Volkse provincieleider werpt zich op als Canada’s belangrijkste stem tegen Trump

Al maandenlang proberen Canadezen vat te krijgen op de onverwachte handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump tegen hun land heeft ontketend. Argumenten, concessies, vergeldingsmaatregelen: weinig lijkt het Witte Huis af te kunnen brengen van heffingen van 25 procent op importen uit Canada, een van de grootste handelspartners van de VS.

Een tegenactie van Doug Ford, premier van de Canadese provincie Ontario, bleek Trump deze week echter te steken. Ford voerde een toeslag van 25 procent in op elektriciteit die Ontario levert aan 1,5 miljoen huishoudens in de aangrenzende Amerikaanse staten New York, Michigan en Minnesota. Bij Amerikaanse televisiezenders zei Ford dat de prijsstijging voor consumenten op het conto kwam van Trump.

En daar liet Ford het niet bij; hij dreigde het licht desnoods helemaal uit te schakelen. „Als ze Ontario willen vernietigen, zal ik alles doen – inclusief het afknijpen van hun energie, met een glimlach op mijn gezicht”, verklaarde hij op kalme toon.

Trump reageerde woedend en kondigde dinsdag aan dat hij heffingen op staal en aluminium uit Canada, die woensdag ingingen, zou verdubbelen van 25 tot 50 procent. Later op de dag bonden beide zijden in na een telefoongesprek tussen Ford en de Amerikaanse handelsminister Howard Lutnick. Ford spreekt Lutnick deze donderdag in Washington, samen met de Canadese minister Dominic LeBlanc van Financiën.

Joviaal maar ferm

Het is een opmerkelijk resultaat voor Ford, die zich heeft opgeworpen als een felle verdediger van Canadese belangen tegenover Trump. Terwijl de federale regering al enkele maanden in een overgangsfase verkeert door het vertrek van premier Justin Trudeau en de strijd om diens opvolging, is Ford in het gat gesprongen als ‘Captain Canada’. Op een joviale maar ferme manier verdedigt hij het land tegen Trumps dreigementen – inclusief zijn meermaals geuite wens om het in te lijven als ‘51ste staat’.


Lees ook

De ‘autohoofdstad van Canada’ kan niet zonder handel met de VS

Een transportwagen met nieuwe auto’s rijdt richting de Ambassador Bridge van Windsor naar de Amerikaanse staat Michigan. Foto Rebecca Cook/Reuters

Onder het motto ‘Canada is niet te koop’ voert de 60-jarige leider van Ontario, waar het Canadese deel van de geïntegreerde Noord-Amerikaanse auto-industrie is gevestigd, een gedreven campagne om Amerikanen ervan te overtuigen dat ze beter af zijn als ze de decennialange economische samenwerking met hun noorderburen voortzetten. Honkbalpetten met die slogan, een citaat van Ford uit een interview met Fox News, zijn een gewild item.

Als ze Ontario willen vernietigen, zal ik alles doen – inclusief het afknijpen van hun energie, met een glimlach op mijn gezicht

Doug Ford
premier van Ontario

Het is een onwaarschijnlijke carrièrewending voor Ford, een volkse en pragmatische conservatief die vorige maand met een ruime meerderheid werd herkozen voor een derde termijn. Hij kreeg in 2013 landelijke bekendheid als gemeenteraadslid van Toronto en oudere broer van burgemeester Rob Ford. Die verwierf dat jaar wereldfaam toen hij toegaf dat hij crack gebruikte. De onthulling, in combinatie met videobeelden waarop hij wild tekeer ging, stortte de Canadese miljoenenstad in een crisis. Rob Ford overleed in 2016 aan kanker.

De gebroeders Ford werden verguisd door de progressieve elite van Toronto, maar genoten grote populariteit in de buitenwijken als kampioenen van de gewone man. Die gebieden staan bekend als ‘Ford Nation’. Beide broers lapten politieke correctheid aan hun laars voordat dat in de mode was en boden met succes tegenwicht aan de gevestigde orde in het stadscentrum. Ze waren populisten voor de opkomst van Trump.

Geschikte buurman

Door die achtergrond spreekt Ford moeiteloos met Fox News, waar de progressieve Trudeau doorgaans wordt gehekeld. Op een gemoedelijke toon komt hij over als geschikte buurman met wie te praten valt. Gevraagd waarom de Canadezen niet bij de VS willen, lachte Ford en zei hij: „Wij zijn trotse Canadezen, net zoals er trotse Amerikanen zijn.”

Het is tekenend voor Canada’s minder gepolariseerde politieke klimaat dat Ford en Trudeau – geen partijgenoten – goed met elkaar overweg kunnen en bondgenoten zijn tegen Trump. Ford heeft zich ook positief uitgelaten over Mark Carney, de ex-centralebankier die Trudeau vrijdag opvolgt als premier van Canada.

Toch zijn er risico’s voor Ford. Als de handelsoorlog tot een recessie leidt met massa-ontslagen in de industrie van Ontario, kunnen kiezers het hem aanrekenen als hij daar te weinig tegen doet. Ook kunnen zijn dreigementen rond elektriciteit averechts werken. Tot nu toe oogst hij echter bij politieke vriend en vijand lof als informele aanvoerder van ‘Team Canada’.


Lees ook

Oud-bankier Carney volgt Trudeau op als premier van Canada, belooft handelsoorlog met Trump te winnen

Mark Carney, de opvolger van Justin Trudeau als leider van de regerende Liberale Partij en premier van Canada, op 4 maart tijdens een campagne-evenement in Calgary.