Voetbalfans verzetten zich tegen politiechef Frank Paauw als nieuwe KNVB-voorzitter

Onder voetbalsupporters groeit de weerstand tegen de beoogde benoeming van Frank Paauw (65) als nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB. Net als vorige week maakten fans dit weekend bij wedstrijden op spandoeken duidelijk dat zij tegen de komst van de huidige korpschef van Amsterdam zijn.

Teksten tegen Paauw waren in de laatste twee speelrondes onder meer te zien bij thuiswedstrijden van Feyenoord, Ajax, PSV, FC Twente en AZ. Supportersverenigingen van Feyenoord en Ajax spraken zich afgelopen week in afzonderlijke verklaringen uit tegen de benoeming. De strekking is dat zij Paauw, die de afgelopen 25 jaar binnen de politie in verschillende rollen betrokken was bij de handhaving van fans, te repressief vinden richting voetbalsupporters.

Paauw sprak zich recentelijk, als politiebaas in Amsterdam, nog uit tegen uitpubliek bij Europese risicowedstrijden. Dit vergt in zijn ogen te veel van de politie. Zo vond hij de inzet van 700 politiemensen bij het duel tussen Ajax en Olympique Marseile, in september, buiten proportie. Zoveel inzet om 2.600 fans uit een ander land „door de stad heen te loodsen” vindt hij „niet meer verantwoord”, zei hij eind januari bij een rondetafelgesprek over voetbalgeweld in Den Haag.

Daar liet hij doorschemeren ook tegen uitfans in het Nederlands profvoetbal te zijn. Paauw noemde de duels tussen Ajax en Feyenoord, waar sinds 2009 geen uitfans meer welkom zijn na gewelddadige incidenten. Dat levert een enorme winst in politiecapaciteit op, zei hij. „Ik denk dat het de sfeer in de stadions ontspannener maakt. En dat het voor de opbrengsten van de club misschien nog wel beter is.” Daarmee doelde hij op minder veiligheidsmaatregelen en het niet vrij hoeven houden van stoelen als buffer tussen uit- en thuisfans.

Het zijn uitspraken die gevoelig liggen bij fanatieke supporters, die hun club vaak door het hele land volgen. Een jaar geleden stuurde Paauw vanuit de Nationale Politie een brief naar alle politiekorpsen met daarin het advies supporters van FC Groningen en SC Cambuur tot nader order bij alle uitwedstrijden te weren.

‘Brede afvaardiging’

Paauw is al jarenlang portefeuillehouder voetbal bij de Nationale Politie. Vanuit die rol heeft hij zitting in de ‘regiegroep voetbal en veiligheid’, waarin ook ministerie, OM en de KNVB zijn vertegenwoordigd. De groep adviseert over uiteenlopende veiligheidsvraagstukken. Eerder was hij districtschef in de Rotterdamse wijk Feijenoord en verantwoordelijk voor stadion de Kuip, later werd hij politiebaas in dezelfde stad. Sinds 2019 is hij korpschef in Amsterdam

Anderhalve week geleden werd bekend dat Paauw is voorgedragen als opvolger van bondsvoorzitter Just Spee. De stemming over Paauw is tijdens de buitengewone bondsvergadering op 28 maart in Zeist – zijn beoogde startdatum is 1 juni. Een meerderheid van de stemmen van de zestig leden – dertig clubafgevaardigden uit het betaald voetbal, dertig ledenraadsleden uit het amateurvoetbal – is vereist.

Die stemming kan „spannend” worden, verwacht voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland, een samenwerkingsverband van supportersverenigingen. „Supporters hebben dit al besproken of gaan dit nog bespreken met hun clubbestuur, die uiteindelijk gaan stemmen. Vanuit de achterbannen worden clubs opgeroepen om tegen zijn benoeming te stemmen.”

Paauw werd aangedragen door een selectiecommissie. Die bestond volgens de bond uit een ‘brede afvaardiging’, met onder meer vertegenwoordigers van de Eredivisie CV en de KNVB. De commissie noemde Paauw „gepokt en gemazeld als leider in een buitengewoon complex, maatschappelijk uiterst relevant krachtenveld”.

Maar het Supporterscollectief Nederland is vooraf niet gepolst hoe Paauw ligt bij supporters, zegt Keuning. „Dat was misschien wel goed geweest. Je kon verwachten dat dit weerstand zou oproepen.”

De KNVB ondertekende eind januari nog een ‘memorandum van overeenstemming’ met het Supporterscollectief, met als doel het versterken van de samenwerking. De „belangen” van supporters zijn „een belangrijk onderdeel binnen de besluitvorming van de KNVB”, zei Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal bij de KNVB.

De voorgenomen benoeming van Paauw staat daar in de beleving van Keuning haaks op. Bij het bestrijden van supportersgeweld gaat het volgens hem vaak alleen over straffen en repressie. „Terwijl juist meer aandacht nodig is voor preventie en vooral: gastvrijheid. Ontvang supporters normaal en het gedrag is meestal ook normaal”, schreef hij in augustus in een opinieartikel in NRC.

Gastvrij en veilig

De kandidatuur van Paauw vindt hij „geen slimme zet”, zegt Keuning. „Op basis van het verleden is het niet iemand van wie je denkt: die gaat voor supporters op de bres. Wat ons betreft zet je daar iemand neer die veel meer met supporters en voetbal heeft, die een aanjager kan zijn van gastvrijheid in de stadions. Hij begint nu al op zo’n enorme achterstand, dat is ook voor de KNVB niet goed.”

Een woordvoerder van de KNVB zegt desgevraagd dat een „heel zorgvuldig proces” is doorlopen. „De argumenten tegen de benoeming van Frank zijn vooral dat hij nu politiechef is en in die functie heeft opgetreden vanuit de belangen van de politie, wat soms niet parallel liep met de belangen van sommige supporters. De politie, clubs en KNVB werken al jaren intensief samen om het voetbal in Nederland gastvrij en veilig te maken. Natuurlijk zal Frank zich dadelijk als bondsvoorzitter voor de gehele voetbalgemeenschap inzetten.” Als Paauw de overstap maakt naar de KNVB, legt hij zijn functie bij de politie volledig neer.