Met een importheffing van 25 procent op auto’s en verschillende auto-onderdelen deelt de Amerikaanse president Donald Trump – als het daadwerkelijk zover komt – een mokerslag uit aan bijna alle autofabrikanten, terwijl hij het handelsconflict op het Noord-Amerikaanse continent flink uitbreidt.
De president van de Verenigde Staten maakte woensdagavond laat Nederlandse tijd bekend dat deze heffingen komende week woensdag zullen ingaan – een dag die Trump al langer omschrijft als ‘Bevrijdingsdag’. Hij wil op die dag nog meer heffingen laten ingaan op allerlei producten, vermoedelijk ook die uit de EU.
Niet alles waar Trump mee dreigt, gebeurt ook daadwerkelijk. Hij kondigde in februari al aan een heffing van 25 procent in te voeren op alle producten uit Canada en de Mexico, maar zag daar uiteindelijk grotendeels vanaf. Desalniettemin had de nieuwste aankondiging donderdag direct een grote weerslag op de beurzen en lokte ze felle reacties uit van getroffen landen.
1 Wat is er precies aangekondigd?
De heffingen zullen gaan gelden voor alle auto’s die niet in de Verenigde Staten in elkaar zijn gezet. En niet alleen voor auto’s: ook onderdelen zijn deel van het plan. „Dit zal ertoe leiden dat auto’s op één plek gebouwd zullen worden”, zei Trump woensdag in de Oval Office.
Volgens de president is er niks meer wat autobouwers kunnen doen om de heffingen van tafel te krijgen. „Dit is permanent, 100 procent.” De heffingen zullen boven op bestaande heffingen komen. Zo is er al een heffing van 2,5 procent op auto’s uit de Europese Unie. (Overigens heft Europa 10 procent op Amerikaanse auto’s.)
In de praktijk kan de maatregel automodellen duizenden euro’s duurder maken. De marges op auto’s zijn doorgaans niet zo hoog dat automakers de heffingen zelf kunnen dragen; de Amerikaanse consument gaat dit dus merken.
Voor wat betreft onderdelen gaan de heffingen gelden voor een aantal bestanddelen van auto’s, zoals motoren en elektrische componenten. Dit raakt vooral Mexico en Canada, waar veel onderdelen vandaan komen.
Maar juist voor deze landen zal sprake zijn van een belangrijke uitzondering. Voor import uit Canada en Mexico zullen de heffingen niet gelden voor volledige auto’s en onderdelen: alleen voor dat deel van een product dat niet oorspronkelijk uit de VS komt. In de praktijk betekent dit dat een Mexicaanse auto grotendeels ontzien kan worden als deze voor een belangrijk deel uit Amerikaanse onderdelen bestaat.
Het is bekend dat veel auto-onderdelen talloze keren de grens met Canada en Mexico passeren voordat ze in een auto terechtkomen. Hier rekening mee houden kan de klap voor de buurlanden minder groot maken, hoewel nog niet te overzien is hoe dit precies uitpakt. Sterker: de VS hebben nog geen systeem opgesteld om uit te rekenen hoeveel procent van een auto-onderdeel oorspronkelijk in het land is gemaakt. Dat moet er nog komen.
2 Welke autofabrikanten raakt dit?
Kort gezegd: bijna iedereen. De VS importeren ongeveer de helft van alle auto’s die in het land verkocht worden, van allerlei merken.
Veel grote autofabrikanten hebben fabrieken in de Verenigde Staten, waaronder BMW, Volkswagen, het Japanse Toyota en de Koreaanse merken Kia en Hyundai. Maar zij exporteren ook nog altijd veel modellen naar de VS, omdat ze lokaal niet alles kunnen bouwen. Er kwamen in 2024 bijna een half miljoen auto’s uit Duitsland, 2,5 miljoen uit Mexico en ruim 2,5 miljoen uit Japan en Zuid-Korea, aldus cijfers van S&P Global Mobility.
BMW, Mercedes en Volkswagen – waartoe onder andere Audi en Porsche behoren – hebben van de Europese autobouwers het grootste probleem: in China staat hun marktaandeel zeer onder druk, waardoor de problemen nu van meerdere kanten komen. Audi en Porsche hebben bovendien zelf geen enkele fabriek in de VS. En Volkswagen is voor veel modellen erg afhankelijk van Mexicaanse fabrieken.
Voor wie denkt dat Amerikaanse merken de dans ontspringen: zij bouwen vaak grote hoeveelheden auto’s in Mexico. GM produceert bijvoorbeeld pick-uptrucks in het buurland, net als het Amerikaanse Ram, onderdeel van megaconcern Stellantis (Fiat, Chrysler, Opel, Peugeot, Citroën).
Op de beurzen wereldwijd kelderden woensdag en donderdag bijna alle auto-aandelen. Zo stond BMW donderdag 2,6 procent in de min, Mercedes 3,6 procent. Stellantis daalde meer dan 4 procent. De Stoxx 600 Automotive & Parts, een index van een groot aantal Europese auto-aandelen, verloor donderdagochtend 3 procent en kwam uit op het laagste punt in maanden. Later op de dag volgde wel enig herstel.
3 Hoe zit het met Tesla?
De mate waarin de handelsbesluiten van Trump Tesla raken geniet extra aandacht, aangezien topman Elon Musk behoort tot de inner circle van de president. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s blijft relatief gespaard: het bouwt vrijwel alle auto’s voor de Amerikaanse markt in de VS. Dat is een zeldzaamheid, en in dit geval een enorm voordeel.
Tegelijkertijd kan het merk nog wel last krijgen van de heffingen op onderdelen. Financieel persbureau Bloomberg berichtte donderdag dat tussen de 60 en 75 procent van de onderdelen van Tesla in de VS gemaakt worden. De rest zou met name uit Mexico komen. De financiële waarde van deze onderdelen is echter niet bekend, waardoor ook niet goed in te schatten valt hoeveel het bedrijf moet betalen aan heffingen.
Het aandeel Tesla daalde na de bekendmaking van Trumps plannen met enkele procenten.
Overigens heeft ook Ford een betrekkelijk goede uitgangspositie, met relatief veel fabricage in de VS. Het bouwt ongeveer 80 procent van zijn auto’s in het thuisland.
4 Hoe hebben andere landen gereageerd?
Wat direct opviel was ferme taal vanuit Japan. Premier Shigeru Ishiba, bekend om zijn kalmte, zei dat „alle opties” op tafel lagen om terug te slaan.
Die sfeer van vergelding weerklonk over de hele wereld. „De enige oplossing voor de EU is om zelf de heffingen op Amerikaanse producten te verhogen”, zei de Franse minister van Financiën Éric Lombard tegen de Franse radio. Dat was nadat de Canadese premier Mark Carney de heffingen al „een directe aanval” op autofabrieksarbeiders had genoemd.
Je zou het door het constante heffingennieuws snel kunnen vergeten, maar in feite geldt er op dit moment maar een beperkt aantal importheffingen voor producten uit Canada en Mexico: op een kleine hoeveelheid goederen die buiten een handelsverdrag van 2020 vallen, en op staal en aluminium. Die laatste zijn een wereldwijde maatregel en gelden bijvoorbeeld ook voor de EU.
Lees ook
Koop Europese waar: kan ik dat? En wil ik dat wel echt?
De nu aangekondige autoheffingen zouden, ondanks de uitzonderingen voor de twee buurlanden, de grootste stap zijn in het handelsconflict op het Noord-Amerikaanse continent. Vanuit Mexico bleef het donderdag nog stil.
