Volt, PvdD en CDA kritisch over ‘zondebokpolitiek’ en ‘stoere taal’

Ook leiders van oppositiepartijen Volt, Partij voor de Dieren en CDA zijn kritisch op de kabinetsplannen uit de Troonrede. Laurens Dassen noemt de Troonrede „heel erg somber richting de toekomst”. De woorden van koning Willem-Alexander versterken zijn gevoel dat „dit kabinet Nederland en de Nederlanders klein wil houden en nauwelijks investeert in de toekomst”, aldus Dassen. „Als je alleen maar zegt dat dat allemaal opgelost gaat worden op het moment dat de asielinstroom naar beneden gaat, dan ben je heel kortzichtig bezig.”

CDA-leider Henri Bontenbal hoorde veel „stoere taal”, waarmee een flinke claim op de toekomst werd gelegd. Volgens Bontenbal ontbrak de toespraak aan de warmte, en werden beloftes gedaan door een „instabiele coalitie”. Door die instabiliteit vreest Bontenbal voor „heel veel ingebakken teleurstellingen” omdat eenheid ontbreekt tussen de vier coalitiepartijen. „Het lijkt erop dat de coalitiepartijen allemaal hun eigen blokje hebben gehad, ook in deze troonrede.”

Ook Esther Ouwehand, partijleider van de Partij voor de Dieren, zegt te verlangen naar een kabinet „dat de problemen van Nederland echt gaat oplossen, en niet vervalt in feitenvrij ophitsen en zondebokpolitiek”.

De koning zei tijdens de Troonrede dat het kabinet-Schoof af wil van „het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan”. Volgens Ouwehand is dat een voorbeeld van „echt de feiten ontkennen”. „De landbouw kan goed samen met natuur, maar daarvoor moet je echt een aantal fundamentele keuzes durven maken. Zorgen dat de veestapel fors krimpt, zorgen dat boeren natuur-inclusief kunnen werken. Als je die keuzes uit de weg blijft gaan, is dit natuurlijk een sprookje.”


Liveblog
Prinsjesdag


Koning: ‘Toelatingsregime’ voor asielzoekers moet ‘sneller, strenger en soberder’