Voor de derde dag op rij blokkeert Extinction Rebellion de A12 bij Den Haag

Klimaatactivisme XR begon zaterdag met een zogeheten marathondemonstratie. De activisten willen iedere dag de A12 blokkeren, met als doel dat de overheid fossiele subsidies – volgens onderzoek 37,5 miljard euro per jaar – afschaft.
Ook op de derde dag van de marathonstaking van Extinction Rebellion zitten actievoerders weer op de A12.
Ook op de derde dag van de marathonstaking van Extinction Rebellion zitten actievoerders weer op de A12. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Voor de derde dag op rij blokkeert klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) maandag de A12 bij Den Haag. Opnieuw heeft de politie daarbij waterkanonnen ingezet om de demonstranten te verdrijven, meldt persbureau ANP.

De gemeente wijst erop dat de actie niet is toegestaan en dat burgemeester Jan van Zanen (VVD) de politie opdracht heeft gegeven de autoweg vrij te maken. „Demonstreren kan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov”, aldus de gemeente, wijzend op het aangewezen demonstratiegebied, bij de Koekamp in Den Haag.

XR begon zaterdag met een zogeheten marathondemonstratie. De activisten zijn van plan iedere dag om 12.00 uur de A12 te blokkeren, met als doel dat de overheid fossiele subsidies – volgens onderzoek 37,5 miljard euro per jaar – afschaft. Dat bedrag omhelst vooral indirecte subsidies, deels in de vorm van belastingvoordelen.

De demonstraties van zaterdag en zondag leidden tot confrontaties tussen de politie, die extra werklast vreest vanwege de acties, en demonstranten, die op hun beurt vrezen voor hardhandig optreden door agenten. De politie verdreef de demonstranten tot nu toe steeds en zette daarbij waterkanonnen in en pakte duizenden mensen op: zaterdag zo’n 2.400, zondag zeker 500.

Lees ook Extinction Rebellion is op dag twee amper begonnen of de politiebusjes arriveren al