Volvo schrapt zijn doel om vanaf 2030 alleen nog elektrische auto’s te verkopen

Volvo schrapt het doel om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen, een teken van de groeiende zorgen over de markt voor elektrisch rijden. Dat heeft het merk, onderdeel van het Chinese autoconcern Geely, woensdag bekendgemaakt.

De stap is pijnlijk voor Volvo, dat in 2021 veel aandacht trok met het relatief ambitieuze plan. In 2030 verwacht het nog flink wat hybride auto’s te verkopen, en eveneens auto’s die op brandstof rijden. Die laatste categorie zal echter niet meer dan 10 procent van de totale verkopen beslaan, schat de fabrikant.

De stap van Volvo heeft alles te maken met snel gegroeid scepsis over de snelheid waarmee consumenten elektrische modellen aanschaffen. Na jaren van grote groei in dit deel van de markt, is er recent sprake van stagnatie. Of, zoals het merk het zelf noemt, „veranderde marktomstandigheden en klantvraag”.

In de eerste helft van 2024 groeiden de elektrische verkopen in de Europese Unie met slechts 1,3 procent, veel minder dan lang werd verwacht. Dat komt onder meer door afgeschafte subsidies in Duitsland, maar consumenten zijn ook blijvend sceptisch over elektrische auto’s, die veel duurder blijven dan brandstofmodellen. Hierdoor blijft een doorbraak naar de massamarkt uit.

Volvo gold de afgelopen jaren als een van de voorlopers wat betreft het omschakelen naar elektrisch rijden. Andere merken wilden zich niet wagen aan einddata. Al speelde bij Volvo ook mee dat het merk relatief klein is in Zuid-Amerika en Azië, waar de omschakeling naar elektrisch naar verwachting trager zal verlopen dan in Europa. Het merk is überhaupt relatief klein, met enkele honderdduizenden auto’s per jaar.

Over het besluit was intern veel gesproken, zei vertrekkend Volvo-directielid Lex Kerssemakers in 2022 tegen NRC. „Het is ook goed dat je weerwoord krijgt en mensen terugduwen.” De suggestie dat 2030 moeilijk te halen zou zijn, wees hij van de hand. „We hebben nog jaren om dit op te lossen en de klant weet ook verdomd goed waar het heen gaat.”

Volvo is lang niet het enige merk dat overvallen is door een langzamer dan verwachte elektrische transitie. Bijna alle grote automerken passen op dit moment hun strategie aan. Ford schrapte bijvoorbeeld recent een elektrisch SUV-model waar al jaren onderzoek in zat – ook in de Verenigde Staten verloopt de transitie langzamer dan verwacht. Volkswagen stelde de lancering van de elektrische ID.2 uit.