (tijdelijk) met gevreesde 1,5 graden opwarmt

Klimaatverandering De opwarming komt deels door El Niño, een natuurlijk fenomeen dat eens in de twee tot zeven jaar voorkomt, waarbij warm water in de Stille Oceaan de lucht opwarmt .
De WMO concludeerde ook dat er een 98 procent kans is dat een van de komende vijf jaren het heetste jaar in de geschiedenis zal worden.
De WMO concludeerde ook dat er een 98 procent kans is dat een van de komende vijf jaren het heetste jaar in de geschiedenis zal worden. Foto Francis R. Malasig/EPA

Er is een kans van twee op drie dat de aarde (tijdelijk) met 1,5 graden opwarmt in 2027. Daarmee is het voor het eerst waarschijnlijker dat de verwachte temperatuurstijging wél deze kritieke grens zal overschrijden dan de kans dat dat niet gebeurt. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) woensdag. Vorig jaar was de kans nog fifty-fifty.

De bijgestelde verwachting komt door El Niño, een natuurlijk fenomeen dat eens in de twee tot zeven jaar voorkomt, waarbij warm water in de Stille Oceaan de lucht opwarmt en zo de gemiddelde temperatuur over de hele wereld iets stijgt. Die natuurlijke temperatuurstijging, die tot wel 0,3 graden opwarming kan leiden, komt bovenop „de door mensen veroorzaakte klimaatveranderingen en zal mondiale temperaturen naar niet eerder verkend gebied brengen”, aldus de secretaris-generaal van de WMO Petteri Taalas.

Hij voegde toe: „Dit rapport betekent niet dat we permanent boven de 1,5 graden komen die in het Parijsakkoord is afgesproken, dat gaat namelijk over lange-termijnopwarming over vele jaren. Maar de WMO luidt het alarm dat we tijdelijk door de 1,5 gradengrens gaan breken met toenemende regelmatigheid.” In de Parijsakkoorden spraken zo’n beetje alle landen ter wereld af om samen te zorgen dat de temperatuurstijging in vergelijking met het pre-industriële tijdperk onder de 1,5 graden blijft; de grens waarbij overstromingen, droogte en andere dodelijke weersomstandigheden veel meer zullen voorkomen. Het was destijds een grote overwinning voor de klimaatzaak dat de internationale gemeenschap instemde. Sindsdien is gebleken dat de uitvoering van het verdrag door landen die het ondertekenden, stroef of niet verloopt.

De WMO zet, meer dan instituten die klimaatverandering onderzoeken, in op het voorspellen van de temperatuurontwikkelingen op de korte termijn. Zo concludeerde de organisatie ook dat er een 98 procent kans is dat een van de komende vijf jaren het heetste jaar in de geschiedenis zal worden.

Lees ook Wetenschappers voorspellen nieuwe El Niño en – tijdelijk – extra opwarming